Искане за публична информация относно правилата за осъществяване на допълнителни образователни дейности (ДОД) от външни фирми в общинските детски градини в гр. Пловдив и ПРОТИВ авансовото събиране на

Предоставянето на допълнителни образователни дейности в детските градини на територията на град Пловдив се осъществява въз основа на утвърден от Община Пловдив списък на фирмите, предоставящи такива дейности. Във връзка с осъществяването на тези дейности на сайта на Община Пловдив има качени единствено писма до доставчиците на такива дейности. Липсва информация относно реда за утвърждаване, правила и процедура за избор на доставчици, както и договорите, които се сключват от директорите на детски градини с доставчиците. Такива Правила, както и информацията за юридическите лица и еднолични търговци, има например в Столичната община, Община Ботевград и др.   

Годишните таксите за допълнителни дейности в гр. Пловдив се събират авансово на две вноски - в началото на учебната година и в средата, без да се отчита присъствието на децата и реално взетите часове. По този начин, в условията на настъпилото извънредно положение тази година, втората вноска от годишната такса беше събрана от фирмите, но занятия не бяха проведени. Основните фирми-доставчици, сключили договор с по-голямата част от детски градини (ако не и с всички) на територията на гр. Пловдив, излязоха с официални предложения, отправени към директорите на детските градини относно невзетите часове, сред които няма опция за възстановяване на събрани такси. Една от фирмите твърди, че решенията са съгласувани с Общината, а друга дори предложи провеждане на ДОД в дистанционна форма на обучение, което е неприложимо за възрастовата група на децата, посещаващи детска градина.

В условията на непрозрачност и липса на информация относно правилата и контрола за осъществяване на тези дейности от страна на Общината, родителите са поставени в условия да плащат авансово за непредоставени впоследствие услуги. Не става ясно кой защитава правата на родителите и на какво основание събрани пари за невзети часове няма да  бъдат връщани.  

НАСТОЯВАМЕ:

  1. Да бъдат изготвени и предложени за гласуване от Общински съвет на гр. Пловдив Правила за осъществяване на допълнителни образователни дейности в детските градини на територията на град Пловдив и същите да бъдат публикувани на сайта на общината (по примера на Столична община и други общини в Р България).  
  2. Да се изготви образец на договор между доставчика и детската градина, в който да са отразени постановките на Правилата и същият да бъде публикувана на сайта на Общината.
  • В образеца на договора да се заложи: 
  1. Занятията по ДОД да се осъществяват само в учебното време на учебната година, като дейността е присъствена и дистанционна форма на обучение не се допуска.
  2. Изпълнителите, осъществяващи ДОД ежемесечно да предоставят на директора на детската градина списък на децата с отразено присъствие/отсъствие, заверен от изпълнителя на услугата и от съответния преподавател.
  3. Дължимата такса за ДОД от родителите да се определя въз основата на брой посещение и реално проведени часове индивидуално за всяко дете.
  4. Таксите за допълнителни дейности да бъдат заплащани в началото на месеца, следващ месец на предоставянето на услугата при отчитане присъствието на децата и реално взетите часове.

Родители на деца, посещаващи общински детски градини в гр. Пловдив  

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Мирена Митова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.








Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...