Отворено писмо до компетентните органи за спешни мерки към психично нестабилен и опасен за зравето и живота на околните.

От живущите на административен адрес: София жк Дървеница, улица Константин Игнатов 1

ОТНОСНО: Системно нарушаване на спокойствието и реда и застрашаване живота и здравето на околните от Иван Борисов Попов.

Отнасяме се към Вас с оплакване от съседа ни Иван Борисов Попов, с които от години имаме проблеми, но в последните две години те станаха нетърпими и системни. Проблемите ни с него се изразяват в:

-Викове, крясъци, пеене, чукане по тръбите на парното в малките часове на денонощието.

-Малтретиране на животни в домът и извън него.

-Физически нападения и закани над Златка Мехова с опасност за живота й (душене, бутане по стълбите, заплахи с нож).

-Разхожда се по улиците с нож или брадва.

-Преследва и заплашва деца от съседното 55-то СОУ "Петко Каравелов"

- Лоша хигиена в жилището и извън него. Съхраняване на биологично вредни, отпадъчни битово - фекални води, които излива от прозорците. Събиране и съхнаняване на отпадък и лесно запалими предмети на не разрешените за това места, като апартамент, общи части на сградата, мазе и подпокривно пространство. Поради което къщата, в която живеем представлява огнище на зарази.

- Разбиване на врати и прозорци в мазето, гаражите и таванските помещения, от където краде вещи, които не му предналежът. (Стройтелни материали, инструменти и др.) Също така краде и крушките от стълбището и бушони от ел. таблото.

- Разкопава част от входната пътека и градинската настилка на съседното 55-то СОУ "Петко Каравелов", без необходимите разрешения и сигнализация за това.

- Уврежда разтителноста в двора на кооперацията като изкоренява насадените цветя и храсти.

- Рисува улична настилка (пешеходни пътеки) на места, на които не са предвидини и регламентирани.

- Събаря и премахва врати, огради, табели и други съоражения поставени на улицата.

- Без причина се катери се по прозорците на апартаментите с помоща на стълби.

Апелираме към вашето засилено внимание особенно при настоящата пандемия и мерките срещу която са неразривно свързани със спазнане на лична хигиена, почистване и дезинфекция в жилищните сгради и околното пространство.

Репортажи във връзка с това по сигнали на съседи от квартала имаше на:

23.04.2020 и на 15.04.2020 в рубриката "Моята новина" на Сутрешния блок на НОВА ТВ.

Предвид горното, държим да подчертаем, че съседката ни г-жа Мехова е подавала многократно жалби към Столичен инспекторат на р-н "Студенстки", до 7-мо РПУ, до 07 районна служба за "Противопожарна безопастност и защита на населението", кмета на р-н Студентски, както и редица нотариални покани да бъдат почистени общите части и да се поддържа хигиена в къщата, но те не се вземат предвид и нищо не се случва. Дори роднините му, които не живеят в София не проявават загриженост и отговорност и отказват да се погрижат за нормализирането на средата и положението, в което се намираме, а напротив държът се арогантно, клеветят ни и ни заплашват с убийство и саморазправа.

Тази година съседът ни г-н Попов причини и два теча, заради които в началото на този отоплителен период две седмици живущите в четирите къщи близнаци намиращи се на ул. Константин Игнатов 1, 1А и ул. Професор Стоян Киркович 3, 3А - останахме без парно. Ремонтът за теча беше поет изцяло от нас, като Иван Попов отново не пое никаква отговорнорност.

Според нас с действията си г-н Попов е психически нестабилен, опасен за здравето и сигурноста на всички живущи около него.

Напрежението ескалира след като той нападна бремената си съседка г-жа Мехова с нож на 31.01.2020г след като за пореден път разби вратата на едно от таванските помещения. Това е второто му нападение срещу нея, като на първото се опита да я удуши и я бутна по стълбите, докато тя се опитваше да ги почисти от натрупания от него боклук. Това се случи на 28.08.2019г.

Търпението което проявявахме в продължение на няколко години вече се изчерпа!

Тъй като живущите семейства в къщата са под три и не попадаме в условията на чл. 45, чл. 46 ЗС, според които имаме право да изкараме Иван Борисов Попов за срок от 3 години от жилището му.

Молим ви да разпоредите проверки от всички компетентните органи и при установяване на нарушенията, за които ви сезираме, те да извършат необходимите правни средства, с които да накарат съседа ни г-н Попов да се изнесе за срок от 3г в някой от другите си имоти в с.Русокастро или с. Кавачевица.

Заявяваме желанието си да бъдат взети всички необходими мерки по компетентност, за да ни бъде осигурен спокоен живот и да не бъдем застрашавани в собствените си жилища, в които да отглеждаме децата си. Опитали сме всички извън правни средства, като лични молби и НП към г-н Попов да прекрати действията си, но без резултат.

Надяваме се на контретна и навременна намеса!

От живущите в София ул Константин Игнатов 1

Чрез подписа ми упълномощавам Zlateto Keremedchieva да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.