ЗА създаването на онлайн регистър на желаещите да бъдат донори на органи и тъкани след смъртта си в Р. България

Всяка година стотици хора умират, докато чакат за трансплантация на органи, защото има недостиг на донори. Болестите, които могат да доведат до органна недостатъчност, като бъбречни заболявания и сърдечни заболявания, се увеличават. Благодарение на напредъка в медицината е възможно повече хора от всякога да оцелеят при трансплантация на орган.

По-малко от един процент от смъртните случаи се случват при обстоятелства, при които лицето може да дари своите органи. Органите трябва да бъдат трансплантирани много скоро след като някой умре , за да могат да бъдат дарени , а при определени обстоятелства това става от някой, който е починал в болница. Обикновено органите идват от хора, които са в мозъчна смърт, докато са на дихателен апарат в интензивно болнично отделение, а броят на хората, умиращи при тези обстоятелства, намалява.

Така че, колкото повече хора решат да бъдат донори, толкова по-вероятно е част от чакащите да получат трансплантацията, която да промени животите им. Всяко напомняне и всеки разговор за желанието на даряването на органи може потенциално да спаси живот и да даде надежда на тези близо 1200 човека, които чакат за трансплантация.

Потенциални реципиенти на органи към 03.06.2019 г.

 Нуждаещи се от трансплантация на:

Брой:
 бъбрек

1042

 черен дроб

47

 сърце

46

 бял дроб

16

 панкреас

11

Данни: https://bgtransplant.bg/iat/registers%20and%20statistics.php

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Д. Петрова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook