За ясна позиция на президента Радев относно действията на Каракачанов

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Като български граждани ние сме обезпокоени за сигурността и спокойствието на нашите близки в България. Намесата на министър Красимир Каракачанов в инцидента в с. Войводиново доведе за пореден път до търсене на колективна наказателна отговорност от български граждани по етнически признак. Стигна се и до разрушаване на къщи и нападения над невинни хора в Павел баня, Благоевград и други градове. Резултатът от всичко това е нарастващо недоверие в държавните институции и изостряне на етническото напрежение в обществото.

Поведението на българския военен министър предизвика ромски протести в София (14.01.2019), Брюксел (18.01.2019) и Кобленц (20.01.2019). Ние, сме решени да продължим с протестните действия, независимо от това че протестите в чужбина не бяха отразени от основните български медии, а към протестиращите се отправят заплахи за саморазправа.

Въпреки медийната цензура и заплахите, ние не можем да се съгласим с предизборната употреба на етническото противопоставяне. Властимащите в България демонстрират незачитане на основополагащите ценности, залегнали в чл. 2 от Договора за Европейския съюз, които са обвързващи за всички страни членки. Свидетели сме на грубо нарушаване на водещи конституционни принципи, а също и на принципа, че наказателната отговорност може да бъде единствено лична (чл. 35, ал. 1, НК). Създават се опасни прецеденти, които подкопават устоите на правовата държава.

По конституция президентът олицетворява единството на българската нация, но министърът на отбраната разделя нацията и говори пред медиите за „две Българии“, противопоставяйки един етнос на друг. Ако министърът на отбраната действа на своя глава без знанието на президента и на министър-председателя, това би означавало, че никой не упражнява контрол върху най-силовия министър в правителството, който освен това е и заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

На основание чл. 17, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, според който президентът във взаимодействие с другите държавни органи осъществява дейност за създаване на стабилна среда на сигурност и за развитие на България като демократична държава и на основание чл. 21, ал. 3 от същия закон, който гласи, че президентът може да изисква информация от военния министър във връзка с изпълнение на функциите си, се обръщаме към Вас с призив, да изразите позицията си на държавен глава и върховен главнокомандващ по три въпроса от национално и обществено значение:

· Застрашават ли действията на военния министър от партия ВМРО-БНД средата на сигурност и развитието на Република България като демократична и правова държава в рамките на Европейския съюз?

· Трябва ли да се допускат в политическия живот на страната партии, проповядващи фашистка или друга антидемократична идеология, каквито съществуват в България по данни на Европейската комисия за борба с расизма и нетолерантността към Съвета на Европа?

· Смятате ли, че държавните органи водят ефективна борба с българската организирана престъпност? Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията организираната престъпност в България е инвестирала между 150 милиона и 200 милиона лева за купуване на гласове и подмяна на вота на местните избори през 2007 г. На предстоящите избори цифрите със сигурност ще са много по-внушителни.

Надяваме се, че Вие ще нарушите мълчанието си и ще покажете своята ангажираност към поставените проблеми, защото това са проблеми на цяла България. Вие сте избран от всички български граждани и разполагате с нужните конституционни правомощия да окажете въздействие върху изпълнителната власт, за да не се допуска по-нататъшно нагнетяване на ситуацията в страната.

С УВАЖЕНИЕpresidency.jpg

КОМИТЕТ НА МИГРАНТИТЕ В БРЮКСЕЛ    Свържете се с автора на петицията