Петиция за промяна на законодателството, за да се изнесат големите пчелини извън населените места.

Всеизвестно е, че пчелите носят ползи на икономиката и в частност в селското стопанство. Същевременно, те са агресивни и причиняват дискомфорт на хора, които живеят в близост до пчелини и през активния период на летеж на пчелите, търпят множество щети, изразяващи се в страх от болезнени ужилвания, честа невъзможност да вършат стопанска дейност в имотите си заради летеж на пчели, болезнени ужилвания, нерядко спешни транспортирания до болнични заведения заради алергични реакции от ужилвания, дори и смъртни случаи от ужилвания от пчели.
В дебата, дали да се отглеждат пчели в населени места или те трябва да се изнесат извън границите на населените места, винаги и единствено се чува само думата на пчеларите, по простата причина, че те имат организационни структури, а чрез тях масов достъп до медии, до министерства, до парламент. От другата страна са хората, които ежедневно търпят последствията на това да имат съседи пчелари, но тяхното мнение по въпроса, няма кой да го чуе по простата причина, че няма кой да го разгласи.
Аргументите с които пчеларите защитаващи правото да отглеждат пчели в населени места, са няколко, често некореспондиращи с истината и несъстоятелни. Нека ги разгледаме поотделно.
1. Пчелите са миролюбиви същества и не жилят, като добавят, без причина.
- Истината е съвършено различна. Пчелите са агресивни, жилят и за това има множество причини. Дали са спокойни или агресивни, има значение подредбата на самите кошери в един пчелин, метеоролгичните условия, наличието на шум, наличието на миризми около пчелина, дори това каква растителност цъфти в момента. Дали пчелната колония е заразена с болести и паразити и т-н и т-н. Това са все неща, които се обсъждат между самите пчелари и същевременно, когато някой се оплаче, че търпи щети от ужилвания, пчелите са най-милите създания според пчеларите.
2. Когато пчелите са в населени местна, кражбите на пчели намаляват.
- Живеем в 21 век, век на комуникации и технологии. Само в България има поне две фирми, които предлагат охранителни системи за пчелини. Отделно има фирми вносители на подобна апаратура. Като същевременно цените са достъпни и няма да увеличат разходите на пчеларите съществено. Една система за охрана на пчелин от сто кошера, струва от порядъка на 1200-1500 лв. с ДДС в зависимост от това дали включва и периметрова охрана или само охрана на кошерите(сандъците). Отделно от това, едва ли обикновен човек, който не е пчелар, ще тръгне да краде пчели. Истината е, че пчеларите се крадат помежду си, а съседите им търпят щетите от неразбориите им.
3. Човек може да бъде ужилен от пчела, дори и на площада в някой град.
- Вярно е безспорно. Но риска да те ужили пчела на някой площад, е милиони пъти по малък, отколкото ако съжителстваш с пчелин. В един кошер, през активния сезон има между 40 000 и 65 000 пчели, над една трета от тях са летящи. Да приемем, че съжителстваме с пчелин от сто кошера, това прави около три милиона 3 000 000 пчели, които кръжат около нас. Тоест риска от ужилване рязко се покачва в съжителство с пчелин.
4. Няма да се опрашват земеделските култури, и ни чака повсеместен глад.
- Това е един, меко казано странен аргумент, защото е свързан и с една обширна тема, за добивите на самите пчелари. Всеизвестно е, че пчелите събират мед и прашец от растенията, но за обикновения човек, който не е пчелар може би не е известно, че пчелата лети до много отдалечени места от порядъка на 4-6 километра, като най-ефективни са на 2 километра от кошера, тогава събират най-много мед и прашец. Следователно, пчелини които се намират на 100-200 метра от границите на населени места, също ще опрашват земеделски култури, но без да предизвикват дискомфорт на жителите на населените места.

Това са най-силните аргументи, на пчеларите за това пчелите да стоят в населени места. Продиктувани единствено от желанието, да работят без да инвестират, без да се интересуват от това, какви щети причиняват, дори не се интересуват, че по този начин, вредят на собствения си бизнес, като по този начин намаляват добивите си.

Какви са плюсовете от изнасяне на пчелините извън населени места.
1. Безспорно, това е възвръщането на спокойствието на хората, дори и спасяването на два-три човешки живота през годината. Ограничаване на щетите, които понасяме като хора от ужилванията на пчели, както средствата се разхищават по лечения, които могат да се избегнат.
2. Намаляването на съдебни дела. Интернет е пълен със съдебни решения, от кавги между съседи, заради пчели.
3. Отравянето на пчелите. Всеизвестен е шума който вдигат пчеларите по тази тема, но голяма част от отровените пчели се дължи именно на между съседски спорове, в които потърпевшите от ужилвания, тровят пчелите на пчеларите.
4. Опрашване и увеличаване на добивите от пчелен мед. Това е най-голямата полза от мярката с изнасянето на пчелините извън населените места. Едно е когато пчелините са събрани в едно населено място и там е пренаселено от пчели, за които не достигат растения за изхранване и добив на мед и прашец. Съвсем друго е когато пчелините са разпределени в цялото землище на населеното място и могат спокойно и безпрепятствено да достигат до блоковете със слънчоглед или горите. Просто те ще са по близо до пашата си, равномерно разпределени, без пренаселване, което е предпоставка за увеличени добиви.
Самият риск от ужилвания е най-голям, когато пчелите отиват или се връщат от пашата към пчелините. Когато са в населени места, пътя им неминуемо минава покрай къщи и дворни места, с изнасянето им в покрайнините на селата или из землищата и горите, този риск отпада.
Накрая, за да разграничим докрай нещата. Да пчелите безспорно носят ползи, но и вреди. Големите вреди, идват от големите пчелини. Би било разумно, за хоби пчеларите, такива с по 10-15 кошера, но не повече, такива промени и задължения за изнасяне извън населени места да няма.
Оказва се, че пчеларите са свръх защитени от законите. Дори и човек да търпи някакви щети, той няма как да се защити справедливо. Законите са написани по такъв начин, че дори човек да има тежка алергия към пчелно ужилване, единственото което може да направи е, да чака да бъде ужилен и да умре. Отделно от това, има една Наредба №13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне, според която, всички които живеят в селата и отглеждат земеделски култури са законно нарушители. Когато човек чете въпросната наредба, остава с впечатление, че тя е писана за извън населени места, за блокови площи. Но според БАБХ важи и за населени места, а в нея просто има неизпълними за населени места изисквания. Едва ли идеята на едно законодателство е, да превърне всички в законно нарушители.