Искане за възможно отзоваване на депутати

При достатъчен брой събрани подписи тази петиция ще бъде изпратена до Президента на републиката и до Народното Събрание за иницииране на избор на Велико Народно Събрание, което да даде възможност за предсрочно прекратяване на пълномощията на всеки народен представител по искане на избирателите в неговия район.

Великото Народно Събрание трябва да промени член 67, алинея 1 от Конституцията, където се урежда видът на мандата на народния представител -- вместо сегашния свободен мандат той трябва да бъде задължителен (императивен). В допълнение, към член 72, алинея 1, където се изброяват възможните случаи за предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител, трябва да се добави точка 5 .

Предсрочното прекратяване на мандата на депутат трябва да може да става веднъж годишно на референдум след подписка на една двадесета от избирателите в избирателния му район. Изискване за такава подписка има за предложение за произвеждане на местен референдум – член 27, алинея 1, точка 3 от закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Ако депутатите са избрани по пропорционална система, на мястото на отзования депутат ще влезе следващият в избирателната листа на неговата политическа формация. Ако депутатите са избрани по мажоритарна система, за овакантеното място ще трябва да се произведе нов избор.

В САЩ и Великобритания съществува законодателство за предсрочно отзоваване на изборни длъжностни лица.