За достойни условия и заплащане на нощния труд

ПОДКРЕПЯМ КАМПАНИЯТА НА КТ „ПОДКРЕПА” ЗА „ДОСТОЙНИ УСЛОВИЯ И ЗАПЛАЩАНЕ НА НОЩНИЯ ТРУД” В ТОВА ЧИСЛО - УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА НОЩЕН ТРУД (ДЗНТ) КАТО % ОТ МИН РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА  - НЕ ПО-МАЛКО ОТ 0,5% ОТ НЕЯ ЗА  ЕДИН ЧАС НОЩЕН ТРУД И МОТИВИТЕ ЗА ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ.     МОТИВИ:         1. Финансово-икономически: С настоящия принцип за определяне на ДЗНТ не се отразява динамиката в заплащането на труда – настоящата му стойност от 0,25 лв на час  е определена през 2007 г.!!! при мин РЗ за страната от 180 лв. и понастоящем (2018 г. при мин РЗ от 510 лв.) не е в състояние да изплати за една нощна смяна дори траспортните разходи за отиване и връщане от работа, а камо ли да послужи за възстановяване и обещетение на този особено вреден за организма труд;  2. Здравословни: Извършените многобройни изследвания на полагащи нощен труд установяват: увеличение риска на заболяванията: 40% на сърдечно-съдовата система, три пъти на рак на простатата, 30% на рак на гърдата, 40% на рак на белия дроб и на пикочния мехур; депресии, диабет и метаболни. 3.Социални – проблеми в семейството, социална изолация и като следствие заедно с репродуктивните – демографски проблеми.