П О Д П И С К А

За включване в дневния ред на предстоящото през април 2018г. редовно годишно отчетно събрание на Общество „Бяло Братство” /ОББ/ на самостоятелна точка за повторното разглеждане и приемане на предложенията на Комисията за промени в устава на ОББ, направени с  решението й от 28.03.2015г.

Подписалите се по-долу последователи на Учителя Петър Дънов /Беинса Дуно/ искаме да бъдат включени като самостоятелна точка от дневния ред  и  приети предложенията на Комисията за промени в устава на ОББ,  взети на  28.03.2015год., защото:

1. Нашата общност  е обвързана и зависима при вземането на решения от Устава на Общество „Бяло Братство”, което е регистрирано по закона за вероизповеданията въпреки дадените ни от Учителя принципи за самоорганизация в беседата „Четирите съвета”.
  2.  Начинът на вземане на решения, определен в този Устав, дава възможност на ограничен брой хора да натрапват на всички останали собствените си решения, които често са продиктувани от съмнителни мотиви. Ярка илюстрация на това  е фактът, че предложенията не бяха приети от Общото събрание на 25.04.2015г. в гр. Стара Загора въпреки, че те бяха взети от специално създадената за това комисия с голямо мнозинство.
  3. Отговорността на всеки един от нас за случващото се е огромна, защото очевидно този тоталитарен начин на вземане на решения се възпроизвежда и в държавата България.
  4. Призоваваме хората, които целенасочено препятстваха приемането на тези предложения през 2015г. час по-скоро да осъзнаят, че с поведението си въвличат цялата ни общност като съработници на силите на мрака и причиняват на всички ни тежка карма въпреки волята ни! Ние искаме да следваме неотклонно Учителя, който дойде при нас да ни поведе към Бог по пътя на Любовта. Настояваме хората, които искат да вземат решения за нашия общ път да бъдат избирани почтено, достойно и демократично за Слава Божия!

Съпътстващи книжа:  Протоколът за решенията на Комисията за промяна на устава от 28.03.2015г. заедно с текстовете от Устава, чиято промяна се иска:

П Р О Т О К О Л

от заседанието на Комисията за промени в Устава на Общество „Бяло братство”, проведено на 28.03.2015год. в гр. София, ул. „ Ген. Щерю Атанасов” № 2

На заседанието присъстват членовете на Комисията: Андрей Грива, Радко Колибанеков, Маруся Алексиева, Станчо Станчев, Христо Ташев и Румяна Радкова. Членът на Комисията Веселка Боева отсъства, но е изпратила по електронната поща на адреса на братството становище по предложения проект за промени. На заседанието присъства и Председателят на Управителния съвет на Братството – Слав Славов.

Председателят на Комисията: Румяна Радкова:  Приятели, положих усилия да обобщя направените от членове на нашата общност предложения и да намеря  разумен баланс между тях. Изготвеният по този начин проект за промени ви е изпратен своевременно и  моля да дадете становището си.

Маруся Алексиева:  Аз подкрепям предложените промени. Моето впечатление е, че всички искат промени. Мисля, че е добре занапред да обсъдим дали да не се регистрираме по друг закон, не по закона за вероизповеданията.

Радко Колибанеков:  Предложението като юридически текст е перфектно, но според мен трябва да си отговорим на въпроса нужен ли ни е устав изобщо? Ние сме духовна общност и работим заедно за духовното си израстване в любовта. И да налагаме ограничения на хората, които сме избрали да ни ръководят, според мен не е редно.

Румяна Радкова:  Всички сме убедени, че нямаме нужда от устав, но след като е задължително да го имаме, той трябва да бъде усъвършенстван. По сега действащия устав хората от София  не избират никого, нямат свой пряко избран представител в общото събрание и така са лишени от правото си да участват при вземането на каквито и да е решения.

Андрей Грива: Аз категорично съм против всякакви промени в устава. Който иска да работи – работи. Хората, които работят трябва да имат право на глас. Ръководството винаги свиква събрания на приятелите в София преди общото събрание на общността.

Станчо Станчев:  Аз също мисля, че нашите отношения не зависят от устава, но след като в отношенията ни с държавата трябва да сме регистрирани, уставът е важен и трябва да направим промени, които да позволят на всички да участват при вземането на решенията на общото събрание. Аз подкрепям промените.

Христо Ташев:  Когато миналата година направих предложения за промени в устава относно членския състав на общото събрание, очаквах, че ще ме подкрепят около една трета от ръководителите на братски общности, а се оказа, че почти всички ръководители бяха за промяната. Ако управителният съвет нямаше право да гласува, както е редно, промените вече щяха да бъдат факт. Промяна е наложителна и тя ще стане с нас или без нас. Ако не ги извършим, след няколко години нашата общност ще се сведе само до ръководството си.

Бяха обсъдени предложените текстове един по един.  Бяха обобщени следните предложения за промени:

Р Е Ш Е Н И Е:

След обсъждане, Комисията предлага на Членовете на предстоящото Общо събрание на Общество Бяло братство да приеме следните изменения на Устава си:

1. Чл. 11.1. да бъде изменен, както следва: Чл. 11.1.1.:Общото събрание е върховен орган на Общество Бяло братство, който се състои от ръководителите на регистрираните братски общности, Председателя на досегашния управителен съвет и излъчените делегати от братските общности при  нормата на представителство, съгласно Чл. 11.1.2 и Чл. 11.1.3.; Досегашните Чл. 11.2.2. и 11.2.3 стават съответно нови 11.1.2 и Чл. 11.1.3., а Членове 11.2.2., 11.2.3. и 11.2.4. се отменят.
  2. НОВ: Чл. 15.3. Решението се счита за прието, ако за него са гласували половината от присъстващите членове с право на глас плюс един.
  3. Чл. 18.2. отпада.
  4. Чл. 26.1. Когато в една община има поне десет желаещи, те могат да образуват братска общност.
  5. Чл. 26.2. се променя, както следва: „В една община може да се образува само една братска общност, която се състои от всички братски групи в нея.

Гласуването се проведе поименно, както следва:

1. Андрей Грива : против всичките промени;
  2. Радко Колибанеков: да се извърши промяната
  3. Маруся Алексиева:  за промените
  4. Христо Ташев:  съгласен с направените предложения за промяна на Устава
  5. Станчо Станчев: Съгласен с предложенията за промяна на сега действащия Устав на ОББ.
  6. Румяна Радкова: съгласна да бъдат предложени посочените предложения за промени в Устава ни.
  7. Веселка Боева, която не присъства на заседанието е изразила писмено становище против промени в устава.
  8. Благовест Жеков не се чувства член на комисията, защото не е давал съгласие да бъде избран в нея, поради което не присъства.

Приетите предложения за промени в Устава ще бъдат изпратени по електронната поща на членовете на комисията, на ръководството на братството и на ръководителите на братските общности.

Председателят на комисията ще подаде молба до Управителния съвет за включването на специална точка „Обсъждане и приемане на промени в Устава на Общество Бяло братство”, насрочено за 25 и 26.04.2015г.

Поради изчерпване на дневния ред заседанието на комисията беше  закрито.

ИЗГОТВИЛ ПРОТОКОЛА:

Румяна Радкова – Председател:

ТЕКСТОВЕ ОТ УСТАВА, ЧИЯТО ПРОМЯНА СЕ ПРЕДЛАГА:

V-1 ОБЩО СЪБРАНИЕ

11.1. ОБЩОТО СЪБРАНИЕ е върховен орган на Общество БЯЛО БРАТСТВО, който се състои от членовете на УС, ръководителите на регистрираните БРАТСКИ ОБЩНОСТИ в страната, председателя на КРК

11.2. В работата на ОС могат да вземат участие със съвещателен глас:

11.2.1. членовете на КРК, на Постоянните и временните комисии;

11.2.2. делегати от БРАТСКИТЕ ОБЩНОСТИ, излъчени при максимална норма на представителство по един делегат на всеки десет члена;

11.2.3. когато броят на членовете на БО не е кратен на 10, ако последната цифра на числото, отразяващо броя на членовете е по-малка от 5 – се избират толкова делегата, колкото е броят на целите десетици;

11.2.4. лицата, участващи по право в ОС, са включени в общата норма представителство;

11.3. Когато Ръководителят на дадена БО е възпрепятстван да вземе участие в работата на ОС, съответната БРАТСКА ОБЩНОСТ изпраща писмено упълномощени лице с право на глас.

15.1. ОС с счита законно, ако на него присъстват поне половината плюс един от състава му съгласно чл.11.1;

15.2 Ако в определения час няма необходимия кворум, събранието се отлага с един час и след това то се счита за законно, независимо от броя на присъстващите;

18.2. Председателят на УС е и Ръководител на БРАТСКАТА ОБЩНОСТ в София.

VI.ТЕРИТОРИАЛНИ СТРУКТУРИ

26.1. Когато в населено място има поне 10 желаещи, те образуват БРАТСКА ОБЩНОСТ (БО), като съставят за това учредителен протокол и избират Ръководство; 26.2. В едно населено място може да се образува само една БО;