За отмяна на новия алгоритъм за класиране в първи клас

Тази петиция има за цел да бъдат отменени т. 12 и 13 от Алгоритъмът за класиране и записване на ученици в първи клас, а именно:

12. Децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай че:
12.1. не са приети на първо класиране;
12.2. родителите не го запишат в училището, където е класирано в определения срок за записване.

13. Родителите подават Заявление за отписване, след като детето е записано в училището и желаят да променят кандидатурата си.

Алгоритъмът облекчава системата, но е за сметка на по-малкото кандидатури на 2-ро, 3-то класиране и т.н. На практика се отнема възможността да се направи личен и свободен избор. Ако искаш да продължиш да кандидатстваш в по-желаното училище, мястото в училището по район се обявява за свободно за всички и на практика детето ти може да бъде класирано в друг квартал, което в масовия случай не е в интерес нито на детето, нито на семейството му. Оказва се: първо, че някой друг определя коя улица, блок и вход към кое училище да попаднат, което решение се сменя ежегодно; второ: отнема се възможността да кандидатстваш в по-желаното училище, тъй като никой не би рискувал да пратят детето му в друг квартал, в случай, че то не успее отново да се класира в училището по район (гаранция за това по новите правила вече няма); трето: алгоритъмът е обявен 48ч.преди заключване на системата, много родители все още имат въпроси, а други още не са разбрали за промяната. Всеки родител трябва да има възможност да направи свободен избор на училището, в което да учи детето му, а избор значи поне 1 от 2.

С подписването си упълномощавам Ина Иванова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.