Петиция против лобисткото подменяне на работещи касови апарати

Правителството прие измененията за подмяна на касовите апарати. Това се случи напълно тихомълком по време на голямата буря с "продажбата на ЧЕЗ". Пореден лобистки закон мина през парламента-промените минаха през закона за митниците. Самата вносителка на закона и може би главна подлога на лобистките действия Менда Стоянова каза че проблема е в софтуера но за по сигурно да се сменят и касовите апарати.

Проблемите започнаха веднага да излизат наяве- самите мобилни оператори споделиха че такава синхронизация на момента не могата да предложат. Това ще доведе до изнервени клиенти от чакането за касов бон и отлив на клиенти в крайна сметка.

Така споменатото триене на оборот се осъществява в самият софтуер а не в касовия апарат. Един път влезла сумата в касовият апарат тоест в паметта му няма как да се изтрие . За пореден път ще се платят едни 250 -300 лв за нещо което няма да проработи.

Отделно не виждам как ще издържи сървъра на НАП когато всички касови апарати или поне половината пуснат заявки за касови бележки.

Не на последно място и сега НАП има възможност да гледа оборота на даден търговец дистанционно , тоест наблюдава се директно даден обект -данъчния се е включил към касовия апарат посредством връзката на сим картата и при всяко излизане на клиент се вижда дали търговеца е пуснал касов бон или не го е направил.

Само да споменем, че търговци които не желаят да пускат касов бон дори да имат връзка с космоса пак няма да пускат касов бон понеже те са хора на "наши хора" и си плащат за такса спокойствие.