Петиция за намаляване на депутатските заплати

 

На 13 Февруари 2018 масмедиите публикуваха информация, че средната депутатска заплата скача с 297 лева и става .... 3540 лева. Реакциите на българската онлайн общественост, а със сигурност и на целокупната такава, бяха твърде еднозначни и предвидими - повсеместно неодобрение. 

Почти по същото същото време излязоха информации, че "Всеки трети българин живее в тежки материални лишения" (НОВА, 6 Февруари 2018): "76,8% от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота. " В момента тази сума е 562, 61 лева на човек (http://dnes.dir.bg/news/domakinstvo-zaplati-deflatzia-izdrazhkata-25198106) или 2250 лева на четиричленно семейство, което е малко над 60 процента от депутатската заплата. 

Депутатската клетва, полагана от всички депутати в първия им работен ден гласи:"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа." (чл. 76 от Глава Трета. Народно събрание)

С оглед на горното, считаме, че е подходящо крещящото разминаване между първите два параграфа на този текст да бъде поправено на базата на обещанието за служене на интересите на народа чрез

 

Преизчисляване на депутатската заплата, така че тя да бъде ДВА пъти средната в обществения сектор през последния месец на предното тримесечие, а не три пъти, както е сега. 


Ние ценим труда на народните избраници, но очакваме, че в тези трудни за много българи години депутатите ще проявят здрав разум и ще приемат намалението в знак на съпричачастност с живота на своя суверен - народа, комуто жертвоготовно обещават да служат при всяко избиране и преизбиране. Икономисаните средства биха могли да отидат за благотворителност.

Молим за вашата съпричастност - подписвайте и разпространявайте!