ПЕТИЦИЯ #ЗаКраснаПоляна

POSTERFULL1.jpg

Петиция в СОС: №9864/ 22.01.2018 11:39:22

 

ПЕТИЦИЯ НА ЖИТЕЛИТЕ НА РАЙОН КРАСНА ПОЛЯНА

 

/относно мерките за подобряване качеството на въздуха в София/  

Уважаеми членове на "Постоянна комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори",

Уважаеми общински съветници от всички политически партии в СОС,  

Повече от една година живущите в район Красна поляна - София алармираме институциите, че на територията на нашия район има постоянна „екологична бомба“. Тази екологична бомба, през лятото пилее азбест във въздуха и генерира боклук, който се използва за отопление през зимата, налагайки постоянен газов терор на живущите в района. Тази екологична бомба са общински сгради в намиращи се на ул. Ришки проход” 1- 9 известни под името „Виетнамски общежития“, които се отдават на общински наем на социално слаби и нуждаещи се.

Според ясните предписания на комисия съставена по заповед на СО N 09-326/14.02.2008 и протокол приложение изаготвен от същата към писмо с регистрационен индекс СА66-00-36/10.11.2008 е записано - „тези сгради трябва да бъдат спешно съборени“.  

Десет години след това „спешно“ - Красна поляна е тровена всяка зима и всяко лято търпи мизерията от нерегламентираните депа за отпадъци, кoито се трупат през лятото и се ползват за огрев от живущите във "Виетнамските общежития" през зимата.  

Дори в най-чистите дни за цяла София, ние в Красна поляна не бяхме пожалени!  

Датчиците в Красна поляна показваха отново впъти завишени стойности. В пиковите дни на замърсяването в район Красна поляна достигше над 1000 единици.

Повече от една година гражданите на Красна поляна протестираме и настояваме столичният кмет Йорданка Фандъкова да предложи проект за решение на Столичен общински съвет в който да има график и крайна дата за премахване на този общински комплекс “Селище на строителя”.  

Десет години чакахме!  

Обръщаме се към  вас, членовете на "Постоянна комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори", и всички общински съветници от СОС.

Ако не можете да погледнете на нас като на хора, вижте в нас “избиратели” или електорат дори ако искате "стадо", което през 2019 година, ще поискате да ви избере.

Как ще ни погледнете в очите нас “отровените” и нашите деца?  

Настояваме пред вас на 25 януари в предложенията за подобряване на въздуха в София, които ще гласува Столичен общински съвет да фигурират ясни предложения от вашата комисия, които да гарантират на хората живеещи в район Красна поляна, че следващата зима, ще имат по-чист въздух.  

Искаме ясно да бъде записано становището и предложенията на екологичната комисия:  

"Красна поляна има локален екологичен проблем с битови замърсители в района през зимният период поради наличието на общинският комплекс “Виетнамски общежития”, който се отоплява предимно на печки на твърдо гориво, което е в разрез с изискванията записани в Гл.IV от ПСТН/противопожарни строително технически норми/ тези печки са инсталирани в разрез с изискванията на чл.510 и това нееднократно е констатирано от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“.

Тези печки в нарушение на всички закони и норми в повечето случаи използват всякакви отпадъци дрехи и отпадъчни машинни и производствени масла, които причиняват трайни и опасни нива на замърсяване на въздуха в този район през зимният период  и много често с нива над 1200 единици при норма 40-50."

Въпреки всички тези нарушения Красна поляна е принудена

ДА ТЪРПИ И МЪЛЧИ!

Настояваме!

"Постоянна комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори" като решение на проблема в район Красна поляна да предложи:

  -          Столичен общински съвет да изготви спешно проект за решение за събарянето на комплекса „Селище на строителя“;  

-          Да създаде комисия, която да се заеме с изпълнението на предписаното през 2008 година "изготвяне на план и график за освобождаване и събаряне на тези общински сгради на територията на район Красна поляна";  

Настояваме в проекта за решение на СОС този срок да е не по-късно от края на 2019 г., както беше нееднократно заявено от столичният кмет Йорданка Фандъкова пред протестиращите  по време на разговорите при Омбудсмана Мая Манолова и в медийните й участия по темата.

Прилагаме копия на цитираните документи и от всички писма и сигнали с които сме сезирали институциите през годините.  

 


Жители на район Красна поляна    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Попълнете формуляра по-долу, за да подпишете тази петиция, която е създадена от Жители на район Красна поляна. Авторът на петицията ще види цялата информация, която предоставяте в този формуляр.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Facebook