В Духа на празника на Народните Будители: Нека Библиотеките в цялата страна да работят и в почивните дни!

d96a7b433d67d68f6e2e16017086c390.jpgВ Духа на празника на Народните Будители: Нека Библиотеките в цялата страна да работят и в почивните дни!

Нека да имаме интелигентна и будна, образована и ерудирана нация, а не нация от невежи, лесно манипулируеми хора!Прекрасно е, че имаме право да се учим през целия си живот. Ние можем да следваме висше образование по всяко време от живота си, всички ние можем да започнем да учим на 20, на 30, на 40, дори и на 50 годишна възраст. Хубаво е, че всички хора го имат това право! :)

Но нека така добре заредените ни с книги библиотеки да работят и в Събота и в Неделя, защото работещите през седмицата хора - от Понеделник до Петък на осем часов пълен работен ден - нямат кога да отидат и да си изберат книги за четене! Да не говорим, че в повечето библиотеки, дори и в университетските такива, много от книгите и учебниците студентите нямат право да ги изнасят и да си ги четат вкъщи, дори нямат право и да ги преснимат. А не всеки човек има свободното време да чете по цели дни в читалните на библиотеките, особено работещите на пълен работен ден хора. Не забравяйте, че много от студентите работят и се издържат сами! А преснимането на книги и учебници излиза твърде скъпо и често те не се намират по книжарниците, или са твърде скъпи по книжарниците и не всеки може да си ги позволи!А книгите, които са на свободен онлайн достъп в Интернет, са ограничени като количество, а и не всеки човек обича да чете в електронен формат. Нека книгите в библиотеките да са на по - свободен достъп за всички: и за ученици, и за кандидат - студенти, и за студенти, и за докторанти, и за кандидат - докторанти, но дори и за обикновените хора от народа. Ясно е, че се срещат и някои по - несериозни хора, които унищожават книгите или не си ги връщат навреме в библиотеките, но няма ли как да се измисли някаква по - цивилизована, по - демократична система? Мисля, че ако хората можеха например да си преснимат една книга безплатно, никога нямаше да се случват гореспоменатите проблеми!

Също така, живеем във време, когато телевизията и интернета изцяло са погълнали свободното време на децата и на младите хора, включително вече и на по - възрастните. Разбира се, хубаво е, че повечето хора вече навлязоха в новите технологии и че се ползват от тях, но това стана за сметка на четенето на книги и за сметка на интереса към посещаване на Читални и Библиотеки! Защо Библиотеките не привличат повече вниманието на хората? Защо Библиотеките не се ангажират със своя рекламна дейност, промоции на някои книги, които могат да се купят с отстъпки и най - вече - разни събития в Библиотеките, като например Отворени врати на Библиотеките на някои празници, като например на 24ти май и в Деня на Будителите, както и ще е добре да се организират Литературни кръжоци и Събития с Литературно четене и писане на определени дати!

САМО ТАКА мисля, че ще се разпространи вниманието към Библиотеките и така Четенето на Книги в хартиен формат ще се върне отново на мода!

Така че:

Нека поне преснимането на книги и учебници да бъде безплатно в библиотеките!

Нека Библиотеките да работят до по - късно вечер в работни дни - поне до 9 часа вечерта! Нека да работят библиотекарите и в Събота и в Неделя, и нека те да почиват в два от работните дни от Понеделник до Петък!

Във връзка с тези проблеми искам да повдигна под въпрос и друг подобен проблем, а именно : защо обществото не обръща внимание на това как в последните години безобразно увеличиха цените на семестрите на повечето специалности във ВУЗовете и как смучат студентите за пари, как масово затварят ВУЗове в цялата страна в последно време и как никой няма нищо против и как никой нищо не казва?

Така че, ако ще продължаваме да го честваме този празник на Народните Будители на 1ви ноември, нека да не отнемаме реалната му цел и да не го лишаваме от неговия смисъл - да поддържа нацията ни будна и с любов към знанието. Нека да не позволяваме образованието и науката в нашата държава да затъва в АЛЧНОСТ, ПЕЧАЛБАРСТВО И МАТЕРИАЛИЗЪМ, защото именно КНИГИТЕ СА НАШАТА ДУХОВНА ХРАНА!

ДУХОВНАТА ХРАНА НА НАШАТА НАЦИЯ!

Нека да не позволяваме нашата нация да отстъпва интелектуално, културно и духовно на другите нации!