Петиция срещу отстраняването на Мирослав Боршош

Министерство за българското
председателство на Съвета на ЕС

ПЕТИЦИЯ

От културни оператори, културни институти, артисти и  културни мениджъри

Уважаеми господин Министър-председател на Република България,
Уважаема госпожо Министър Павлова,

Настоящата петиция има за цел да изрази общата ни позиция по повод отстраняването на Директора на Националния Дворец на Културата - господин Мирослав Боршош.

За две години, Мирослав Боршош превърна НДК в работеща, модерна културна институция. Тя  вече дава необходимата представителност на българската култура и изкуство и стимулира тяхното развитие, като отговаря и на голяма част от нуждите на артистичната общност в различните изкуства.

По време на неговото управление, НДК започна да предоставя на  публиката качествен културен продукт и се превърна в знаково и разпознаваемо културно средище.

В този период на управление Мирослав Боршош и екипът на Националния дворец на културата създадоха:

- Нови, адекватни културни пространства, които допринесоха за развитието на съвременните изкуства;
- Национален център на книгата;
- Литературен клуб “Перото”;
- "ДНК" - пространство за съвременен танц и пърформанс;
- Театър "Азарян";
- "Зала 42" и др.

Реализираха се партньорства с важни културни фестивали и форуми  като " Международен София Филм Фест", "Световен театър в София", Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, "АСТ" фестивал, "Международен литературен фестивал", фестивал “Етюди и приятели” и много други.  През 2018 година предстои изключително важно партньорство на НДК с най-голямата платформа за съвременен танц в Европа “Aerowaves”, която включва в себе си 45 организации от 33 държави.

НДК се превърна в сцена за изява както на признати български съвременни  творци като Иво Димчев, Явор Гърдев, Стилян Петров, Живко Желязков, Веселка Кунчева, така и на значими имена за българската култура като Татяна Лолова, Цветана Манева, Снежина Петрова и много др.

Като признание за постиженията на НДК като продуцент и ко-продуцент на съвременен български културен продукт са 8 номинации, 2 награди “ИКАР” и 3 номинации за награда “Аскеер” в рамките на само два театрални сезона.

НДК допринесе за развитието на културната среда в България и по време на управлението на Мирослав Боршош бе удостоен с приза "Рицар на книгата" и наградите  "Будител на годината 2016" и "Вдъхновител на годината".

По време на управлението на г-н Боршош много на брой млади организации  започнаха да работят с НДК и неговорто уволение поставя под въпрос това продуктивно взаимодействие.

От изключително значение е стратегическото развитие на Националния Дворец на Културата като културно средище, което продуцира, подкрепя и развива културния живот, не само в София, но и на цяла България. Съвременната култура и нейното стратегическо управление са отговорност както на културните оператори и организатори в страната, така и на институциите приели тази мисия.

Настояваме да преразгледате позицията ви за отстраняване от длъжност на господин Мирослав Боршош или да направите обществено достояние доказателства за извършени нарушения или злоупотреби в рамките на неговия мандат.

Уважаеми  господин Премиер, уважаема госпожо Министър Павлова,  изграждането на културни политики  е  дълъг процес и отговорност, чиято крайна цел е създаване на устойчиви екосистеми, които да съдействат за интегрирането на България на Европейската и международна културна сцена.

С уважение,

От културни оператори, културни институти, артисти и културни мениджъри    Свържете се с автора на петицията