Да ЗАПАЗИМ Българското кисело мляко!

Благодарение на отправения въпрос от Парламентарната група на "БСП за България" към г-н Порожанов, Министър на земеделието, относно "Откритата по предложение на МЗХГ процедура за изменение на БДС 12:2010 "Българско кисело мляко" и контролът, който МЗХГ следва да упражнява върху млекопроизводителите за неговото спазване", спасихме качеството на българското кисело мляко предлагано на нашия пазар.

Казусът е, че Лора Джупарова, директор на Дирекция "Политики в агрохранителната верига" в МЗХГ е внесла предложение за промяна на опаковката и качеството на българското кисело мляко.
Промените, които са инициирани са под ръководството на голяма фирма, работеща на територията на България в този бранш. Централата на фирмата е базирана в Гърция. Въпросните промени относно БДС стандарта на киселото мляко, които се очаква да бъдат приети до 16 юни от "Българския институт по стандартизация" са свързани с намаляване на качеството му.

Първата е свързана с промяната на опаковката на млякото по БДС стандарт. Към този момент то може да бъде поставяно в керамични, стъклени и полистиренови кофички до 1 кг. Според експертите материала, в който се поставя киселото е от изключителна важност, тъй като българското кисело мляко е единственото в света, което ферментира в опаковката. От Гръцката компания настояват да отпадне изискването за материала, което означава, че ще се занижи качеството на продукта и дори има вероятност той да стане вреден за потребителя.

Втората промяна, както настояват в предложението на г-жа Джупарова е да се промени съотношението и съдържанието на двата основни щама бакерии: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, което ще понижи качеството на нашето мляко.
За мен е недопустимо понижаването на качеството на хранителните продуктите предлагани на българския пазар. Подобно действие застрашава здравето ни и трябва да сме категорични и да покажем, че като българи сме твърдо против тях и ще защитим националния интерес!