Отворено писмо до БФСТ и Министерство на младежта и спорта

председател на  УС на БФСТ

С копие  до:

г-н Красен Кралев,

министър  на  „ Младежта и спорта”

ОТВОРЕНО   ПИСМО

Уважаеми г-н Деспотов,

Уважаеми  членове  на Управителен съвет на БФСТ,

Уважаеми  дами и господа съдии  и  треньори,

С  всеки изминал месец, с всяка изминала година,  всички Вие, със своето действие  или бездействие, принизихте  нивото на състезателните  спортни танци  в България до  обикновена сделка  и  бизнес, който за съжаление,  не  се  ръководи  и не  се  подчинява  на никакви етични и спортменски норми! Състезание  след състезание, всички ние, родители, състезатели, треньори и сьдии, сме свидетели на   редица  груби нарушения на състезателен  правилник и етичен кодекс, които остават  несанкционирани и ненаказани!

Проведеният Държавен шампионат,  като единственото  в  календара  на БФСТ състезание от   най-висок ранг в  България  се  превърна в предварително  нагласено фиаско, чиито   шампиони  бяха известни неофициално два месеца преди да се проведе  състезанието! Турнирът  приключи, преди да е  започнал, с  единствената цел да  узакони предварително направен и финансиран  избор.

Дами и господа,  позволявайки това да се  случва и  оставяйки отговорните за това лица без санкции, унищожавате този спорт и му придавате грозен облик, от който лъха зловонен мирис на корупция, подкупност и незаинтересованост! Това не е среда, в която искаме децата ни да се развиват и да израстват!  Опорочавате психиката на  децата ни, онези деца, които сме  поверили във  Вашите  ръце, доверявайки се  на Вашия безпорен професионализъм и треньорски капацитет! Същите онези деца, които стават неволни участници  и преки свидетели на пошли задкулисни  игри  и  наместени класирания!

Дами и господа, позволихте  си да превърнете  този спорт в  грозна  търговия и възможност  за бърза печалба на определени лица,  които скривайки се  зад гърба на БФСТ,  с действията си уронват   престижа   и репутацията  на цялото едно съсловие!  Забравихте най- важното – стремежът  към развитие  на този спорт на ниво, близко до световното  и европейското, както развиването на танцовите умения на децата! Вместо това развихте тънкия  усет към  коя  „силна на деня” коалиция  да се  присъедините !

Дами и господа, това съсипва Вашия професионален имидж и Ви принизява на онова ниво, от което дори и ние, родителите, не сме  способни  да запазим вашия авторитет в детските очи!

Дами и господа, спортът следва да възпитава! В чест,  в достойнство,  в усърдие, в спортментство и  в уважение! В спорта има правила, норми, етичен кодекс и човешки взаимоотношения!

Ние, долуподписаните,  не  сме  съгласни  с грубото и  системно погазване на състезателния правилник и етичен кодекс, действащи в тази федерация.  И  искаме  промяна!

Настояваме  да сме  част  от  федерация,  работеща за  общите  цели и развитието на този спорт  в  унисон със световните  тенденции,  а не   част  от  федерация, която обслужва  само лични интереси!

Настояваме  да  участваме  в  турнири и първенства,  на които  децата ни да получат  безпристрастна оценка на база  показани  танцувални  умения  на дансинга, а не на база  задкулисни   предварителни договорки!

Настояваме да има независим и компетентен орган, който  да служи  за арбитър   и при необходимост  да се  самосезира, а не   фиктивни и неработещи съвети и  комисии, които  не са в  състояние   нито да се   произнесат, нито да наложат  санкции!

В   тази  връзка, ние, долуподписаните  родители,  искаме    да се  проведе работна среща  с  Управителния съвет на БФСТ, с предварително  уточнено  време, място  на провеждане, както и  дневен ред за обсъждане   на  нашите  предложения за промяна, а именно:

1.      Държавните първенства  първи ранг да се организират само от БФСТ, без съдействие и съфинансиране от  страна  на клубове по спортни танци!

2.      Настояваме за изготвяне  на нова методика за избор на съдии за   Държавни първенства, която да гарантира  тяхната анонимност  до  началото на турнира, както и тяхната  безпристрастна оценка.

3.    Настояваме за явен жребий  при определяне  на  съдийската комисия  за всеки отделен кръг и група  при провеждане  на  Държавен  шампионат.

4.      Настояваме за изготвяне  на  нова система за определяне  на държавните   шампиони, представящи страната ни на европейски и световни първенства, която  да не  се  базира  само на едно единствено състезание, а  на   поредица от  турнири  и състезания  от  календара на БФСТ през текущата година.

5.      На база  тази нова система да се  определят и квоти за национален отбор,  като    БФСТ да е  пряко отговорна за   финансиране  на подготовката на включените  състезателни двойки за предстоящи  световни и европейски   първенства.

6.      Настояваме за създаване  на независим  компетентен орган под  егидата на Министерство на спорта, който да  следи за спазването на състезателния правилник и етичен кодекс.

7.      Настояваме БФСТ да се ръководи от  хора, които са доказани професионалисти, с чисто име  и безспорен авторитет!

8.      Настояваме   решенията за бъдещето и стратегията за развиване  на  състезателните спортни  танци в  страната да се  вземат от  хора, които са действително  работещи и развиващи се  в  този спорт, чрез състезателните  двойки, който тренират, а не   от   подставени  лица от „кухи” клубове, които  нямат  картотекирани  и състезаващи се  двойки!

Дами и господа,  време  е  за промяна!

Защото  всички ние, които милеем за развитието  на спортните   танци в  България,   виждаме   какво се  случва!

Виждаме  все  по-празните  зали, виждаме  все  повече  български талантливи деца да се  състезават  под знамето  на други държави!

Вярваме, че  в тази федерация  все  още  има хора с морал, чест  и достойнство, които няма да позволят  настоящото писмо да се  превърне в поредния лист хартия на нечие  бюро!

Не прогонвайте  децата ни от България  и не ги отказвайте от любовта  им към  спортните  танци!

02.06.17                           С уважение:

Инициативен комитет на родители на деца, трениращи състезателни спортни танци    Свържете се с автора на петицията