Не на канцерогенните тротоари в Русе

ccc4.jpg

Видимо от изявлението на зам. кмета Наков, на сесията на Общински съвет през март 2017г., Общинското ръководство на Русе се кани да извърши ремонт на тротоарите в Русе, като замени тротоарните плочки с асфалт. Основна част на асфалта е битум - записан като канцероген от Международната агенция за изучаване на рака към ООН, определен с въздействие върху човека, от изпаренията при слънчеви нагрявания чрез дихателните пътища и кожата.

На сесия през март 2017г. общински съвет единодушно прие решение за вземане на заем от 10 000 000 лева за ремонт на част от улиците и тротоарите на Русе. В обсъждането зам. кмета Наков заяви, че желанието на русенските майки било тротоарите да се ремонтират с асфалт. На 7 април кмета Пламен Стоилов е обявил обществена поръчказа възлагане на външен изпълнител на ремонтите.

Цитат от изказването на Наков: "По отношение на тротоарните настилки се спряхме на …, комисията предложи два варианта: основно да се наблегне с възстановяване с асфалтова настилка на голяма част от тротоарите в града. Това, произтичаше от факта първо, че някъде 2 пъти е по-евтина асфалтовата настилка, второ имахме и обратна връзка от страна на гражданите и мнения, които бяха направени по отношение на тези тротоари, където вече бяха асфалтирани, от страна на ОП „Комунални дейности“. Като така много добро одобрение имаше в тая насока от страна на майките с детски колички, от хората в неравностойно положение".

Обръщаме се към Регионална здравна инспекция - Русе и Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите с искане да бъде забранена употребата на асфалт при ремонта и изработката на настилка на тротоари и детски площадки в Русе.