Независимост на професията Физиотерапевт в България

Уважаеми настоящи и бъдещи колеги,

Целите на тази петиция са:

1.   Приемане на едно наименование на професията „Физиотерапевт“ („Физиотерапия“) и промяна в НКПД - 2011г. в единична група 2264. – физиотерапевт.

•  2264-6002 -  физиотерапевт (бакалавър)
  •  2264-7003 – физиотерапевт с висока квалификация  (магистър)

2.  Регулация на професията "физиотерапевт".

3.  Приемане на единни държавни изисквания за физиотерапевтите.

4.  Преминаване към 4-годишно университетско образование, според Международната стандартна класификация на образованието (ISCED-F2013, 0915).

5.   Едно професионално направление за физиотерапевти

6.   Приемане на наредба за професионални компетенции за физиотерапевти. Промяна в професионалните компетенции в сайта на Министерство на здравеопазването според Европейската квалификационна рамка (ЕКР). През 2008 година, Република Българи транспонира в националното си законодателство-Директива 2005 (36) ЕО.

7.  Включване на физиотерапевтите в медицинските стандарти-ортопедия, трвматология, неврология, кардиология, кардиохирургия, хирургия, педиатрия, гериатрия, физикална и рехабилитационна медицина и др.

Наименованията Физиотерапия / Физиотерапевт са титли, които законово трябва да бъдат приети и защитени в България, само за тази автономна професия и професионалистите които я упражняват.

Професията Физиотерапия в България е нормативно призната за регулирана здравна професия и се представлява от две групи здравни специалисти, различаващи се по тяхното ниво на образование и квалификация. Тя определя ключови дейности, които могат да бъдат изпълнявани от професии и длъжности.

Физиотерапията е автономна професия, а не е част от физикалната медицина (специализация за лекари). Физиотерапевтите не са технически персонал в помощ на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина.

Ще изброим само малка част от ползите за здравната система на България при реализиране на горепосочените цели.

1. По-широк и улеснен достъп на пациентите от мали и големи населени места до специализирана и квалифицирана физиотерапия.
  2. Изваждане на "частната" физиотерапия от сивия сектор и узаконяването ѝ.
  3. Създаване на по-висока мотивираност средс спцеиалистите по физиотерапия към индивидуално развитие, обучение, квалификация и придобиване на по-висок ценз, а оттам и по-високо ниво на грижа за пациентите.
  4. Работа в регулирани, но и конкурентни условия, при които лица без специализирано образование и академични познания ще престанат да рушат реномето и престижа на нашата професия- порочна и опасна практикя, от която в момента са потърпевши българския пациет и здравната система като цяло.
  5. Връщане на специалността като основен фактор в превенци и профилактика на множество заболявания- от ранна детска възраст до дълбока старост.
  6. В развитите държави Физиотерапията е автономна професия, но освен самостоятелно, физиотерапевтите работята и в тясна колаборасия с лекари от различни специалности: ФРМ, Ортопедия и травматология, Неврология, Кардиология, Педиатрия, Анестезиология и интензивни грижи, като основнат цел е не само лечение, а и обучение на пациентите- да се затвърди и удължи максимално във времето терапевтичния ефект.
  7. Независимостта на Физиотерапията ще осигури повишаване на качеството и продължитеността на независим и пълноценен начин на живот, особено сред населението в напреднала и старческа възраст.

Исканията ни са формилирани на базата на официални документи и директиви от Световната Конфедреация по Физикална Террапия (World Confedration for Physical Therapy)- и Европейския регион- ER-WCPT- международна съсловна огранизация, която обединява физиотерапевтите на 137 държави в света.

Петицията ще бъде приложена към официалната документация при внасяне на исканията ни в държавните институции.

Благодарим ви за подкрепата!

Изискванията към подписалите се лица са следните:

• трите имена - задължително
  • град в който живее (практикува) - задължително
  • номер на диплома - задължително
  • e-mail адрес (за обратна връзка) - задължително
  • номер в АФБ (Асоциация на Физиотерапевтите в България) - по избор, ако лицето членува

*Заб. Моля, всички подписали се, след получаване на автоматичния е-mail от системата, да потвърдят подписа си чрез него.

Автори на петицията: ИКАФ - Инициативен Комитет за Автономност на Физиотерапевтите

Physiotherapy.png

Инициативен Комитет за Автономност на Физиотерапевтите    Свържете се с автора на петицията