Новото старо предизвикателство - "Св. Тодор", Бобошево

Поводът за създаване на тази петиция е статията - http://www.bgonair.bg/magazine/2016-12-11/ugasvashti-sakrovishta-tragediyata-na-sv-todor Намерението обаче се зароди много отдавна. Бяхме се зарадвали за кратко, че грижа за тази църква е положена - инициатива, за която ще стане дума - но още в началото на 2016 година прочетохме, че за Тодоровден "Св. Тодор" отново е в окаяно състояние... Бихме се радвали, ако не е вярно, защото отдавна не сме посещавали Бобошево, но...

Привеждаме връзки, защото от думи и нови текстове полза няма. Ние - група приятели и колеги,занимаващи се с древна история, археология и езици, пътувахме из България преди 7-8 години с цел Димитър Димитров да събере материали за книгата си "Християнските храмове по българските земи I - IX в." Още тогава църквата имаше вид на отдавна изоставена от държавата (отделни личности, а явно и общината* правят по нещо за решаването на този въпрос през годините), дървеното покритие беше поддало и беше ясно, че се руши и е в опасност, естествено и фреските вътре. Чудехме се какво даhttp://lh4.ggpht.com/_2JxrnSl1VLQ/TPVFSu2ItfI/AAAAAAAAFC0/wMSnYqFarj4/s640/PB210015.JPGhttp://lh5.ggpht.com/_2JxrnSl1VLQ/TPVEV8-sXtI/AAAAAAAAE-M/7X9eLfPLRSY/s640/o632815212668437500.jpg  направим, самият Димитър предложи безплатно да конструира покрив или навес, но без административно решение е трудно да се опазват паметниците на културата, а в случая става дума за такъв с висок статут - от национално значение ("Свети Теодор е архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение (ДВ, бр.38/1972 г.)") според тази публикация -  http://medchurches.livejournal.com/18777.html. Моля, разгледайте я - тя доста неща "казва" и показва. Ще си позволим да ползваме някои снимки, понеже отразяват състоянието на църквата през годините, включително както я видяхме, а и са с ясно указано авторство. Молим, ако някой има още по-актуални снимки и впечатления, да ги сподели. Ако грешим в нещо, да ни поправи! :-)

Под статията има допълваща информация за по-скорошни намеси. Накратко:

"Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик посети гр. Бобошево, област Кюстендил, за да обяви, че Държавният департамент на САЩ отпуска субсидия от 38 790 долара за реставрация и консервация на църквата „Св. Тодор”, датираща от 11 век. Директорът на Дирекция „Културна политика” към Министерството на културата Деяна Данаилова и кметът на Бобошево Крум Маринов присъстваха на официалното обявяване на субсидията, което се състоя на 1 август пред църквата „Св. Тодор” в Бобошево.

„За нас е чест, че можем да участваме в съхраняването на това културно съкровище посредством Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН). Като посланик съм имал възможност да посетя много културни обекти в България, което създаде в мен дълбок интерес и уважение към богатото културно наследство на тази страна. Затова съм толкова доволен да обявя днес отпускането на тази субсидия, която ще спомогне за реставрацията на една културна ценност и ще задълбочи връзката между нашите две страни,” каза посланик Уорлик." https://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/pr_08012012.html

Това се случва по предложение на ИКОМОС България. Проектът е отразен на сайта на организацията: http://icomos-bg.org/?p=25&l=1&id=191

Още малко информация за "Св. Тодор" като част от Средновековното наследство с историческа и художествена стойност в един научен доклад, достъпен в интернет - https://www.academia.edu/11648186/%D0%9E%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%B2_%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%A1%D0%B2._%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4_%D0%91%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%BE_%D0%9A%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE

Очевидно, според информацията от последната година, дори тези действия не са довели до трайно разрешаване на въпроса. Както казахме, ако това не е вярно, само бихме се радвали и очакваме да ни поправите.

Ако не - отправяме предизвикателство към новото правителство и президент, а и към всички следващи не просто за ефективно придвижване на този казус. Общото впечатление от управлението на културното наследство в България за последните около две десетилетия е неопазване. Особено болни теми са консервацията и реставрацията на паметници на културата. От тук следва и социализацията и особено някои непопулярни практики от последните години. По-възрастните и по-опитните биха могли да уточнят, ако някой може да възрази убедително - нека го направи, но равносметка и дискусия трябва да има, справедливи. Тази отговорност носят всички правителства до момента, защото опазването на културното наследство е нещо дългосрочно и се осъществява от държавата, усилията на отделни хора и организации не са достатъчни. В България - страна отслабнала и икономически, и демографски, културното наследство трябва да е със статут на национално богатство и приоритет. От това следва и развитие на културния туризъм, което изисква удовлетворителна национална стратегия и реклама. Спешно трябва да се положат основите на обсъждане на национална стратегия за опазване на културното наследство. Пространство за дискусия - http://heritage.bg/http://heritage.bg/heritage/wp-content/uploads/2015/06/AleksandraVadinska.pdf.

Апелът ни е за диалог - държавата трябва да се обърне към обществения интерес и към експертите. През 2014 г. беше подписан меморандум на повече от 40 организации, научни институти и университетски общности, обвързани професионално с проучване и опазване на културното наследство и с културния туризъм - "Форум КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО". За съжаление правителството в оставка не реагира адекватно на това събитие.

Предизвикателството е отправено!

*http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/6/ID/910