Не на партия ДОСТ!

До Софийски градски съд; Главния прокурор на Република България; Омбудсмана на Република България;

Копие: до медиите

Относно: Учредяване и регистрация на политическа партия ДОСТ

Уважаеми дами и господа,

На 10 април 2016г. на конференция в НДК бе  официално учредена нова политическа формация - Демократи за отговорност, свобода и толерантност. Не случайно, чрез абревиатура от буквите тази „Българска“ партия носи турско име ДОСТ. Който не знае - „ДОСТ“  означавало в превод от турски „ПРИЯТЕЛ“ – така го обяснява и самият Местан. Само че ние сме граждани на Република България, където официален е българският език и ако тази партия иска да се регистрира от българския съд като български политически субект, и ако тази партия иска да е ПРИЯТЕЛ на българските граждани, следва това послание да е ясно на всеки наш сънародник, който не е длъжен да знае и турски език. Ясна е провокацията към българското общество с тази наслагана целево поредица от думи, целяща точно постигане на абревиатура, символизираща целта на формацията, която бе ясно заявена и от трибуната на залата.

Новоучредената „приятелска“ партия на г-н Местан явно не цели да е приятел на българските граждани след като ги затруднява с ползването на турски думи. Но за сметка на това, на учредителното събрание на ПП ДОСТ т.н. „приятелство“ открито е демострирано към Турция чрез посланията отправени от учредителите на партията към присъствалата внушителна група от представители на турската държава в лицето на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, зам. председателя на турската управляваща партия Фатма Сеянкайъ и депутати от тази партия, зам. председателя на Партията на националистическото действие на Турция Семир Ялчън и още редица други представители на политически сили и изселнически организации от Турция. От направените и обявени в медиите изказвания на учредители на ПП ДОСТ, както и на техните гости от Турция става ясно, че партията на Местан се поставя в услуга и ще работи като проводник на турските интереси в България и Европейския съюз, което показва откровената зависимост на тази българска партия от външни сили.

Показател за пряката връзка на ПП ДОСТ с интересите на Турция са и отправените на събранието открити нападки от избрания председател на партията Местан срещу руската държава, определена от него като агресор и окупатор, както и коментарите, и критиките срещу Русия по повод сваления руски самолет на 25 ноември 2015г. от турски изтребител ... все проблеми и официални тези на турската държава, но видимо вменени като такива и на новоучредената уж българска партия.

В своя поздрав към новата партия Семир Ялчън казва: „Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина“. Тази реплика на Ялчън не е случайна и явно показва, каква ще е политическата насоченост на ПП ДОСТ, която категорично не отговаря на българския национален интерес. Ако някой си позволява открито да заявява териториални претенции към българската държава и никой от присъстващите учредители (делегати) на партията от чията трибуна се изричат тези думи не му реагира, това означава споделяне и припознаване на такава антибългарска позиция и цел.

Не на последно място прави впечатление етническия и мюсюлмански състав на 99% от присъствалите според списъка 1103 делегати на учредителното събрание на тази формация, идващи от районите, в които преобладава турскоезичното и мюсюлманското население. Може би затова и голяма част от изказванията са на турски език, който може да бъде достъпен за разбиране само за присъстващите на събранието етнически представени делегати. Несъмнено тази политическа формация  стъпва на етническа и верска основа, като още в началото на своето създаване демонстративно заявява, че ще извършва дейността си на турски език. Всичко това само по себе си говори за политика, явно насочена към етническа асимилация на българомохамеданското население на религиозна основа.

От цялостното поведение на новия лидер г-н Местан, не само на 10.04.2016, а изобщо в последните месеци, е видно, че той демонстрира изключителна привързаност към чужда държава, намира на нейна територия убежище от незнайно какви заплахи, но не търси помощ от българските власти, респ. кани своите приятели на голямото събитие, на което дори емоционалните изказвания за майчиния език,  думата „мамо” бе спомената и на турски език. Впрочем много неща бяха казвани на турски език. Според Конституцията на Република България: Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. (чл.11, ал. 4) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие. (чл. 44, ал. 2) Недопустимо е партия видимо стъпила на етническа и верска основа, от чиято учредителна трибуна се отправят призиви за нападки и конфронтация с една определена държава и откровени намерения за прокарване на политики в услуга и в интерес на друга определена държава, да бъде допусната до участие в българския политически живот. Това е открита провокация насочена срещу България и българския народ, на която категорично се противопоставяме и настояваме пред компетентния български съд да не бъде допусната регистрацията на ПП ДОСТ, което би представлявало грубо нарушение на Конституцията на Република България и заплаха за националната ни сигурност и суверенитет. Убедени сме, че при преглед на документите за регистрация и списъците на лицата, които са членове на партията, ще се окаже, че тя е абсолютно етническа партия, в която най-вероятно има „за цвят” по някой и друг, който е различен от етнически турчин. Съгласно чл.6 от Закона за политическите партии (ЗПП) е недопустимо политическите партии да отправят своите публични послания, обръщения и да съставят документите си на друг език, освен български. Тази законова норма бе категорично и многократно нарушена още на учредителната конференция, което е показател как ще действа „ДОСТ” и в бъдеще. Впрочем г-н Местан и хората, които сега са в ръководството на новата формация не веднъж нарушиха, както ЗПП, така и чл.181, ал.2 от Изборния кодекс, като демонстративно агитираха на турски език, така че те са доказали отдавна какви български граждани са и най-вече – колко уважават българските закони. Невъзможно е да говориш за демокрация, но всъщност чрез поведението си да създаваш анархия, като прегазваш закона. Истинските демократи ползват демократични средства за постигане на целите си и се съобразяват с обществените норми.

Уважаеми дами и господа, Във връзка с гореизложеното и на основание на закона и морала, както и в името на националния интерес на Република България, ние се обръщаме към вас с призив да не се допусне да бъде регистрирана като българска политическа партия „ДОСТ” и по този начин да се даде път на чужди интерси в България, на нови нарушения на закона-явни и прикрити, както и на създаване на етническо напрежение и разединение на нацията.

С уважение: ( следват подписи)