Петиция за основен ремонт на пътищата към село Киреево общ.Макреш

ДО Г-ЖА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВО

Копие до: Министър председателя на Република България Бойко Борисов

Копие до: Областен управител на област Видин Момчил Станков

Копие до: Директор Областно пътно управление Видин инж. Павел Драганов

Копие до: Народните представители в 43-ото Народно събрание от 5 МИР Видин – ВЛАДИМИР ЦВЕТАНОВ ТОШЕВ - ПП ГЕРБ; ИВАН ПЕНКОВ ИВАНОВ  - Коалиция АБВ - (Алтернатива за българско възраждане); СТАНИСЛАВ ДИМИТРОВ АНАСТАСОВ - ДПС - Движение за права и свободи; ФИЛИП СТЕФАНОВ ПОПОВ - БСП лява България

ПЕТИЦИЯ

Уважаема министър Павлова,

Жителите и гостите на с. Киреево и всички потърпевши от изключително лошото състояние на довеждащите пътни артерии, отправяме към Вас нашата колективна молба за предприемане на спешни мерки за извършване на основен ремонт на описаните по-долу пътища към село Киреево.

Село Киреево се обслужва ЕДИНСТВЕНО от път, част от Републиканската пътна мрежа III клас.

Републикански път II-14 е второкласен път, част от републиканската пътна мрежа на България, изцяло на територията на Област Видин. Дължината му е 41,7 km. Пътят преминава през град Кула и след 11,5 km достига до сръбската граница при ГКПП Връшка чука, където продължава с път № 5 от Сръбската пътна мрежа.

От него се отклоняват следните  третокласни пътища: При 39,4 km — наляво Републикански път III-1401 {43,3 km) през селата Киреево, Раковица, Подгоре, Раяновци, Ошане и Вещица до Белоградчик; Особено в частта от разклона на второкласен републикански път II-14 към село Киреево, който стига до находище Рафаело, стопанисвано от Киряевска вар – фирма за добив на варовик и скални материали, пътят е с интензивен трафик и състоянието на пътната настилка е изключително лошо и опасно. На места асфалтът е изронен и платнато е изцяло в дупки и в двете посоки за движение, пътят е с непочистена растителност, която допълнително отнема от пътната настилка и преминаването е изключително трудно и опасно.

Пътят не е ремонтиран основно през последните  години,  правено е само частично изкърпване на дупки, но предвид интензитета и натовареността на движението по него, закърпените участастъци много бързо се изронват отново. Пътят на доста места е с множество цепнатини с поникнала трева. Този участък  е основен за преминаване на камионите с материали добити от находище Рафаело, което допълнително води до бързото му амортизиране.  В резултат на използването на тежкотоварни автомобили, които извозват добиваните скални материали, този участък вече е толкова амортизиран, че дава предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Предвид тежкото икономическо състояние на този регион, е важно да се подпомага развитието на местния бизнес, чрез подобряване на инфраструктурата. В тази връзка е належащо и ние настояваме, да се вземат спешни мерки да се направи основен ремонт и да се поднови пътната настилка, особено в участъка до село Киреево.

Пътят е основната връзка на село Киреево към най-близкия град Кула и към  областния град Видин.   Много от жителите на селото са възрастни хора и често възниква необходимост от получаване на неотложна помощ и  ползване на линейки, в които случаи времето за реакция и бързината са от жизнено важно значение. В тази връзка е изключително важно да се осигури безпрепятствен и навременен достъп до населеното място. Състоянието на пътя след изминалата зима се влоши още повече и достъпът до селото е изключително затруднен, ето защо е необходимо да се ремонтира своевременно.

Този път е от много важно значение и за развитието на туризма в региона. Пътят води всички туристи, влизащи от Сърбия към едни от най-известните и красиви природни забележителности на България – Раковишки манастир, пещерата Магура и Белоградчишките скали. Това обуславя натоварен трафик и съответно недоволни туристи, поради затрудненото придвижване.

Ужасното състояние и силно компрометирана асфалтова настилка, води до повреди  на минаващите по тези пътища транспортни средства. Лошите отзиви от страна на изнервените туристи, бавното и затруднено придвижване, както и разходите за ремонт на транспортните средства на фирмите развиващи бизнес в региона водят до много загуби за местната икономика.

В допълнение настояваме цялостно преасфалтиране на отсечката включваща и отремонтиране на всички мостове по участъка, а именно тяхната каменна зидария, която е пропаднала. Проблемен участък е и отсечката от 16,0 км на Републикански път III-1401, минаващ през село Подгоре — наляво Републикански път III-1403 {20,5 км} през селата Цар Шишманово и Макреш до 37,5 км на Републикански път I-1. Общинската администрация в Макреш обслужва социалните дейности, особено касаещи възрастните хора живеещи в селата към общината и затрудненият достъп до тези услуги води до изключително неудобство и много усложнява животът на хората от селата Киреево, Раковица, Подгоре, Цар Шишманово и Макреш. Многото дупки по пътя водят до чести повреди на автомобилите и на превозните средства на обществения транспорт и често са предпоставка за тежки пътни инциденти, за които можем само да се надяваме, да са без жертви.  Поради липсата на инфраструктура жителите на района са откъснати, тъй като автобусните превозвачи отказват да изпълняват маршрутните разписания. Тези проблеми се отразяват негативно и върху местия бизнес, от една страна поради повишените разходи за ремонти на транспортния парк, от друга страна доста оскъпяват и затрудняват свободното придвижване на стоки и хора и значително много пречат на  развитието на бизнеса.

Много от фирмите, които проявяват интерес да инвестират в най-бедния регион на Европа се отказват поради изключително лошата инфраструктура. Надяваме се на Вашата подкрепа и съдействие, да се отделят необходимите средства за качествено и трайно изграждане на пътните настилки на посочените пътища. Вярваме, че това ще доведе до по-бързото и устойчиво развитие на местната икономика и до запазване на хората в региона, както и до привличане на нови жители.

Молим за Вашето съдействие, да се назначи комисия, която да направи преглед на изнесеното, защото сме убедени, че по-лоши пътища в нашата област няма. Молбата ни е,  да се вземат спешни мерки за рехабилитация на всеки един от изброените пътища, които са изключително компрометирани.

Очакваме да ни информирате за Вашето становище по гореизложените проблеми в най-кратки срокове.