За намаляването на ДДС върху книгите и реформа в библиотеките

В отворено писмо до Премиера на Република България господин Бойко Борисов госпожа Божана Апостолова - писател, поет, общественик и издател изрази три основни проблема за съвременната българска книжнина и култура, чието решаване зависи изцяло от волята на управляващите да приемат духовното израстване на българския народ като приоритет.

 

1. Държавата е изцяло абдикирала от попълване на фондовете на библиотеките и читалищата с книги. За цяла година Велинградската библиотека, например, е закупила една книга. Това е съдбата всъщност на повечето читалищни (а и не само читалищни) библиотеки в страната, което води до занижен интерес към четенето и морален срив в обществото.

 

Необходимо е Държавата да предвижда 10-15 милиона лева годишно за закупуването на книги от читалищата и библиотеките.


2. Липсата на държавническо отношение към превеждането на български книги и представянето им както в Европа, така и в света.

 

Издаването на българска литература в чужбина е престиж за България, изграждане на нов образ на българина и е недопустимо правителството да се прави, че не забелязва този налагащ се факт.

Необходимо е да се създаде фонд за стимулиране преводите на стойностните български книги и разпространяването им в световен мащаб.

 

 

 

3. ДДС върху книгата в България продължава да бъде 20%, което го прави прецедентно висок в цял свят и задушава книжния пазар у нас.

Необходимо е да се преразгледа и намали ДДС върху книгата с цел цените на книгите за крайния потребител да станат по-достъпни, защото в момента средностатистическият българин не може да си позволи да си купува книги, нито може да чете интересуващата го съвременна литература, заемайки книги от библиотеките, заради остарелия книжен фонд.


 

Целта на петицията е тези наболели проблеми, засягащи все по-сериозно България, да бъдат обсъдени от Премиера на Република България господин Бойко Борисов в Министерски съвет и Народното събрание и да намерят своето скорошно и адекватно решение. 

 

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Илиян Любомиров да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека, които разглеждат други петиции на нашия сайт, но все още не са разгледали тази петиция.

Facebook