ЗАКОН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО СЛЕД ДОПИТВАНЕ ДО ГРАЖДАНИТЕ

ЗАКОН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО СЛЕД ДОПИТВАНЕ ДО ГРАЖДАНИТЕ  /»УЧИЛИЩЕ – МЕЧТА МОЯ»/  

В публичното пространство на България отново се  дискутира въпросът за реформа в образованието, цитат от проектозакона: „Приемането на ИЗЦЯЛО НОВ ЗАКОН в областта на предучилищното и училищното образование следва да отрази настъпилите промени в общественото развитие и да отговори на очакванията и на участниците в системата, и на обществото за по-качествен и пълноценен образователен процес.“

Без нас, ГРАЖДАНИТЕ, това няма как да се случи – ще си останем с „очакванията“!!  

Подписката «УЧИЛИЩЕ – МЕЧТА МОЯ» има за задача да даде представителна картина на състоянието на българското образование днес и на идеите на ученици, учители и родители за възраждане и напредък на тази изключително важна обществена сфера.   ВАЖНО: Моля, не четете никаква теория и не копирайте чужд опит /каквото знаете за тях, то така или иначе вече е формирало мнението ви по въпроса/, трябва да тръгнем „на чисто“ – честно, свободно и открито, именно като ученици, учители и родители, а не като хора, на които по един или друг начин служебно им е възложено да реформират системата – те непременно ще имат множество „други“ съображения, които ще задръстят мислите и сърцата им. Ще ползваме метода „Мозъчна атака, добре позната и като брейнсторминг“.  

Нека направим една крачка към европеизиране на гражданската си култура, нека възродим самочувствието си като страна, равна на Швейцария на Балканите „Пред урните, с писма, а вече и електронно /швейцарците/ имат решаващата дума по всички обществени въпроси – от такива като членството в ООН и ЕС, през устройството на армията, до прозаичната дилема какви лампи да се сложат на общинския площад“. / „Не Швейцария прави референдуми, а референдумите правят Швейцария“! След подписите /като „коментар“/ можете да дадете и своите конкретни предложения за съдържанието на реформата в образованието.  

Подписката не е ограничена във времето, за да има възможност да добие популярност и пълнота относно предложенията. Периодично тя ще бъде изпращана до Народното събрание и до Министерството на образованието, да знаят отговорните дейци в държавата, че хората се вълнуват и искат да участват в законотворчеството. Тяхната реакция или липсата на такава ще бъде пореден пробен камък за диалогичността или липсата на диалогичност в българското общество.  Наистина, подобни подробности се отразяват в подзаконовите нормативни актове, в правилниците за приложение, но духът на именно тези желания трябва да присъства в самия закон!  

Да, такива „мини-референдуми“ у нас все още нямат законова сила, но това може да се промени, нали?!  

 

СВОИТЕ КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ МОЖЕТЕ ДА ПРЕДСТАВИТЕ ПОД ФОРМАТА НА "КОМЕНТАР"!