ДА ЗАПАЗИМ ВЕКОВНИТЕ ГОРИ В ПИРИН

Отново заплаха за националното ни природно богатство.

Проекти за нови ски-писти в Пирин поставя под въпрос БЪДЕЩЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ НИ ПАРК.

Унищожена е индустрията на страната ни-явно сега е ред да унищожим даровете на природата.

Списание 8 ни уведомява за угрозата,която дебне древните лесове.

Нека този път да не позволим поголовното изсичане на горите в Родината ни.

 

 

http://www.spisanie8.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/3219-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-50-000-%D0%B4%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD.html

 

Международната природозащитна организация WWF публикува интерактивна карта на лансираните проекти за нови ски зони над Разлог, Банско и Добринище в Национален парк Пирин.

Картата е поместена в публичната ГИС-платформа на WWF и демонстрира мащабната заплаха за вековните гори в Национален парк Пирин. Графичните данни показват, че скандалният проект за 300 км ски писти и лифтове под мраморните върхове на Пирин ще засегне близо 50 000 дка гори или 13 % от площта на парка.

При силно приближение на картата се визуализират данни за всички вековни гори, които попадат в обхвата на планираните ски зони. Особено в по-високите части на планината заплахата грози най-ценните гори в парка – величествените вековни гори от бяла и черна мура. Някои от тези гори надхвърлят възраст от 150 г., като единични дървета достигат и до 600-1000 г.

Освен тях, строителството заплашва да унищожи и вековни гори от смърч, ела и бук. В същото време, Пирин е сред единствените места в Европа, където все още се съхраняват вековни гори, възникнали през Средновековието и оцелели до днешни времена. Това е една от причините планината да е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, което поставя пред България отговорността да опази това наследство и за следващите поколения.Природозащитниците припомнят, че при изграждането на ски зона Банско в нарушение на концесията на „Юлен“ АД вече бяха отсечени незаконно над 500 дка вековни гори под връх Тодорка, което все още очаква санкцията на компетентните институции.

Според интерактивната карта, ски пистите на Банско са просечени през гори от бяла мура, смърч и клек на 100-180 г., с което е нанесена невъзстановима вреда за биоразнообразието в района.

За да не се допусне унищожението на вековните гори в Пирин, коалицията „За да остане природа в България“ призовава държавата да спази препоръките на Комитета на ЮНЕСКО и да не допуска разширение на ски зоните в Национален парк Пирин при изработването на новия план за управление на парка.

В противен случай България ще бъде изправена пред международен дипломатичен скандал, ако допусне изключването на парка от световното природно наследство на ЮНЕСКО, за да задоволи поредния опит за разграбване и застрояване на природните ресурси на страната.

инфо: spisanie8.bg

ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА,ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА ЗА ДЕЦАТА НИ И ЗА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ!

                                                         ТОВА ЗАВИСИ И ОТ ТЕБ!

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Кюркчиева България да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook