ПРОТИВ ПРОМЯНАТА НА ТАКСИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДЕЦА В МЛАДЕЖКИ ДОМ - В. ТЪРНОВО

Ние, родителите на децата от Детска музикална школа и ДВГ „Пеещи камбанки” към Младежки дом – Велико Търново се обявяваме против предложението на г-н Панов (публикувано на 14.09.2018 г. в интернет страницата на Община Велико Търново) да се премахне чл. 29 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Велико Търново, който определя таксите, които се събират в Младежки дом и да се добави нов чл. 72 “ж“ . Приемането на това предложение ще доведе до увеличаване на таксите, които към момента плащаме. В цял свят обучението на деца в областта на изкуството се дотира, от него не се покриват разходи, не се печели. Изкуството служи за възпитание и дори терапия, и следва за него да бъдат отделяни средства, да бъде стимулирано, а не ограничавано. Вие, като управляващи града и носещи неговия знак, би трябвало да намерите начин да подпомагате подрастващите при техните занимания с култура въпреки цитираните от Вас алинеи и членове. В интерес на всички нас е децата на Велико Търново да се занимават с продуктивни занимания в свободното си време, вместо да се превръщат в хулигани, които рушат обществена собственост. Като отговорни родители, смятаме, че е наш дълг да уведомим местните медии по създадения казус. В Детска музикална школа се обучават над 100 деца да свирят на пиано, цигулка, китара, акордеон, синтезатор, виолончело, флейта. В четирите формации на ДВГ „Пеещи камбанки” пеят около 50 деца. Повечето от тях са носители на многобройни награди от национални и международни конкурси и фестивали. На различни форуми децата представят Велико Търново и уверяваме Ви – правят го достойно. Част от децата посещават повече от едно занимание в Младежки дом, за което родителите не ползваме отстъпка от таксата. Освен таксите, родителите  заплащат отделно костюми, такси участие в конкурси и в повечето случаи закупуване и поддръжка на инструменти. Единственото облекчение до сега е за второ и трето дете от семейство, както и за сираци. Облекчения, описани в чл. 29 от НОАМТЦУТОВТ. Облекчения, които настояваме да бъдат запазени. Смятаме, че е крайно необходимо да въведете отстъпка в таксата и за децата, занимаващи се с повече от едно занимание към Младежки дом. ОТМЯНАТА НА СЕГАШНИТЕ ОБЛЕКЧЕНИЯ, КАКТО И ЛИПСАТА НА НОВИ, ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ЗНАЧИТЕЛЕН ОТЛИВ НА ДЕЦА, ЗАНИМАВАЩИ СЕ С ИЗКУСТВО В ГРАДА. ПОВЕЧЕТО РОДИТЕЛИ ЩЕ ПРЕКЪСНАТ ОБУЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА СИ, ПОРАДИ ЛИПСА НА СРЕДСТВА. Според направена справка от нас, таксите които към момента плащаме, съвсем не са ниски. Напротив – едни от най-високите са в страната за такъв род занимания. Бихме искали също да споменем, че за децата ни липсват условия и трибуна за изява. Единственото място, ползвано за класически концерти е зала 30 в Младежки дом, което всъщност е една малко по-голяма стая. Крайно необходимо е за децата музиканти и певци осигуряването на сцена с роял, за да може талантът на децата и трудът на прекрасните им преподаватели да бъде оценен от повече хора. Най-учтиво Ви каним да следите Програмата на класическите концерти в Младежки дом и ще се радваме на Вашето присъствие на някой от многобройните ни концерти. Тогава ще разберете защо настояваме за Вашата подкрепа.  Смятаме, че за град като Велико Търново, в който е събрана голяма част от историята и паметта на България, е важно да има и съвременни будители, хора които да напътстват и водят младите, за да се развива обществото ни. Искаме да докажем, че способни деца и младежи има, и държавата, в частност общината, е отговорна за съхраняване на това богатство! ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ВАС ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕЦАТА МУЗИКАНТИ И ПЕВЦИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО!

Чрез подписа ми упълномощавам Петя Георгиева да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека. Ще рекламираме тази петиция на хора, които разглеждат други петиции на нашия уебсайт, но все още не са разгледали тази петиция.