ПРИЗИВ ОТ ИМЕТО НА ЕВАНГЕЛСКО - ПРОТЕСТАНСКИ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД КАЗУСА В СЕЛО "ВОЙВОДИНОВО"

ПРИЗИВ ОТ ИМЕТО НА ЕВАНГЕЛСКО-
ПРОТЕСТАНСКИ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ ПО
ПОВОД КАЗУСА В СЕЛО “ВОЙВОДИНОВО”

От името на евангелско-протестански общности в България и съмишленици заявяваме нашата позиция по казуса „Войводиново“, в който за пореден път един битов криминален инцидент стана национална тема за насаждане на омраза и ксенофобия към цяла етническа група.

Считаме, че престъплението няма цвят и етнос и не би следвало да се използват етнически квалификации за криминални прояви. Престъпността не е ромска, българска или турска, тя е престъпност и към нея трябва да се подхожда принципно.

В тази връзка за пореден път нашето общество е разделено и то не по негова воля, но по внушението на определени лица от политическия елит на страната. Обществото ни се раздели на българи срещу роми и обратно. Чуха се безброй обиди и нагнетяване на напрежение в двете посоки.

Като представители на християнски общности изключително сме възмутени от изказванията и действията на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, както и от действията на местната власт в село Войводиново със събарянето на ромските незаконни къщи по време на сурова зима.

Относно думите на г-н Каракачанов: “Циганите в България станаха изключително нагли”, считаме, че е недопустимо лице от изпълнителната власт да се изказва по такъв ксенофобски и расистки начин. Според нас това изявление грубо нарушава чл. 162 ал.1 от Наказателния кодекс на РБ.

Политическата реч, употребена от г-н Каракачанов, не остави и място за съмнение, че предизвиква негативни последици за останалата част от ромите, живеещи в село Войводиново. Своевременно и безмилостно местната власт изпрати багери да се заемат със задачата да припомнят кой е силният и кой – слабият, събаряйки къщите на ромските семейства.

Считаме, че това е неправомерна демонстрация на държавна сила сред общност, която е социално слаба и институционално незащитена.

По този въпрос заинтересованите институции мълчат и не предприемат никакви действия, а напротив – прехвърлят своята отговорност един на друг в бездействие.

Нас ни тревожи фактът, че за последните 20 години в държавата няма политическа класа, която да има волята да работи дългосрочно, а не да се "справя" с ромския въпрос с езика на омразата и насилствени действия.

От друга страна, не можем да си затворим очите и да отречем, че незаконното строителство сред ромската общност е един от основните проблеми, но не трябва да забравяме, че в България ромите са принудени да живеят незаконно поради редица причини. Някои от тях са: крайната бедност, сегрегацията, фалшивите обещания на десетки политически партии и политици, премълчаването от страна на местната власт за незаконното строителство, издаването на лични документи с адресна регистрация от страна на общината на несъществуващи улици, издаването на партиди за ток и др.

Заявяваме публично, че в село Войводиново към община Марица грубо бяха погазени гражданските и човешки права на български граждани. Ромите бяха насилствено изгонени от техните единствени домове.

Напомняме, че жилището е семейно богатство. Неговото съществуване гарантира устойчиво развитие и благоприятни условия за живот. За обществото незаконните ромски къщи може да изглеждат като бараки, но за тези семейства бяха единственото богатство.

Ние считаме, че местната власт не е защитила сигурността и здравето на децата, които са най-потърпевши от тази социална несправедливост. Това естествено ще доведе до влошаване на здравословното състояние на ромските деца, както и до прекъсване на тяхното образование.

Призоваваме местната власт на село Войводиново, съборила насилствено незаконните къщи, да предостави на семействата без дом алтернативни жилища.

Призоваваме г-н Красимир Каракачанов да се извини публично на ромската общност в България с поставянето на всички роми под термина “нагли цигани”.

Не на последно място, като християни, молим целия български народ да не върви по пътя на омразата и насилието, но да избере съвършения път на помирението и любовта.

Бог да благослови България!

НАСТОЯЩАТА ПОЗИЦИЯ Е ПОДКРЕПЕНА ОТ:

ПАСТОР ИВО СТЕФАНОВ КОЙЧЕВ,

АПОСТОЛСКИ ХРИСТИЯНСКИ ЦЕНТЪР

“ЖИВОТ В СЛАВА” ГР. СТАРА ЗАГОРА

ПАСТОР АНГЕЛ ИЛИЕВ ПИЛЕВ

ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА “СИОН” - ГР. СОФИЯ

ПАСТОР ЛЮБО ГЕЧЕВ ПЕТКОВ

ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА “МЕСИЯ” - ГР. СТАРА ЗАГОРА

ПАСТОР ЛЮДМИЛ ХРИСТОВ ЯТАНСКИ

БЕЦ “БЛАГА ВЕСТ” - ГР. СОФИЯ

ПАСТОР ИВАН ГЕОРГИЕВ ХАЗЪРБАСАНОВ

“ХРИСТИЯНСКИ ЦЕНТЪР СОФИЯ” - ГР. СОФИЯ

ПАСТОР АНАТОЛИ ВАСИЛЕВ ЕЛЕНКОВ

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ОБЕДИНЕНИ БОЖИИ ЦЪРКВИ,

ОБЕДИНЕНА БОЖИЯ ЦЪРКВА “БЪДЕЩЕ И НАДЕЖДА”,

МИСИЯ ЗА ХРИСТИЯНСКО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОСВЕТА,

ВИСШ ЕВАНГЕЛСКИ БОГОСЛОВСКИ ИНСТИТУТ.

ПАСТОР КАЛОЯН ЗДРАВКОВ КУРДОМАНОВ

ПАСТОР ГЕОРГИ КРЪСТЕВ ГЕОРГИЕВ

Х.Ц. "СПАСЕНИЕ"- ГР. ВАРНА

ПАСТОР САШО ТРИФОНОВ КУЗЕВ

МЕЖДУНАРОДНО СЛУЖЕНИЕ “ПЛАНИНАТА МОРИЯ”

Г-Н НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕ
“ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИИ ПО ПРОБЛЕМИТЕ
НА МАЛЦИНСТВАТА” - ГР. ВАРНА

Г-Н КРАСЕН МИТКОВ МАРИНОВ

ЗДРАВЕН МЕДИАТОР - ГРАД ВАРНА

Чрез подписа ми упълномощавам Stefan Ivov Stefanov да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.