Петиция срещу "Джи Ем Секюрити" и Гранд мол - Варна

Петиция за (1) отнемане на лиценза на „Джи Ем Секюрити“, (2) разследване на Гранд мол – Варна и „Джи Ем Секюрити“ и техните ръководства за подбуждане към насилие, и (3) подвеждането им под отговорност за убийството на Нягол Петров

До Министерство на вътрешните работи на Република България

Окръжна прокуратура на гр. Варна

С копие до: Областна дирекция на МВР – Варна

Областния прокурор на гр. Варна

Главния прокурор на Република България

На 14 март 2015 г. трима служители на охранителна фирма „Джи Ем Секюрити“ пребиха до смърт 52-годишния Нягол Петров в Гранд мол – Варна. Това не е първият случай на физическо насилие, асоцииран с „Джи Ем Секюрити“, и настоящата петиция цели отнемането на лиценза на охранителната фирма, както и разследване на „Джи Ем Секюрити“ и Гранд мол – Варна и техните ръководства за подбуждане към насилие, и съответно подвеждането им под отговорност.

От разкази на потърпевши и свидетели стана известно, че тримата убийци и други лица, наети от Джи Ем Секюрити“, са упражнявали многократно физическо насилие спрямо посетители на Гранд мол – Варна. Също така, по време на убийството на Нягол Петров, други служители на фирмата са останали безучастни и не са опитали да предотвратят по никакъв начин действията на тримата извършители – Ангел Николов, Красимир Димитров и Цветан Маринов.

Има сериозни основания да се твърди, че служителите са действали със знанието на ръководствата на охранителната фирма и на мола, и спрямо изисквания какви лица да бъдат отстранявани от мола, без тези лица непременно да са застрашили сигурността на обекта и намиращите се в него граждани. В допълнение, следва да се отчете опита на ръководството на Гранд мол – Варна да заблуди обществеността, че случилото се е нещастен случай, а не престъпление. Предвид факта, че някои от собствениците на мола са и собственици на охранителната фирма, всякакви съмнения за нежелани разминавания в политиките на двете фирми изглеждат наивни.

Джи Ем Секюрити“ не само възлагат работа на психически нестабилни и безотговорни лица, които представляват реална и вече доказуема опасност за живота на гражданите, но и умишлено не прилагат необходимите мерки да бъдат предотвратени подобни прояви, съобразявайки се с позорната и антихуманна имиджова стратегия на мола.

Отсъствието на адекватни критерии за подбор на служителите и супервизия на извършваната от тяхна дейност, както и толерирането на насилие/подбуждането към насилие, са в разрез с елементарни професионални стандарти и етични принципи. Престъпната в този смисъл политика на Джи Ем Секюрити стана причина за смъртта на Нягол Петров и излага на риск живота на всеки един гражданин.

Призоваваме лицензът на „Джи Ем Секюрити“ да бъде отнет незабавно, с оглед на извършените вече нарушения и престъпления, и с оглед безопасността на гражданите.

Призоваваме Гранд мол – Варна и Джи Ем Секюритии техните ръководства да бъдат разследвани за подбуждане към насилие и подведени под отговорност.

Следват подписи на гражданите, които застават зад тези искания:

*Уважаеми съмишленици, моля потвърдете подписа си като следвате линка, който ще ви бъде изпратен на оставения от вас email.

Чрез подписа ми упълномощавам Мира Георгиева да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.