За по-добър транспорт: безплатен транспорт до Витоша, почасов билет за 60 и 90 минути, карта за 2 наземни линии, намаляване на цената на карта "метро плюс", довеждаш транспорт до метростанциите

Подписка в подкрепа на предложенията за по-добър транспорт:

ДО
Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ...
СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

КОПИЕ ДО:
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СОФИЯ

Д О К Л А Д
от група общински съветници

Уважаеми г-н Герджиков,
Уважаеми дами и господа общински съветници,
Общественият градски транспорт е ключов елемент от функционирането на един столичен град и има директна връзка и съществено влияние върху транспорта, екологията, икономиката и редица други сфери на дейност.
Създаването и предлагането на възможности за удобни и достъпни за гражданите маршрути, спирки, разписания и тарифна политика е важна отговорност на Столичния общински съвет и на Столична община. При неподходящи тарифна политика, честота на транспорта и маршрути гражданите предпочитат автомобилния транспорт, което сериозно увеличава замърсяването на въздуха и околната среда и влошава качеството на живот на гражданите.
Въпреки че в последните години бяха инвестирани значителни средства на европейските, българските и софийските данъкоплатци в строежа на метрото и в обновяването на парка на метрото, на авто и електротранспорта, задръстванията продължават дори и към и от райони като Младост и Искър, в които има изградено метро и по няколко метростанции. Причините за това са много, но сред тях са и липсата на ефективен довеждащ транспорт с удобни маршрути, спирки и разписания, както и липса на гъвкава тарифна политика, стимулираща ползването на градския транспорт.

С решения № 520 от 26.09.2013 г., № 617 от 21.11.2013 г., № 270 от 14.04.2016 г. и № 11 от 25.01.2018 г. Столичният общински съвет прие, измени и допълни Наредба за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. При приемането на Наредбата не беше отчетено, че в някои райони, като „Люлин”, „Искър“ и „Витоша” спирките на метрото са на места, до които пешеходният достъп на жителите е ограничен поради големите разстояния. В някои крайни квартали общественият транспорт освен, че дори в пиковите часове е на интервали от над 30 мин., осигурява връзка, която най-често предполага смяна на поне още едно превозно средство. Всичко това ограничава ползвателите на метрото и поставя в неравностойно положение част от данъкоплатците в София.
Въпреки, че с новите метростанции се предвиждаше осигуряване на довеждащ транспорт от една страна, от друга, СОС не предвиди в приетата наредба възможността за карта/билет за две линии (наземен и метро) и почасов билет за 60 и 90 минути. Приетата по-късно възможност за карта за наземен транспорт и метро (метро плюс) и определената и цена не можа да преодолее отлива на пътниците поради увеличената цена на билета за еднократно пътуване и на талоните за 10 пътувания. Липсата на привлекателна и удобна за пътниците тарифна политика не допринася за ефективното ползване на транспорта.
Предлагаме възстановяване или създаване на следните възможности:
1. Въвеждане на безплатен превоз по автобусните линии на обществения градски транспорт до м. Алеко и м. Златните мостове в ПП Витоша.
Това предложение съчетано с осигуряването на редовен, удобен и екологичен градски транспорт с нови автобуси на природен газ (или електробуси) ще доведе освен до намаляване на замърсяването на въздуха, но и до по-пълноценно използване от гражданите на ПП Витоша за спорт, отдих и възстановяване.
2. Въвеждане на еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на цена от 1 лв. - т.нар. „зелен билет”, в изпълнение на II т.6 буква g). от Решение № 21 от 25.01.2018 г. на Столичния общински съвет.
3. Въвеждане на безплатен градски транспорт на територията на Столична община, в изпълнение на II т.7 буква l). от Решение № 21 от 25.01.2018 г. на Столичния общински съвет.
4. Възстановяване на картата за две наземни линии.
5. Намаляване на цената на карта „метро плюс”.
6. Въвеждане на почасова карта за 60 и за 90 минути.

Допълнителна цел на настоящото предложение за изменение и допълнение е изпълнение на политиката на Столичния общински съвет и синхронизиране на подзаконовия нормативен акт с вече приети решения на СОС.
Проектът за изменение и допълнение на наредбата е в съответствие с действащото законодателство и с правото на Европейския съюз.
Имайки предвид настоятелните искания на гражданите за възстановяване или създаване на тези възможности, предлагаме на СОС да обсъди и приеме предлаганото решение за Изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Приложение: Проект за Решение на СОС.

С уважение,

Калоян Паргов: .............................
Милка Христова: ........................
Борис Цветков: .............................
Иван Таков: .............................
Марин Стоянов: .............................
Николай Николов: ......................
Владимир Данев: .............................

ПРОЕКТ

РЕШЕНИЕ №
на Столичния общински съвет
от ….. 2018 година

ОТНОСНО: Изменение и допълнение на Наредба за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община (приета с Решение № 520 по Протокол № 48 от 26.09.2013, изменена и допълнена с: Решение № 617 по Протокол № 52 от 21.11.2013 г., Решение № 270 от 14.04.2016 г., Решение № 11 от 25.01.2018 г.

на основание в чл.17, ал.1, т.6, т.8, т.10, чл.20 и чл.21, ал.1, т.12 и т.23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.6, ал.1, ал.2, т.2 и т.3, чл.7, чл.10, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет

СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

РЕШИ:
1. Допълва текста в чл.21 в глава ІІІ второ изречение и придобива следната редакция:
„Превозни документи на хартиен носител са картите за еднократно пътуване, картите за почасово (60 или 90 минутно) пътуване, картите за две наземни линии, картите за безплатен превоз по автобусните линии до м. Алеко и м. Златните мостове в ПП Витоша, еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на цена от 1 лв. - т.нар. „зелен билет”, картите за безплатен градски транспорт на територията на Столична община (предвидени в II т.6 буква g). и в II т.7 буква l). от Решение № 21 от 25.01.2018 г.“
2. Създава се нов чл. 50 в глава VІІ със следното съдържание:
Чл. 50. Столична община компенсира „ЦГМ“ ЕАД за направените разходи за реализация на мерките по Решение № 21 от 25.01.2018 г. на СОС и за безплатното пътуване до м. Алеко и м. Златни мостове в ПП Витоша чрез актуализация на бюджета за текущата или през следващата календарна година.
3. Създава нови т.1.12, т.1.13, т.1.14, т.1.15 и т.1.16 в глава I. Карти в Приложение № 2 на Наредбата за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община със следното съдържание:
1.12. Карта за пътуване с наземен градски транспорт и метро в рамките на 60 минути. / хартиен / различен / с отпечатана цена
1.13. Карта за пътуване с наземен градски транспорт и метро в рамките на 90 минути. / хартиен / различен / с отпечатана цена
1.14. Карта за пътуване по автобусните линии, пътуващи до м. Алеко и м. Златните мостове в ПП Витоша. / хартиен / различен / без отпечатана цена
1.15. Еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община на цена от 1 лев – т.нар. „Зелен билет“ / хартиен / различен / с отпечатана цена
1.16. Карта за пътуване с наземен градски транспорт и метро при безплатен градски транспорт / хартиен / различен / без отпечатана цена

4. Създава нови т.2.5.1 в глава I. Карти в Приложение № 2 на Наредбата за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община със следното съдържание:
2.5.1. Месечна карта за две наземни линии на ОГТ (автобус, тролейбус или трамвай). / хартиен / различен / с отпечатана цена

5. Създава нови т.1.12, т.1.13, т.1.14, т.1.15 и т.1.16 в «1. Карти» в Приложение № 4 на Наредбата за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община със следното съдържание:
Цена: 1.60 лв.
Цена: 2.50 лв.
1.14. Карта за пътуване по автобусните линии, пътуващи до м. Алеко и м. Златните мостове в ПП Витоша. / Цена: безплатна / без отпечатана цена
Цена: 1.00 лв.
1.16. Карта за пътуване с наземен градски транспорт и метро при безплатен градски транспорт / Цена: безплатна / без отпечатана цена

6. Променя текста на т.2.5. в „1. Карти“ в Приложение № 4 на Наредбата за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община и придобива следното съдържание:
2.5. Месечна – метро „плюс“ – за метро и една линия наземен транспорт /
Цена: Персонализирана / Неперсонализирани
34.00 лв.

7. Създава нова т.2.5.1 в „1. Карти“ в Приложение № 4 на Наредбата за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община със следното съдържание:
Цена: персонализирана: 27.00 лв. / неперсонализирана 33.00 лв.

Настоящето решение е прието на .. заседание на Столичния общински съвет, проведено на ….. 2018 г., Протокол № .. от …......2018 г. и е подпечатано с официалния печат на Столичния общински съвет.

Председател на Столичния общински съвет:
[име, фамилия]

Борис Цветков, общински съветник от БСП в Столичен общински съвет, тел.: 0888 408256    Свържете се с автора на петицията