НАРОДЪТ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

СРЕЩУ

КОРУПЦИЯТА

#110000срещу110

Изразяваме силното си възмущение от отхвърлянето на един от ключовите закони в борбата с корупцията. Ние сме срещу уплашените 110 депутати, които се крият зад неясни интереси. Нека ние, българските граждани, се изправим срещу тях, политиците, които не искат борба с корупцията. Нека заявим ясно и категорично: Стига кражби, стига корупция, нищо не остана от България. Искаме правосъдие, искаме некорумпирани политици, искаме ние и децата ни да останем тук!

______________________________

10 НЕЩА, КОИТО ПРЕДЛАГА АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ЗАКОНОПРОЕКТ

1.    Истински задълбочени проверки на имуществото и конфликта на интереси на 10 000 души по високите етажи на властта от Националното бюро за предотвратяване на корупцията:

·      Депутати, министри, шефове на агенции, комисии и други висши държавни органи

·      Съдии, прокурори, следователи и висши полицейски служители

·      Шефове на митници и на данъчни служби

·      Областни управители, кметове, общински съветници, главни архитекти на общини

·      Лица, които провеждат обществени поръчки и  които управляват средства от еврофондовете

·      Шефове на държавните енергийни дружества

·      Директори на болници, финансирани от НЗОК, ректори на държавните висши училища и др.

2.      Задължение тези лица да декларират имоти, автомобили и други МПС, заплати, пари в брой и банкови сметки над 5000 лева, обучения и пътувания извън страната над 5000 лева, чужди имоти и МПС, които те трайно ползват и др.

3.      Задължение за деклариране на имуществото и интересите по време на длъжността и 1 година след това

4.      Възможност за проверяване и на роднините на тези лица, както и на други свързани с тях лица

5.      Възможност за разкриване на банковите сметки на тези лица

6.      Възможност за подаване на анонимни сигнали, когато гражданите имат информация за корупция, но се страхуват да я подадат с името си