За равни избирателни права, за МИР Чужбина

Гласувайте за равни избирателни права на българските граждани - в България и зад граница!  Гласувайте за създаване на МИР „Чужбина“, за да се знае къде и за кого отиват гласовете на българските граждани пръснати по цял свят!

Много от обикновените хора не знаят, че българите в чужбина, независимо, че по конституция имат равни права, практически са лишени от опцията „преференция“ в кандидатски листи, те не могат да гласуват за независими кандидати, не могат да се кандидатират, ако са с двойно гражданство, и  най-накрая, но не на последно място - не знаят, когато гласуват, къде ще отидат техните гласове.

Моля гласувайте в тази петиция за незабавни промени в Изборния кодекс, като първа стъпка от това е създаване на МИР Чужбина*, който депутати от ГЕРБ предложиха през февруари 2014 г., но идеята  остана неприета. Вижте как гласуваха тогава депутатите тук – линк:

НИЕ СМЕ ЗА РАВНИ ИЗБИРАТЕЛНИ ПРАВА - В БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА!

Българският интернет портал Eurochicago.com, в традиционната си предизборна анкета, непосредствено преди 5 октомври зададе на всички политически партии следния въпрос:

„Ако бъдете избрани за депутати, ще гласувате ли в Народното събрание за създаване самостоятелен избирателен район, в който да се събира вотът на избирателите зад граница, за да знаят те за кого отиват техните гласове?“

Получихме отговор от всички по-големи партии, с изключение на партииte, които явно са доволни от сегашното положение, при което от българите в чужбина не зависи нищо, и те се явяват само едни донори на бюджета и гласоподаватели-мандатоносители, предимно за една-единствена партия.

Още предварителните резултати от тези избори показаха, че исканията и въпросите, които бяха поставени, са животрептящи. При липсата на избирателен район в чужбина, гласовете на над 140 хиляди български граждани по света, от които около 80 хиляди от Западна Европа и Америка, бяха механично добавени към вота в България. И единственото, което определиха, е 3 депутатски места за една определена партия, разпределени по математическа формула, по която е напълно възможно в район, в който тази партия има най-малко гласове, тя да вземе мандат. (Повече за парадоксите на изборната методика и страховете на политическите сили от създаването на МИР „Чужбина“ може да се прочете тук.)

Политическата каста в България отново се възползва от слабостите и вратичките в Изборния кодекс, и отново вотът на българите зад граница бе подменен.

Из съобщение, което разпространи днес БТА:

„Избиратели от Кюстендил и Дупница се събраха на протест пред сградата Централната избирателна комисия в столицата.
Протест под надслов „Да спрем подмяната“ се състоя тази сутрин и пред Районната избирателна комисия в Кюстендил. Протестът е срещу обявяването на Александър Методиев, известен като Бат’ Сали, за депутат от Кюстендил. В Кюстендилски регион, на провелите се парламентарни избори, ДПС има най-ниския резултат в цялата страна – 1,4 процента.
Стотици се включиха в протеста. Издигнати бяха плакати срещу подмяна на вота на хората в региона. Недоволните изразиха категоричната си позиция срещу даването на мандат в региона на ДПС, където партията традиционно има слаби позиции.
„В българското законодателство не може да има математическа формула, която да даде мандат на човек, който е подкрепен от 800 души, сред гласували 62 хиляди, коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Веднага след протеста пред РИК започна и набиране на подписка срещу преразпределението на гласовете в полза на ДПС. На сесия по-късно днес, общинските съветници ще приемат и декларация за това, каза председателят на Общинския съвет Иван Андонов.“

Ако искате, подкрепете и тяхната подписка:

ДА СПРЕМ ПОДМЯНАТА!

за която ще научите повече тук: http://www.peticiq.com/99861

Още инфо:  http://www.eurochicago.com/2014/10/sreshtu-podmyanata-na-vota/

-------------------------------------------------------------

* Съкращението МИР означава Mногомандатeн избирателeн район   (за още информация прочетете коментар №7 на страницата за кометари. Може да кометирате и Вие и изразите своето мнение по-подробно)