ДА СПАСИМ „КЪЩА ЛАМАРТИН“ В ПЛОВДИВ!

ДА СПРЕМ разпродаването на българското културно наследство!

ДА СПРЕМ злоупотребата с власт и търгуването с националните ни паметници!

ДО всички българи, за които богатствата на България са свещени!

ДО целия интелектуален елит на България!

ДО настоящи, бивши и бъдещи управници!

СЪБУДЕТЕ СЕ!

Известната „Къща Ламартин“, средище на културния живот в Пловдив, място, в което вече десетилетия наред пловдивските писатели поддържат духа на българската култура жив, СЕ ДАВА НА ТЪРГ!

„Къща Ламартин“ е почти на 190 години. Обявена е за народна старина още през 1927 г., а през 1995 г. е регистрирана като архитектурен, строителен, художествен и исторически паметник на културата от НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ. Реставрирана е през 1954 г., 1971 г. и 1974 г. Къщата се намира на ключово място на едно от най-високите места в града и е известна като “Цветето на Дамбазтепе”. Във всички рекламни брошури на Пловдив красивата сграда е посочена като емблема на града и забележителност, която си струва да бъде посетена. Къщата е свързана с името на големия френски поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин, който е отседнал тук по време на пътешествието си до Ориента. Официално в Къщата е пребивавал двукратно и президент Франсоа Митеран.

През 70-те години държавата предоставя този забележителен паметник на Съюза на българските писатели, а през 1990 - 1991 г. къщата е отдадена за ползване на Дружеството на пловдивските писатели. През 2013 г. по настояване на Областната управа в Пловдив Дружеството се пререгистрира като организация с идеална цел, за да се започне процедура за предоставянето и безвъзмездното й ползване от Дружеството. През месец април 2014 г. процедурата на практика е прекратена чрез серия неясни административни трикове!

Скъпи сънародници и приятели,

Духът на българската интелигенция съществува! Нека „Къща Ламартин“ остане символ на нашата култура и национален дух!

Подкрепете ни, защото България винаги е имала своите будители!

Сдружение “Дружество на писателите” – Пловдив

Сдружение „Квант и приятели“

Българско археологическо сдружение

Сдружение Ratiaria Semper Floreat