За пенсиониране на Божидар Димитров, директор на НИМ

Quoted post


Гост

#236

2015-08-16 16:01

Дори само обстоятелството, че не са спазени административните норми за определен период да бъде провеждан конкурс за дължостта директор на национална институция, както и да се пенсионират служителите, навършили пенсионна възраст, е достатъчно основание Б.Д. да бъде пенсиониран и да бъде обявен конкурс.

Дори само обстоятелството, че директорът на Националния исторически музей се израява по медиите по неописуемо арогантен и циничен начин, обиден за цялото българското общество, е достатъчно основание да бъде свален от поста. Отделен е въпросът, че начинът му на израз е описан от зам.мин. на културата като «атрактивен». Това също е недопустимо! Изразът му не е «атрактивен», а е отблъскващ. Отблъскващи са всички, които го допускат, понасят, които се умиляват и възхищават от него.

Дори само обстоятелството, че Б.Д. обиджа хората, клевети ги, лъже, е достатъчно освование да бъде отстранен. Недопустимо е зам.мин. на културата да го оправдава с това, че той просто «пресолявал манджата». Нито българската култура, нито българското общество е манджа! Това ли е прословутият «патриотизъм» и «национализъм», зад който години наред се прикрива и печели привърженици?!

Но това не е всичко. Дейността на Б.Д. би трябвало да бъде разследвана!

След всичко казано по негов адрес през последните дни, ми стана жал в чисто човешки план. Но вместо поне да замълчи, особено след като оръси премиера и министрите с фекални води, Б.Д., организира две петиции в своя защита. Мобилизира «тежката артилерия» на ДС, всичките си храненици и замесени в нечистоплътните  афери, както и онези наивници, които се възхищават от прословутия му «патриотизъм» и «национализъм» и очакват своите «курУртисти» (цитирам един от коментарите в Петицията за защита на Б.Д.). Интересно е, колко от последните поне са посетили Националния исторически музей, за да имат претенцията, че те могат да се произнасят за кадровата политика на МК?!

Отговори

Радослав Радев

#237 Re:

2015-08-17 08:18:33

#236: -  

 Здравейте.

Аз съм обикновен гражданин на Р България и нямам нищо общо нито с НИМ, нито с Божидар Димитров, нито с Историческата наука.

Прави ми впечатление, че повечето коментари срещу Божидар Димитров са на лична основа. Склонен съм да приема, че той има много недостатъци, които оставят в сянка за обикновената публика.

Провокиран съм да пиша тук, защото извънредно много ме дразнят нихилистите в България - подписки срещу паметника на Цар Самуил, подписки срещу реставрацията на базиликата и тнт.,

Трябва да се действа дами и господа (трябва да се бачка) и то не по този грозен и недостоен начин както се случва тук-  казвам го без да съм фен на въпросния господин Димитров, просто той върши нещо полезно, което се вижда от обществото.

И обществото ни  не е изградено от историци, така че ваше задължение е, да си разчупите мисленето и да привлечете внимание с някакви сериозни аргументи, идеи и с РАБОТА.

Така наречената фекална вода и всички истории около нея са реклама и не съм сигурен, че ако някой друг "Учен" беше директор на НИМ щеше България някога да чуе, че дори има такава базилика до Плиска.

Поливането с вода е една сериозна реклама. Оказва се, че един 70 годишен пенсионер е доста по адаптивен от доста негови колеги в това отношение.

Аз съм от Варна, ходил съм до Плиска и нямах представа за тази базилика досега. Нито аз, нито някой друг български гражданин или турист е длъжен да изчете сведновековната ни история отпред назад и отзад напред, за да стигне до там и да разпознае това място сред руините.

Чалга стил или не - претенции срещу всичко случващо се там може да имат само хора, които разполагат с по-добри идеи за реализация на целта - Популяризиране на Българската история, както в нашата страна, така и по света.

В Плиска има само едни голи полета, и основи от някогашните величествени сгради. Аз не съм археолог и предпочитам една възстановена, използваема базилика, пред това което е сега.

Не поставяйте себе си над България. Адаптирайте се към света в който живеем - за да има туризъм трябва да има какво да се види в Плиска. За да знаем историята също трябва да има какво да видим. За да имаме Българско самосъзнание и да се гордеем, въпреки настоящето, също трябва да има какво да видим и чуем.

Впрочем подобна е била целта на тези сгради и в миналото, когато са строени. Те са национално богатство.

Трябва някой да показва всичко това -пак да накъртя - с РАБОТАТА СИ.

Работете!