Национална кампания за възраждане на библиотеките

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Национална кампания за възраждане на библиотеките


Гост

#1

2011-09-16 17:45

Крайно време е мисията и същността на тази професия да излязат от анонимност и тя да бъде адекватно финансирана!

Гост

#2

2011-09-16 18:35

Подкрепям напълно!

Гост

#3

2011-09-16 20:11

Време беше!

Гост

#4

2011-09-16 21:04

Чакам с нетърпение резултата.
Кураж на инициаторите, защото начинанието не е лесно.

Гост

#5

2011-09-17 10:50

Без национално съзнание и гражданска позиция, няма решение, а бездушието по този въпрос е престъпление за целия народ. Грамотността, образованието и културата вървят заедно днес в изграждането на икономика, основана на знанието. Управниците трябва да осъзнаят ролята на библиотеките в това и ако мислим за бъдещото на младото поколение в България, ще направим всичко възможно за възраждането на библиотеките всички заедно от обикновения човек до властоуправниците.

Гост

#6 Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 11:03

Положението ще е такова. Не може в една нормална библиотека да влизат месечно под 3000 души - колкото е дневното посещение в Читанката.
За какво е тази петиция? Дайде да дадем едни 17-20 милиона, да си превъртят непродаваемите тиражи издателствата през библиотеките?
Хартиените библиотеки, в тоя им вид и с тоя им начин на мислене са обречени. Колко от тях имат най-елементарното - електронен каталог чрез който да се проследи какво имат в наличност?

Гост

#7

2011-09-17 11:31

Изключително тъжен е фактът, че се затварят точно училищни библиотеки - единственото място, където нашите деца могат да бъдат приобщени към книгата и четенето, та нали това е мисията на училищния библиотекар! Всички ние, възрастните, сме станали нещо и някой, защото сме чели книги!

Гост

#8

2011-09-17 11:36

Подкрепям изцяло петицията. Крайно време е държавата ни да обърне внимание на библиотеките, на образованието и духовността. Без необходимата държавна помощ за нови книги библиотеките ще стават все по-нежелани места за посещаване от гражданите и няма да изпълнят мисията за която са създадени: да предлагат информация, да бъдат културни центрове, да подпомагат гражданите в техните образователни цели и решаването на всекидневните им проблеми.

Гост

#9

2011-09-17 14:34

Подкрепям напълно!


Гост

#10 Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 15:05

#6: - Докато библиотеките живеят в 19 век

За библиотеки от 21 век

Абсолютно сте прав, че библиотеките трябва да имат електронен каталог. Трябва да имат и определен брой компютърни работни места, свързани с интернет. Трябва да имат и издания на печатната преса. Въобще много неща, за да станат центровете, които се имат предвид в цитирания текст на ЮНЕСКО.

Не мисля обаче, че можем или трябва да противопоставяме електронни на хартиени книги - това са просто различни носители, книгата си е книга. Аз съм за свободата всеки да избира на какъв носител да чете, познавам много млади хора, които не предпочитат електронния, защото им е по-трудно да четат на екран, но нямат достатъчно средства да си позволят да купят всичко, което биха желали. (Впрочем в "нормалните" държави електронните книги също струват пари, и то не много по-малко от хартиените.) Те биха вземали книги от библиотеките, ако има редовно новите книги, за които пише в медиите. Именно затова би трябвало да има библиотеки, пълни с всичко за всеки, както е в "нормалните" държави - и хартиени книги, и достъп до интернет, и вестници и списания. А дигиталните библиотеки са си нещо отделно - едното не пречи на другото. Впрочем  проверих колко души посещават в европейските държави библиотеки - оказа се, че са доста повече от нас - 60-70% от населението срещу 10% у нас. Просто има какво да вземат оттам.

Доколкото разбирам, кампанията призовава да бъдат приети международните стандарти, а те включват всичко - като се започне с хартиените книги и се стигне до квалификацията на библиотекаря, която не е маловажна.  Всичко, за да имаме библиотеки от 21 в. Затова аз съм за кампанията.


Гост

#11 Re: възраждане на духовността

2011-09-17 15:07

#9: -

Подкрепям тази хуманна кауза.

Албена Ихтиманска

#12 Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 15:40

#6: - Докато библиотеките живеят в 19 век

Както обикновено- колкото по-незапознати, толкова по-категорични! Дали пишещият горните редове си е направил труда да провери имат ли или не библиотеките електронни каталози? За негово сведение да поясня, че всички регионални, голяма част от градските общински и читалищни библиотеки имат "такова животно". А то макар и "елементарно"?! струва пари. По най-груби сметки библиотечните програми излизат около 4000 лв. (говорим за професионален софтуер, а не за самоделки). Годишната такса за поддръжка - минимум 1000 лв. Е, може би за живеещите в 21 век това не са пари. За нас са - защото повечето чиновници смятат че "Хартиените библиотеки, в тоя им вид и с тоя им начин на мислене са обречени"(?!). А знаете ли колко голяма част от децата виждат книга единствено в библиотеките. Че колегите съвсем БЕЗКОРИСТНО, без да получат и стотинка правят програми и работят, за да  създават навици за четене, да ограмотяват и деца и възрастни. През лятото детските градини почиват, а библиотеките изпълняват и техните функции, без да ползват техните привилегии. Че работят с хора с проблеми, които всички останали пренебрегват! Всичко това за грандиозната заплата от 357 лева?!

Да, има и библиотеки, които се намират все още в предишния век - преди всичко читалищни и училищни. Защото - особено читалищните - се управляват от хора от улицата. Хора, които ползват субсидиите от Министерството за лична полза, а не за обогатяване и развитие на библиотеките. Къде-къде по-добре е да си спретнеш международна екскурзия, под предлог, че водиш някъде читалищни състави, отколкото да инвестираш в библиотеката.

А и 3000 посещения в Читанката - значи ли , че посетилите сайта са и прочели цяла книга там? Единици четат - защото четенето се възпитава. То е култура и начин на живот - независимо дали на хартия или на монитор. Някога са били папируси, после кожи, после ръкописи... , а книгите са останали. Между другото едно устройство за четене на електронна книга е около 400 лв. Чудно от къде да ги вземат библиотеките, за да ги набавят!

Та "напредничави" човече петицията не е за "непродаваемите тиражи на издателствата", а за АДЕКВАТНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА по отношение на библиотеките.

 


Гост

#13

2011-09-17 15:47

Албена Ихтиманска, много добре казано!

Гост

#14 Re: Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 16:28

#12: Албена Ихтиманска - Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

Да, това е истината. Много точно. Поднасям своите  уважения на всички библиотекари. Мисля, че с издигането на авторитета на институцията библиотека се издига авторитетът и значимостта на професията библиотекар - така, както е в другите страни. Да не забравяме, че наши видни творци са били библиотекари! Колкото до четенето в интернет - то също струва пари, освен ако не крадеш от  авторите, както е в "Читанка". В истинските, легалните дигитални библиотеки се плаща за всяко сваляне. Истинското безплатно четене е в библиотеките.


Гост

#15

2011-09-17 18:32

Дано, освен тези мерки, да се вземат и много други, за да можем да променим статистиката
Гандалф

#16 Re: Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 18:38

#12: Албена Ихтиманска - Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

Леко бъркате всички. Библиотеките въобще не живеят на този свят. Разходете се до село Гуцал, община Самоков, там в затвореното вече училище се "съхранява" част от нашата история. Идете и вижте само как и в какви условия става това. Всичко е нахвърляно по земята, няма изградени стелажи, няма вентилация, няма влагомери, няма противопожарна защита, дори охранителните мерки са под всякакво ниво. Проникването и кражбата на архиви е съсвсем лесно и за дете. Същото положение е и в село Мещица, община Перник. Там пък поне има една цяла стая подредена, но всичко останало е "наред". И всичко това е архив на Национална библиотека "св.св. Кирил и Методий", който блаженно се излежава и разпада вече 2г. Е сега ако, попитате ръковдството ще отговорят че, са писали многократно до министъра. Да, вярно е но, явно не хвърлят достатъчно сили и енергия за да опазят историята. Вглъбени в изграждането на Дигитален фотоцентър, системата Кобис и какви ли не още проекти (за да се хвалим колко сме напреднали и поради други лични причини), хората от ръководството на Националната библиотека са занемарили или нехаят за опазването на книжния фонд. Е питам аз сега, като съсипем книжните носители, какво аджеба после ще дигитализираме и вмъкваме в електронните каталози и библиотеки. Съгласен, трябва да ги има и е наложително, но нека първо опазим материалите които имаме.


Гост

#17

2011-09-17 19:57

Визираните лица няма да решат проблема. Проблемът ще се реши от Гражданското Общество - става въпрос със собствени сили. Аз съм Председател на Съюз на Писателите от Интернет и съм автор на Основи на Новата Литература. С други думи, става въпрос не само за количество книги, но и за качество на създаваните интелектуални продукти. Предлагам на организаторите на петицията да проявят интерес към състоянието и развитието на този Съюз, който може да реши поставения проблем!

Гост

#18

2011-09-17 20:07

ББИА надхвърля очакванията ми и съм горда, че съм член на асоциацията. Благодаря Ви, колеги! Дано заедно постигнем напредък и да направим библиотеките необходимите, важните, ценните институции, без които е невъзможен успехът на хората!

Гост

#19

2011-09-17 20:45

В тази връзка, вече втора година поред съм инициатор и организатор на национален конкурс под надслов: " Да върнем книгите в ръцете на децата". Поне две поколения са загубени безвъзвратно. Трябва да се започне отначало- да се възпитават най-малките в любов към четенето и книгата Това е всеобщо наше задължение- на пишещите, на издателите, на учителите, на управниците, на родителите. Липсва държавна политика по този въпрос, т.е. на политическа воля. Защо? Изводите си направете сами, ако сте достатъчно интелигентни...

Гост

#20

2011-09-17 20:52

Напълно съм съгласна с тази петиция и бих се разписала и с двете си ръце.Пожелавам успех и стискам палци!

Гост

#21

2011-09-17 21:23

Продължавам да се надявам, че най-после училищните библиотеки ще бъдат забелязани и ще получат полагящото им се внимание и най -вече статут! Най-често училищната библиотека е първата, в която децата се запознават с книжното богатство и вълшебството на книгите! Нека подкрепим училищните библиотеки!

Гост

#22 Re: Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

2011-09-17 21:41

#12: Албена Ихтиманска - Re: Докато библиотеките живеят в 19 век

Съвсем накратко - първият подобен електронен каталог на библиотека в България съм го пускал лично аз през 1992 г, на домейна libvar.bg /библиотека Пенчо Славейков - Варна/.

Хубаво е, че е съхранен възрожденския еинтусиазъм, но структурата на библиотеките не е променяна от 19 век /от първите библиотеки в читалищата/ и към тоя етап е тотално неадекватна към съвременната реалност. Вярни е, има библиотека Еуропеана и има градски библиотеки, които се опитват да включат каталозите си в нея, но това са по-скоро единици.

На последните няколко национални библиотечни конференции, на които съм бил, имаше свеж полъх - най-сетне не се говореше само за книги, а и за информация, но от наблюденията ми по софийски и проинциални библиотеки нещата са ужасни. В библиотека Д. Войников - Шумен, библиотекарките си уплътняваха работното време да окопават картофи в задния двор на читалището.

Тук се реве за липса на книги, а когато миналата година се опитахме да дарим няколко хиляди тома нова литература на различни читалища, основната реакция беше - кой ще ги описва сега тези книги.

Силно съм "ЗА" промяна в отношението към библиотеките, но в петицията се искат пари, а не се говори за програма, преструктуриране и прочие важни неща. И да излее държавата 20-25 милиона в нови книги, няма да се промени нищо. Все пак наблюдавахме какво се случва с библиотечните програми на минисерството досега.

Росица Ангелова

#23 Част от кризата в професията:

2011-09-17 22:18

Бих се радвала дори и само на провокиран обществен интерес. Не просто интерес на хора от гилдията, а на хора, които биха оценили работата на библиотекаря не само като раздаване на книги, а като съвкупност от действия, асоцирани с творческите професии. И аналогично на това заплащането на труда на библиотекаря да стане адекватно на неговата заетост. Мисля си, че това трябва да бъде представено пред управляващите, ако им достигнат уши за проблемите на библиотеките и работещите в тях. Иначе отношението към професията библиотекар напомня държавна тактическа обструкция, която има за цел умишленото подценяване и затрудняване на нейната обществено-полезна мисия.

Гост

#24

2011-09-17 22:21

За да спасим библиотеките е необходимо сериозно отношение на всички. Таксата за членовете трябва да се възстановят. Да се поведе дарителска кампания, за да увеличим кщнижния фонд, което ще доведе до по-голям интерес на хората. Това е моето мнение.

Гост

#25 Re:

2011-09-17 22:37

#24: -

Дарителството е прекрасно нещо, но на него не може да се разчита да напълни библиотеките с книгите, които са им нужни и които се търсят от читателите. Хората обикновено даряват личните си библиотеки. Издателство "Захари Стоянов" дарява и продава на половин цена качествена литература, но  едно и също за трети или пети път. Не може да се разчита издателствата непрекъснато и само да даряват, защото просто ще фалират. Те и без това сега едва кретат. Дайте да видим как е по света - библиотеките получават редовно средства според контингента, който обслужват (не веднъж годишно, не кампанийно), и библиотекарят е този, който решава какво да купи, защото познава публиката си и нейните желания. Просто държавата трябва да си поеме ролята. И както е казано в петицията - да се приемат стандарти, съизмерими с международните. Хората са го измислили.