За друг химн на България

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За друг химн на България


Гост

#1

2016-01-16 05:57

Съображенията са изложени убедително в предложението на г-н Инджов

Гост

#2

2016-01-16 06:17

Няма друга песен, около която да се обедини целият български народ, песен, която възпламенява сърцата ни, насълзява очите ни и пуска душите ни да полетят на воля.Павлина Павлова- поетеса

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2016-01-16 07:06



Гост

#4

2016-01-17 06:35

Защото е добре обоснована.
Никола Инджов

#5 За друг химн на България

2016-01-19 15:55


КОМЕНТАРИ ОТ ФЕЙСБУК И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА

ВВ:
Идеята  е интересна, но е малко закъсняла. Тя трябваше да бъде обсъдена, когато се приемаше конституцията.Сега да обсъждаме въпроса за един нов химн, означава да сме приели, че съществуващият химн не е добър... Но ще призная, че аз също съм си мислил дали "Мила Родино!" нямаше своите алтернативи.Например рапсодията "Вардар" на Панчо Владигеров също би могла да бъде един прекрасен български химн.Но не виждам как ще можем да се откажем от "Мила Родино". Това би ми изглеждало като отказ от Родината.

ТЛ:
Уви, държавата ни в този исторически момент не е държава на духа, а държава на бандюгите. Затова и не съм оптимист, че такова предложение ще мине. Но трябва да се опита.

Пенка Чакалова - Генева, правнучка на МИТРЮ КИРКОВ КАРАКИРКОВ - брат на КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА:
Подкрепям идеята за друг химн на България! Химнът Кирил и Методий обединява нацията, прославя миналото и дава насоки за идни дни - чрез единение към просперитет. За такова единение е радетел и Капитан Петко Войвода. Девизът: "Да не се делим ни в лошо, ни в благатко време!", е ръководно начало в живота му. Той е прозрял преди повече от 115 г./ починал на 07. 02. 1900 г./, че в единството е свободата на народа ни. Нека се обединим около това мъдро предложение и знамето на България да се вее под звуците на призивните слова: " Върви, народе възродени ..."


КК:
Обръщението е хубаво и вярно! Химнът на родственика ми Стоят Михайловски е достоен за национален химн, макар че текстът днес е манипулиран, за което писах… Цялата държава не реагира на 1160 годишнината от създаването на азбуката и се направи на сляпа и глуха за 1200 годишнината от раждането на Методий и 1130 годишнината от смъртта му, които се навършиха през изминалата година, и които съвпадат с 1130г. от прибирането на учениците на Кирил и Методий в България…

ВК:
Благодарим за това, че се присъединявате към една стара идея!

АИ:
Идеята безспорно е добра, но се съмнявам, че ще се възприеме лесно.
Ясно е, че ще се пеят първите три куплета, но сигурно ще трябва и малко по-друг аранжимент, тъй като сега химнът се възприема повече като марш.
Така или иначе, идеята си заслужава да бъде обсъдена.
Сегашният ни химн е от вида "патриотични песни" - възпяващи красотите на родината, а не точно химн /anthem/.
На всичко отгоре, вероятно ще трябва и да се промени конституцията.


КА:
…Освен това, ще звучи из политически сборища - със сигурност.

ДД:
Кощунствено и фалшиво е да пеем с цяло гърло "Миииила родино, ти си зеееееемеен рааааай!", след като вече не знаем в кой кръг на ада сме! И все пак на народа ни му остана един празник. сред десетките "национални". И той е 24 май. Там й е мястото на тая песен, макар и да не е химн!

ПК:
"Върви, народе възродени!" - химнът се е срастнал с празника. Да не ги разделяме.
Додолавям вашата загриженост, но промяната на химна няма да ни върне към Държавата на Духа, затова нека да не изваждаме този химн от контекста на нашия духовен празник 24-ти май, поне тази светла дата не е потънала в забрава.

ИД:
България днес е в коматозно състояние: предстои окончателното разлагане на нация и държава. Катастрофа като сегашната е непозната през цялото съществуване на държавата и народа ни, и е последна, освен ако не пресечем процеса. Първопричината за тази катастрофа е привнесения отвън морал, който започва и завършва с материалното обогатяване. Вследствие на горното, да се говори и пише днес, че България е държава на духа, е най-малкото смешно и кухо-звучащо, настрана от факта, че е и печално.

 

Никола Инджов
Гост

#6

2016-01-19 17:05

 

Още коментари от фейсбук и електронната поща

 

ПА:
Това винаги е било истинският химн на България! Това трябва да бъде химна на България! Безрезервно подкрепям идеята!

ВК:
Присъствах на фестивал "Славянски традиции 2015 в Прага". Призива бе за обединение на Славянството, защото настъпват сложни времена. След два дни стана трагедията в Париж… Прага е място, където българинът се чувства горд с това което предците са ни дали на света! Поздравявам те с прозрението, че е дошло времето да покажем чрез новия химн на света това, което ни прави горди.


Гост

#7

2016-01-23 08:29

А.Д. Подкрепям - на България и е необходима светлина! А има ли по-светло дело в нашата история от това на Солунските братя Св. Св. Кирил и Методий! Нещо повече - Националният ни празник, според мен, трябва да е на 24 май.


Гост

#8

2016-01-24 13:46

Подписах тази петиция, защото духовността е на първо място, а после - всичко останало. Все още имаме какво да спасим и пренесем по- нататък. Върху духовния живот се гради цялото ни земно съществуване.

Гост

#9 Re:

2016-01-25 19:02

#1: -  

 СТИГА ВЕЧЕ С ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ. АМИ ДАЙТЕ ДА СМЕНИМ И ИМЕТО БЪЛГАРИЯ С НЕЩО ПО-ЕВРОПЕЙСКО...


Гост

#10 Re:

2016-01-25 19:04

#2: -  

 АМИ ПЕЙТЕ СИ НА ВОЛЯ, КАКВО ВИ СПИРА. НИЕ СИ ОБИЧАМЕ ХИМНА, А ВИЕ МОЖЕ И НЕЩО ПО-ЕВРОПЕЙСКО ДА ЗАПЕЕТЕ...

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2016-01-25 19:57


Оня с брадвата

#12

2016-01-25 19:58

 Смотаняк, който желае да махне и малкото останали български неща, които сплотяват този народ.

Кога ли ще станете украса на уличните стълбове , безродници. 

Никола Инджов

#13

2016-01-26 08:06

Вие с брадвата, не приписвайте на нашата идея за нов химн антибългарски намерения! Какво безродно има в намерението песента "Върви, народе възродени..." да стане национален химн?

ВПГ

#14 Re: За друг химн на България

2016-01-26 14:07

#5: Никола Инджов - За друг химн на България 

 Идеята ми допада. Като млад карловец, възпитаник на светилото на българската просвета в региона -  СОУ "Васил Левски", смело твърдя, че това е крачка напред! Но за да има ефект тази промяна, е нужно песента да бъде пяна често в училищата. Не знам в момента дали се пее, но съм убеден, че ще има положително влияние над самосъзнанието на младите българи. Децата трябва да бъдат стимулирани да вървят напред, не само да обичат природните богатства на родината си. Така могат да бъдат изтрити черните петна от думата патриотизъм!

"С книжовността, таз сила нова

съдбините си поднови!"

Така съм го запомнил аз. Според мен няма нужда от редакция на архаичните изрази. Британците да не са си ги сменили?

Никола Инджов

#15 Re: Re: За друг химн на България

2016-01-26 16:01

#14: ВПГ - Re: За друг химн на България 

 Благодаря ви за този коментар. Довечера в 19 ч.  информационната емисия на  БТВ ще излъчи интервю с мене по нашата обща идея. Дано да привлечем още поддръжници.


Гост

#16 Мила Родино Ти си Земен Рай:)!! Да бъде!

2016-01-26 16:01

 Аз и семейството ми сме за запазване на стария химн!!! Мила Родино, ти си Земен Рай:))) Такава е истината, а че някои се опитват вече 26 години да разбият този рай, да унищожат патриотичното чувство на населението ни, или да ни премахнат като нация - висока смъртност, ниска раждаемост, тотална, изкуствено създадена мизерия/бедност, масов гурбет, е нещо съвсем друго:( Позор и затвор за предателите, мърсуващи години и разбиващи този рай:)))


Гост

#17

2016-01-26 16:05

Инджов явно си няма друга работа или са му заплатили от отровеното общество:) Цялата идея намирисва на техните активитета и идейки хахахах  Интерсно защо трябва да има интервю с него по тази темичка или петиция, а с другите автори на петиции, много по-важни, актуални и патриотични няма такива интервюта????? Подготвена историййййка Инджов:)) кажи си истината и кажи колко ти е месецния доход:)


Гост

#18

2016-01-26 17:44

Сменете "ПОЛИТИЦИТЕ" не химна 


Гост

#19

2016-01-26 17:45

Смятам,че текстът е много по-подходящ,по-добре описващ българския дух.

Гост

#20 Re:

2016-01-26 17:49

#18: -  

 абсолютно  точно


Гост

#21

2016-01-26 17:50

Песен, която винаги събужда моята национална гордост. Любима ми е и затова искам да е национален химн!

Гост

#22 Re:

2016-01-26 17:51

#19: -  

 Всичко ни е наред, сега текста на химна ли ви пречи?

Не става за химн

#23 Re:

2016-01-26 17:52

#13: Никола Инджов -  

 Няма нищо лошо в идеята, само дето авторът й е писател, а не музикант и подхожда чисто теоретично към самата идея. Песента на Пипков е прекрасна, но НЕ СТАВА за химн, най-малкото заради бързото й темпо, в което е предвидена да се изпълнява и постоянните точкувания в нотния текст. Можете ли да си представите изобщо как би звучала примерно на стадион във вариант за оркестър и бавно темпо?? Добра идея е, когато не разбираш неща от дадена област, първо да попиташ  професионалисти в тази област и след това да предлагаш - сигурен съм, че около вас има доста такива, с които може да се консултирате.


Гост

#24

2016-01-26 17:53

АЗ съм против промяната на химна. "Мила родино" е онзи химн, който най-добре описва страната ни, който кара кръвта на българите да ври, а онзи дъртак не го знам какъв писател е, ама е за разстрел с тази поредна провокация срещу българския народ. Да си живее последните останали му дни на този свят и да не занимава народа с изперкалия си ум. И химна на славянската писменост е хубав, но той е на точния ден с точния повод, също както и "Моя родино" ТОВА Е ХИМНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ........."МОЯ РОДИНО" МОЯТА РОДИНА. ОТ АЛЕКСАНДЪР!
Желязко

#25

2016-01-26 17:59

Това явно е поредната простотия на някого - който явно не е БЪЛГАРИН!!!
Ка ще смените химна бре, хора? Та какви Българи сте вие?!

Езиците разрешихме! Телевизий пуснахме! Радиостанций какви ли не!
Малцинствата ни се качиха на главите.

Стига толкова! 
Това вече е прекалено. 

И недейте да разправяте, че виждаш ли това било интересно и ново и щяло да повдигне духа....

Дрън- дрън.