Против целогодишното шофиране на фарове през деня

Свържете се с автора на петицията

Против дневните светлини

2013-01-12 04:13:50

Доказателствата на проведените наблюдения

През зимата на 1972 Финландия постановява първия в света закон за задължителна шофиране с включени светлини (Daytime Running Lights) - водачите на всички видове превозни средства се задължават по време на зимния сезон да запалят фаровете, дори тогава когато видимостта не го налага. През следващите два зимни сезона намаляват случаите на пресичащи пътя лосове и елени. По този начин инцидентите с повече от един участник намаляват.

На тази база през 1977 година Швеция също въвежда задължителна употреба на светлини през всяка част на денонощието, целогодишно. Към наши дни същото правят още Норвегия, Дания, Канада, Унгария и други страни от различни краища на света.

Подминавайки неуспехът при другите видове инциденти, освен тези с животни, изследванията върху финландския закон претендират, че той е успешен.

Първоначалните изследвания по повод шведския закон (1979) заключават, че от него няма видим ефект. Но след обширни промени в модела на данните, окончателното изследване (1981) заявява, че законът е успешен. Изследванията по повод аналогичните закони в Канада (1994) и Унгария (1995) по подобен начин достигат до същия извод.

Но в Норвегия (1986 и 1993) и Дания (1993) същите изследвания достигат до несигурни, двусмислени и дори противоположни заключения.

По същото време независими автори проучват данните събрани за Финландия, Швеция, Канада и Унгария и откриват, че направените заключения върху тях са противоречащи и недостоверни. Публично оспорват направените заключенията за положителна роля от въведената мярка в тези страни.

В резултат на това, през 1995 в Холандия двама поддръжници на мярката Theeuwes и Riemersma повторно анализират данните за Швеция и формулират „ревизирано” заключение, че Шведският закон не е дал видим резултат. Въпреки това, мярката не се отменя в нито една страна.

Вместо това през 1996 в Норвегия Elvik прави повторен анализ на данните от наблюденията върху законите за шофиране с включени светлини. В резултат на това той прави „метафизични” заключения, че законите въпреки всичко са дали положителен резултат и като цяло са успешни. След него през 1997 в Холандия Koornstra също прави повторни анализи на данните, чрез аналогичен метод, независимо от Elvik. Тогава и двамата правят „ревизирани” индивидуални заключения, че като цяло всички закони са дали положителен ефект. Дори заключенията им отиват още по-далеч: показват увеличаване ефективността на мярката при движение в посока от южните към северните географски широчини.

Въпреки всичко заключенията на Elvik (1996) и Koornstra (1997) не се поддават на критиката.

Независимите автори правят своите разкрития и заключения, чрез разделяне на данните от финландските автори относно инцидентите с повече от един участник до обособени групи – данни за инциденти с повече от едно превозно средство; за инциденти с участници пешеходци и за другите видове. По този начин:

1. Само инцидентите с животни са намалели след въвеждането на закона във Финландия.

По подобен начин, чрез разделяне на данните събрани от шведските автори, представени като съпоставка на двойка съседни години, до данни за всяка отделна година, се достига до извода, че:

2. Инцидентите с повече от едно превозно средство дефакто са се увеличили през втората година от действието на закона, спрямо годината, непосредствено преди въвеждането му.

Чрез свой собствен метод Elvik „унижава” критиката. Той събира първоначалните данни с общите за всяка страна, но вместо последователно да ги раздели на групи, той отново пресмята всичко заедно. Финалната му презентация логично замаскирва противоположните изводи, направени от други автори.

Еднакво, Koornstra на практика не прилага общ за всяка страна метод, с който да анализира данните. В изследването си, за нещастие на теорията си за универсалност, а от там и за научна валидност на заключенията си, прилага различни методи за различните страни. Два неудобни момента, които били отбелязани от академичните среди, както и от независими аналитици:

  1. Провалът на заключенията във Швеция в подкрепа на дневните светлини: те не успяват да постигнат статистически значими резултати.
  2. Заключенията направени от опитът в Норвегия са срещу задължителната употреба.

В отговор Koornstra първо разделя данните от Швеция на такива за летния и отделни за зимния сезон. След това той прави допускане относно статистическата им значимост, във вида, в който са били направени от авторите им. После поред прилага същия метод към данните от Норвегия. Там обаче методът не успява да „разочарова” критичните анализи, направени от неподкрепящи DRL норвежки автори. В резултат на това Koornstra изоставя методологията си и отново обединява данните за Норвегия от летните и зимните сезони. Чак тогава успява и също да „ревизира” съществуващите анализи на данните и да подкрепи ползата от DRL.

Заключенията, направени от Elvik и Koornstra не просто спасяват верността на досегашните анализи, а ги възстановяват до подкрепа на задължително шофиране с включени светлини.

За да обобщим, доказателствата от направените наблюдения и анализи остават несъстоятелен миш-маш от тенденциозни, двусмислени и рекламни заключения.

Методът на аналитичните наблюдения

Изглежда, че направените заключения, вследствие анализ на направените наблюдения, не заслужават да се замислим над тяхната методология. Но на практика, най-суровата критика относно претенциите на заключенията, не е отправена към тях самите, а към начина им на провеждане. По тази причина, до голяма степен начина, по който наблюденията са извършени е бил да се анализират данните за намаление на инциденти с повече от едно превозно средство или участник, през светлата част на деня. Инцидентите са пресмятани, чрез коефициент за вероятност: конкретно коефициент за честота на ПТП с повече от един участник, спрямо такива само с един, разделени на същия коефициент, но за тъмната част на денонощието. Но както добре е известно, този коефициент не е константа и почти винаги се колебае в посока нагоре и надолу.

Според тяхната формулировка обаче, коефициентът на вероятност не отговаря действително на намаление на инцидентите през деня, с повече от едно превозно средство или участник, заради употребата на светлини през деня, понеже в същия стил, лесно бихме заключили, че съществува намаление на катастрофите с едно превозно средство през тъмната част на денонощието, поради относително по-малкото участници в движението вечер. Недоглеждането може да стане лесно, ако пропуснем това, че през 70-те и 80-те (по време на научните разработки), нивото на участници в движението късно вечер е било стабилно. Но всеизвестно е, че в изучаваните страни периодът от време съвпада с нарастване броя и възрастта на участниците в движението; както и в променящият се модел на социални дейности вечер, в допълнение със засилване възпиращата роля от страна на полицията по отношение шофирането след употреба на алкохол.

Накратко, доказателствата в подкрепа на DRL са направени върху заключения, изведени от погрешни и неточни методи, без стойност.

На пръв поглед

Изследванията върху инциденти с мотористи предполагат, че началото на произшествие от този тип е моментът, в който друг водач пренебрегне предимството на мотоциклетист, тогава когато той е на разстояние по-малко от 3 секунди. При скорост от около 100 км/ч, това означава разстояние от 80 метра, а ако водачът на другото превозно средство е невнимателен, разстоянието може да бъде и по-голямо. Аналогично относно автомобилите, погрешно би могло да се допусне, че дистанцията е от същият порядък. В действителност обаче, научните изследвания показват, че при нормални условия на видимост, хората могат да забележат и разпознаят автомобил на разстояние от 3 километра (3000 метра).

Съгласно това, целта на дневните светлини не може да бъде да направи автомобилите „по-видими”, а по-скоро „по-очевидни”, в смисъла на по-лесни за забелязване.

Противно на събрания опит, през 1975 шведски автори провеждат серия от експерименти, целящи да докажат, че DRL наистина подобрява разстоянието, от което автомобилите се виждат. Целта им е била да дефинират дневните светлини като увеличаващи забележимостта на автомобилите при голяма дистанция в полето на централното зрение и в рамките на 30° от полето на периферното зрение, през светлата част от денонощието, без усилване на интензитета на светлините до нива дразнещи окото при нощно шофиране.

Въз основа на техните заключения, посредством практичен компромис между нивото на заслепяване през нощта и деня, други шведски автори препоръчват интензитетът на дневните светлини да не надвишава 200cd (което е интензитетът на 200 свещи, в рамките на площ от 50cm2).

Четири негативни ефекта от дневната употреба на светлините могат да се предвидят при такива обстоятелства:

  1. Както показва дефиницията на шведските автори, през деня светлините могат да причинят „специфично” заслепяване, аналогично на това, което съществува през тъмната част от денонощието, което за съжаление, засяга поотделно останалите участници в движението. Заслепяването може да намалено, чрез компромис с нивата на излъчване на дневните светлини. Но, както шведските автори споменават, под определени нива заслепяването може да бъде намалено, за сметка на ефекта от самите светлини.

  2. DRL могат да предизвикат „пълно” заслепяване, както през светлата част от денонощието, така и ако се ползват през тъмната, което влошава възприятията на всички участници в движението, относно опасностите на пътя.

  3. Това, което може да привлече вниманието, може и да го отклони. Светлина, която е достатъчно интензивна да послужи като дразнител на периферното зрение, под ъгъл примерно 30°, е също толкова силна, че да го отклони от същия ъгъл.

  4. Водачите на превозни средства могат да не забележат моторист, по причини, които авторите пропускат да отбележат.

Както стигнахме до единодушие по-горе, „критичното” разстояние, от което водачите могат да не дадат правилно предимство на друго превозно средство би могло да е и под 80 метра. По-правдоподобно обаче звучат причини като недооценка на скоростта и разстоянието, отколкото незабелязване. Ако е така, то дневните светлини могат да дадат опасно и фалшиво самоуспокоение, че останалите водачи ще ни забележат, а от там и че ще ни дадат предимство, докато на практика съществена част от тях могат да не го направят.

Оставяйки настрани негативните странични ефекти, през 1978 английски автори показват, че 8.7% от пешеходците обръщат внимание на превозни средства с включени дневни светлини, докато четири години по-късно през 1982, същото изследване дава едва 4.8%. Или, казано накратко, през този период пешеходците са се „аклиматизирали” към дневните светлини.

Аналогично, може да се очаква, че свойството на DRL да им се обръща по-лесно внимание намалява с течение на времето, поради същия процес на аклиматизация.

Или за да обобщим, дневните светлини могат да направят участниците в движението по-лесно забележими, но от друга страна това води след себе си странични ефекти, докато положителният ефект с течение на времето изчезва.

Заключение

Не можем да избегнем нелицеприятната присъда, че DRL имат съществени негативни странични ефекти. Ползата от тях е съмнителна. Тя трябва да бъде доказана. Досегашните изводи от направените анализи са противоречиви и несъстоятелни. Дори това да не беше така, разработките относно ползата нямат конкретна методология, по която го правят. Логично и изводите направени от тях нямат стойност.

През 1972 година употребата на дневни светлини става задължителна първо във Финландия. От тогава до наши дни редица други страни следват същия пример. Близо четири десетилетия все още остава недоказано, че тази мярка води до намаление на инцидентите.

Защо препоръката на Европейската комисия за използване на дневни светлини е погрешна?

На страницата на Европейската комисия бяха изпратени мнения на различни хора по повод препоръката от юли 2006 г., озаглавена „Дневните светлини спасяват живот”. От общо 128 изказали се само 5 са в нейна подкрепа. Ето части от някои от тях:

Съществува вече публикувана толкова прецизна и необорима научна разработка, изключваща коя да е от изходните точки, върху която Европейската комисия гради фалшивите си претенции за принуда. Горещо й препоръчвам да се свърже с Американското министерство на отбраната и това на Великобритания и да ги попита за досиетата относно Йехуди проекта от 1940 година до 1945 година. Там е пълният отчет как са използвани светлини за да се замаскират бомбардировачи на подводници, с помощта на фарове, монтирани на крилете и корпуса, което съществено е увеличило успеваемостта да елиминират подводници по време на Битката за Атлантика, тъй като това им е позволявало да се доближават до целта доста успешно. Казано накратко, светлините са скривали бомбардировача достатъчно ефективно, та да измамят наблюдателните средства на подводниците, които са имали доста повече основателни причини самолетите да са по-добре видими и по-лесно забележими. В това се изразявало тяхното нежелание да бъдат взривени. 
Не е правдоподобно да очакваме, че водач на автомобил или на камион, който не очаква да бъде взривен всеки момент, ще забележи моторист с включен фар, намиращ се непосредствено пред друго по-голямо превозно средство, също с включени светлини”.
Изпратено от Ainslie George Casson
“В Англия провинциалните пътища са най-често тесни, лъкатушещи и вълнообразни, често преминаващи през сенчести гори. Същото разбира се важи и за доста централни части на Европа. В подобни условия ярката светлина от предните светлини, независимо как те са регулирани, може да блесне право в очите ни от противоположно движещото се превозно средство. Това мигновено ни зашеметява, разстройвайки възприятията и води до сериозен риск от катастрофа или напускане на пътното плътно. През нощта водачите са подготвени да бъдат заслепени, но не и в слънчев, ясен ден и по-специално от мощни сини светлини, които се превръщат в мода. 
На прав път, при скорост от 100 км/ч (което прави по-малко от 30 метра за секунда), достатъчно плавно спиране би спряло превозното средство за 100 метра. Така, че ако двама водачи могат да се видят на разстояние от 200 метра, не съществува никакъв проблем да спрат, за да избегнат евентуален сблъсък. Ако видимостта е по-малка от тази дистанция, то имаме условия за използване на светлините през деня, но не и в останалите случаи, когато не само дългите, но и късите светлини при вълнообразни пътища ще причинят заслепяване, правейки по този начин преценката относно дистанцията ненадеждна и скриващо пешеходците, велосипедистите и останалите несветещи участници в движението. 
Струва ми се, че препоръката на Европейската комисия е разработена основно да защити хората, които карат прекалено бързо и в полусънно състояние, понеже те имат нужда от мощни дразнители, които да привличат вниманието им, без да се отчита риска за най-уязвимите участници в движението.”
Изпратено от John Hughes
“От времето на ‘експеримента’ със задължително включени дневни светлини в Австрия, броят на инцидентите с деца и други неволни участници (пешеходци, велосипедисти и т.н.) се увеличи с 3.7%. 
Да се въвежда подобен закон в целия Европейски съюз би било криминално безумие; то е равнозначно на това да дадем малка защита на една група участници в движението (автомобилистите) за сметка увеличаване риска върху всички останали граждани (пешеходци, колоездачи и т.н.).”
Изпратено от David Olivier
“Препоръката е инициирана от групи с конкретни интереси, целящи да натрупат финансов капитал от незнанието на хората, чрез пропаганда, служеща за инструмент да се институционализират глупави закони. 
От включените през деня фарове има смисъл, колкото от ползването на чистачките, когато стъклото е чисто; или от отоплението в колата, когато навън горещо. Налага ли се да използваме мигачите когато не завиваме? Сигурен съм, че това също прави превозните средства “по-видими”. Или защо да не изискаме всяко превозно средство да има работещ постоянно 120 децибела клаксон, така, че да може пешеходци с увредено зрение да ЧУВАТ приближаващата кола? 
Дори Бог не използва безцелно светлината през деня. Дори разните твари, които притежават някакъв вид биолуминесценция, не я използват през светлата част на денонощието. Те изчакват да се стъмни, или пък живеят в постоянна тъмнина. 
Включените дневни светлини, ОСОБЕНО ИЗПОЛЗВАЩИТЕ КЪСИТЕ ЗА ЦЕЛТА, създават отвратително заслепяване, независимо какво казва  “доклада” на комисията. Те пречат и следва да бъдат ЗАБРАНЕНИ.”
Изпратено от Schurkey Swanke
“Ако погледнете честно върху данните, не виждам кое интелигентно същество би достигнало до извод, че това е добро правило. Само “политически” дневен ред е в състояние да поддържа подобна теза, която не се подкрепя от фактите. Производителите правят устройства за дневни светлини по начин ЗАСТРАШАВАЩ участниците в движението. Използването им намалява видимостта на приближаващите се водачи (заслепява ги). Това е необмислена препоръка, която трябва да бъде изоставена.”
Изпратено от Roger Warnic

Отговор на Drivers Against Daytime Running Lights - UK

Неуспехът на проучванията в Северна Европа

1970: Финландия официално препоръчва изпозлването на светлините на превозните средства през светлата част на денонощието за всички видове превозни средства.

1972: Финландия гласува закон за задължително изпозлване на светлини през светлата част на денонощието по време на зимния сезон.

1976: Andersson провежда наблюдения над ефекта от закона. След задълбочено изучаване на данните успява да констатира намаление на инцидентите единствено в графата „други”, където се отразяват тези с животни. В останалите случаи, където пострадали са пешеходци или други превозни средства, не открива положителен ефект. За съжаление в резюметата си на английски, финландски и шведски език пропуска да отбележи този факт и некомпетентно заявява, че финландският закон е довел до намаляване на пътните инциденти.

(По същото време, през 1984 Lehtimaki провежда изследвания, обхващащи периода от 1965 до 1979 и не открива доказателство, че именно DRL са довели до намаление на инцидентите с животни.)

1977: Швеция гласува DRL закон, позовавайки се на проучванията, направени предходната година от Andersson.

1979: Andersson и Nilsson правят наблюдения върху ефекта от закона в Швеция и оповестяват първите си изводи. Въз основа на методите, които са приложили в случая с Финландия, те не откриват никакъв ефект.

1979: Дания гласува закон задължаващ мотоциклетистите да карат с включени светлини, позовавайки се на заключенията на доклада на Скандинавския съвет по въпросите на пътната безопасност.

1979: Lund провежда наблюдения върху ефекта от закона в Дания, който представлява прецедент в тяхното пътно законодателство. За съжаление, Lund дори не открива намаление, а увеличение на инцидентите с мотоциклетисти!

1979 ... 1990: Явно, повлияни от заключенията направени от Andersson и Nilsson през 1979 и тези на Lund през 1979, Дания така и не гласува закон задължаващ всички участници в движението да ползват DRL. Това остава в сила само за мотоциклетистите.

1981: Andersson и Nilsson правят окончателен доклад върху ефекта от закона в Швеция. С помощта на техни изчисления, направени за периода година по-късно от приемането на закона заключават, че инцидентите са възвърнали нивото си от преди приемане на закона. С една дума, законът не е дал положителен ефект в намаляване инцидентите по пътищата. Те отказват да подложат данните на по-продължителен статистически анализ и заявяват, че законът не е бил последван от съществено за статистиката намаление на пътните инциденти.

1985: Норвегия гласува закон, който задължава новозакупените превозни средства да притежават приспособление за DRL, макар, че е направен въз основа на заключенията Andersson и Nilsson от 1976 и 1981 година.

1986: Vaaje временно наблюдава ефекта от Норвежкия закон, касаещ новите превозни средства, както и кампаниите от предишни години, насърчаващи всекидневното шофиране с включени светлини. Позовавайки се на него през 1989 Koornstra заключава, че именно тази мярка и кампании са довели до намаление на пътните инциденти. Но Vaaje заявява ясно, че намалението е нереалистично да се преписва на мярката за DRL, а по-скоро на други странични фактори, които той не успява да посочи.

1988: Норвегия гласува закон, задължаващ водачите да включват светлините (независимо дали имат приспособление за DRL или не). Основанията на закона са заключенията, направени от Andersson през 1976; Andersson и Nilsson през 1981 и Vaaje през 1986.

1993: Elvik прави наблюдения върху двата закона в Норвегия, обаче не успява да открие цялостно намаление на инцидентите.

1988: Alofs, подкрепен от заключенията на Prower от 1985 и 1990, оспорва изводите, направени от Andersson и Nilsson.

1989: Koornstra ръководи прегледите на девет изследвания от световен мащаб, включително и тези на Andresson, Nilsson и Vaaje. Той признава съществуващите слаби моменти в заключенията им, но въпреки това заключението му е, че DRL имат „съществен положителен ефект по отношение подобряване безопасността на пътя”.

1990: Холандия оттегля предложението си за експериментално въвеждане на DRL, касаещо още Белгия и Люксембург.

1990: Дания пренебрегва противоположните заключения, направени от Lund през 1979 и гласува закон, въз основа на изводите на Andersson 1976 и заедно с Nilsson през 1981.

1993 ... 1995: Hansen провежда наблюдения върху ефекта от закона в Дания. Заключенията му са за общо намаление в катастрофите с повече от едно превозно средство, след периода на въвеждане на закона. Но Hansen открива още увеличение на инцидентите с пешеходци.

1995: Theeuwes и Reimersma правят повторен преглед на данните, събрани от Andersson и Nilsson през 1981. Те заключават, че изводите им за липса на ефект от закона в Швеция, са „изопачени”.

Накратко, в Европа за периода между 1970 и 1990 Финландия, Швеция, Норвегия и Дания приемат закони, задължаващи използването на DRL.

Ефектът от всеки закон е бил анализиран, но досега са давани малко или просто никакви доказателства в подкрепа на тезата, че това реално е довело до намаление на инцидентите. След като Theeuwes и Reimersma публикуват през 1995 техните повторни анализи върху данните, събрани от Andersson и Nilsson през 1981 относно Швеция, те заключават, че подобни закони са били единствено „неуспешен експеримент”.

Комисията греши, правейки изводи чрез съпоставка на брой инциденти от преди и след въвеждане на DRL

Заключенията на Европейската комисия по същество са тези, направени от Koornstra през 1997 и Elvik 2003. На практика изследванията на Elvik са тези, които вдъхновяват проекта на комисията от 2003 и като цяло формират официално отправените тази година препоръки.

Част от задачата, която Koornstra си поставя през 1997 е била да съумее да отговори на критиката, отправена по адрес на начина по който са проведени изследванията в подкрепа на DRL. По същото време, със същата цел и Elvik провежда свой, независим повторен анализ върху данните събрани в световен мащаб до момента. По-късно, по искане на Европейската комисия през 2003 година Elvik актуализира изводите, направени от него през 1996, както и тези от Koornstra.

Можем да опишем трите изследвания така:

Elvik през 1996 ръководи „анализ на анализите” върху данни, събрани за 17 страни по цял свят;
Koornstra през 1997 прави повторен анализ на данни от 24 различни изселедвания и заявява, че е дефинирал универсален (общ) метод за оценка ефекта от DRL.
Elvik през 2003 отново анализира направените анализи от 25 изследвания, касаещи автомобилистите и още 16 – мотоциклетистите.

Както и да е, независимо че изследванията им включват данните от Скандинавия и останалата част на света взети заедно, те не успяват да изведат отново заключенията, направени от тях преди това в подкрепа на използването на дневни светлини.

Elvik 1996

Това изследване не успява да предостави валиден от научна гледна точка отговор на критиката по повод заключенията на Andersson от 1976 и Nilsson от 1981 в подкрепа на дневните светлини. Подобно на тях и той не успява да аргументира спорните моменти в изводите си.

Критиката разкрива истинските изводи от анализите на Elvik чрез метода на разделяне на данните за инциденти, съпоставени по двойки съседни години, докато в оригинал авторите ги съпоставят година по година (групирани по инциденти с автомобили, колоездачи, пешеходци и животни). Той просто скрива истинските заключения на Andersson 1976 и Andersson & Nilsson 1981 като обединява данните от двете изследвания в Скандинавия с други петнадесет негови, направени в различни точки на света. Именно така успява да скрие собствените си изводи от 1993 срещу ползата от дневните светлини.

Koornstra 1997

С цел да подкрепи дневните светлини Koornstra е бил длъжен да придаде научна валидност на изводите, които е направил преди това и да направи повторен анализ на данните от всяко отделно изследване посредством формулиране на общовалидна методология, т.е. да анализира отново данните колкото се е възможно по-близо до съответната методология.

Като резултат от реанализите, Koornstra 1997 заявява, че е констатирал статистически съществен позитивен ефект от дневните светлини, изразяващ се в намаление на инцидентите през светлата част на денонощието с хипотетично увеличаване от 0 до 100% на броя на превозните средства, използващи дневни светлини, като увеличението е пропорционално на изменението в географската широчина, в посока от север към юг, както следва:

Швеция 76.9% (ноември - февруари);
30.2% (май - септември);
26.1% (март, април и октомври)
Финландия 66.7% (ноември - март)
Норвегия 42.7%
Дания 30.1%
Австрия 24.0%
Унгария 12.2%

Въз основа на това заключение Koornstra прогнозира намаление с 5500 на жертвите при катастрофи, ако се изцяло се въведат дневните светлини във всички страни от Европейския съюз.

Каквато и да е по-щателна проверка на изследването на Koornstra 1997 показва, че твърдението за формулирана и проложена единна методология при направените повторни анализи, е погрешно и подвеждащо.

За да се утвърди направеният модел на географските шорочини е необходимо така направените повторни анализи на изследванията от Норвегия и Швеция да подсилят допълнително или опровергаят напълно заключенията на авторите, а именно:

  • Andersson & Nilsson 1981 - статистически незначително намаление при инцидентите с повече от едно превозно средство в Швеция.
  • Elvik 1993 - липса на общо намаление при инцидентите с повече от едно превозно средство в Норвегия.

Чрез нагаждане на методологията на разделяне на данните от Швеция на летен и зимен сезон и анализирайки ги поотделно, Koornstra успява да преобразува статистически незначителното намаление на инцидентите, изведено от Andersson & Nilsson 1981, в статистически значително от 76.9%.

Но когато Koornstra тръгва да прави анализ поотделно за сезон лято и зима в Норвегия, той не успява да получи правдоподобен положителен ефект. В този случай се пренебрегва единната методология и вместо нея се разглеждат данните заедно, с което в края на краищата се дефинира силно изразен положителен ефект от 42.7%.

Като резултат от този груб недостатък на трактовката, изследването на Koornstra 1997 е със съмнителна научна стойност и изводите, които прави не се приемат за имащи стойност.

Elvik 2003

Служейки си отново с метода на "анализ на изследванията", тази разработка става предмет на същата фундаментална критика, която получава през 1996. Но в същото време е и предмет на нови две сериозни критики:

  • Методологията на Elvik не е научна, а метафизична.
  • Твърденията, които прави в подкрепа на дневните светлини не удовлетворяват тествоете за правдоподобност, по-конкретно тест за измерване конкретната връзка между увеличаване броя на превозните средства с дневни светлини и намаление при инцидентите. Подобен "доза-ефект" тест се използва в медицината за измерване ефективността на дадено лекарство.

Elvik посочва трите основни показателя, по които измерва ефективността от дневните светлини - "честота на инцидентите", "коефициент на вероятност" и "коефициент на коефициентите на вероятност". Именно те са били приложени към данните от досегашните изследвания и е напълно прав, изказвайки се относно тях, че те не са обвързани с дневните светлини и следователно са погрешни.

Въпреки това изследването ги използва за анализи. Крайният извод, направен от всеки един от трите показателя е в подкрепа на дневните светлини. По този начин, де факто Elvik защитава метафизичното си допускане, че "три грешки могат да се окажат прави". Със задоволство той решава, че въпреки трите погрешни теста за ефективност, крайното заключение е добре обосновано, следователно - валидно.

Казано накратко, Elvik 2003 прилага метод, който е ненаучен и изводите, направени от него са неприемливи от научна гледна точка.

По такъв начин Elvik 2003 окачествява основния извод като такъв в подкрепа на дневните светлини, съобщавайки, че не успял в следните неща:

  • Да покаже "доза-ефект" взаимовръзката между дневните светлини и намаление при инцидентите.
  • Да установят до колко ефектът от дневните светлини е неизменчив с времето.
  • Да потвърдят по пътя на "теста за правдоподобност", че ефектът от дневните светлини е по-голям през зимата, отколкото през лятото и е по-изразен в страните с по-крайни географски широчини, отколкото останалите.

Между впрочем, тези пропуски не просто правят основния извод недостоверен; те изключват напълно всяка научна правдоподобност от него.

Накратко, подобно на изследванията на Elvik 1996 и Koornstra 1997, твърденията на Elvik 2003 в подкрепа на дневните светлини са дискредитирани. Методите, които той ползва са ненаучни и заключенията от изследването не издържат на най-тревиални научни тестове за правдоподобност и неизменчивост.

Взаимоизключващи се заключения от изследванията на Koornstra 1997 и Elvik 2003

В препоръката си Европейската комисия замазва факта, че двете изследвания са направени по нейна поръчка. Докато първото е било използвано като основа за препоръката относно въвеждане на задължителни дневни светлини, то второто е направено за да тушира споровете относно научна издържаност на първото, а следователно и валидност на изводите, които прави.

Това е незадоволителна основа за прокарване на законодателни промени в областта на пътната сигурност!

От друга страна, както споменахме по-горе, Koornstra 1997 твърди, че е открил статистически значим положителен ефект от дневните светлини, който се увеличава пропорционално с увеличаване на географската широчина в Европа. Той връзва прогнозите си за по-малко инциденти, с това Европейската комисия да ги въведе задължителни дневни светлини:

"... Резултатът от изследването е констатиране на статистически значима, нелинейна зависимост между географската широчина и ефекта от DRL в отделните страни, касаещ както катастрофите, така и жертвите."
...
Ползи и вреди от DRL
Изхождайки от присъщата връзка на DRL ефекта и географската широчина, оценките са направени за всички страни в Европейския съюз. Относно оценката на ефекта от DRL, най-висока ще е ако всички страни от Европейски съюз въведат задължителни дневни светлини, коригирайки я за страните, които вече имат такива (основно Финландия, Швеция и Дания): 
- 24.6% намаление при загиналите при инциденти през светлата част на денонощието; 
- 20.0% намаление при пострадалите при инциденти през светлата част на денонощието; 
- 12.4% намаление на общия брой инциденти през светлата част на денонощието. 
...
Препоръчва се:
1. Изхождайки от потенциалът на дневните светлини да спасяват живот и от ползите и разходите посочени по-горе, въвеждането на дневни светлини в цялия Европейски съюз е желателно и спешно.
...".

От друга страна заключенията за връзката между ползата от дневните светлини и географската широчина, направени от Elvik 2003, са точно противоположните:

"Крайната оценка от ефекта, който дневните светлини имат в Израел (25% увеличение на инцидентите) е пропусната, понеже едва ли съществува каквато и да е зависимост между географската широчина и ефекта от дневните светлини."

Противоречието в изводите от изследванията на Koornstra 1997 и Elvik 2003 надали биха могли да бъдат посочени по-кратко и ясно.

Въпреки всичко, в препоръката си Комисията погрешно и подвеждащо отсъжда заключенията, които прави Elvik 2003:

"Изследването стига до извод, че използването на дневни светлини води до намаляване общия брой инциденти през светлата част на денонощието между 5 и 15%. Всички изследвания отчитат промяна в положителна посока, различават се единствено в конкретните цифри, които я илюстрират. Ползите от дневните светлини са по-големи при инцидентите с жертви, отколкото при тези с пострадали и са повече изразени при далечните на Екватора географски широчини, отколкото близките му."

Във връзка с последната част от мнението на Комисията отново да повторим: Elvik 2003 не констатира подобно нещо.

И между другото, за да бъдем точни и относно първата част от мнението на Комисията, където се казва, че "ползите от дневните светлини са по-големи при инцидентите с жертви, отколкото при тези с пострадали", е добре да споменем какво точно Elvik 2003 заключава:

"За съжаление, доказателствата в подкрепа на ефекта относно случаите с жертви са по-скоро слаби и недостатъчни и не дават възможност за сигурна оценка и прогнозиране на конкретния ефект."
и също така:
"Доказателствата относно положителен ефект при трагичните инциденти са доста несигурни."

Оценката на Комисията относно потенциалната полза и вреда от въвеждане на дневните светлини се базира на недоказани предположения

Европейската комисия в своя анализ върху потенциалнита полза и вреда от въвеждането на дневни светлини, безусловно повтаря изводите, направени от Elvik 2003:

"Бяха направени оценки на ползата и вредата при всяка една от петте форми законодателно налагане на задължителни дневни светлини. 
... 
За всичките пет форми ползата е повече от вредата."

Фактически заключенията на Elvik 2003 относно ползата и вредата са съвсем издържани от статистическа гледна точка:

"Очевидно е, че резултатите от оценката върху ползата и разходите са много неточни. Не може да се изключи възможността ползата да е по-голяма от вредата. Каква е вероятността за подобен вариант? До колко има начин да бъде измерена възможността за него?
Отговорът на този въпрос е, че такъв начин няма. Причината е в това, че не са известни всички възможни източници на неточност и следователно не могат да бъдат оценени. По груба преценка, допускайки някои неща ..."

следва списъкът от четирите статистически допускания, които той прави.

След внимателно разглеждане, основните допускания върху които се градят изводите до такава степен са лишени от достоверност и състоятелност, че не могат да бъдат определени като нещо повече от догатки.

Elvik 2003 посочва основните фактически допускания в неговите изчисления за предполагаема полза и вреда от дневните светлини при превозните средства:

"Базирайки се на систематичния преглед на доказателствата изложени в този доклад, приемаме, че задължителното ползване на дневни светлини ще бъде пряка причина за:
  • Намаление с 15% при инцидентите със загинали
  • Намаление с 10% при инцидентите с тежко пострадали
  • Намаление с 5% при инцидентите с леки наранявания
  • Без изменение при леките инциденти само с материални щети
Намаленията ще бъдат пряк резултат от увеличение на броя на превозните средства с дневни светлини от 10% на 90%..."

На практика, предположенията, които прави са почти изцяло недоказани.

Провал в опита да изведе "доза-ефект" зависимост относно дневните светлин


Методи Лепоев

Против дневните светлини

2013-01-12 03:44:31

Колегите направили сайта http://www.dadrl.hit.bg предлагат следното:

Предлагаме два варианта за изменение в Закона за движение по пътищата в частта касаеща употребата на светлините - един компромисен и един цялостен подход. Компромис е да се фиксира допустимия интензитет на фаровете и да се отмени задължителния им характер. Цялостно решение е да се криминализира неправилната им употреба.

Сега действащ ЗДП:
Варианти за изменение в ЗДП:
Чл. 70. (1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.
Чл. 70. (2) Използването на дългите светлини е забранено:
1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините;
2. при движение по осветени участъци от пътя;
3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние, по-малко от 50 метра.
Чл. 70. (3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
Чл. 70. (3) При движение през деня и при нормална видимост се забранява употребата на светлини с интензитет над 400 cd.
т.1 и т.2 отпадат.

Чл. 70. (3) При движение през деня и при нормална видимост се забранява употребата на всички видове светлини.
т.1 и т.2 отпадат.
Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
Чл. 74. (2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.
Чл. 75. (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) През деня мотоциклетите и мотопедите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.
Чл. 75. През деня мотоциклетите и мотопедитемогат да се движат с включена светлина отпред стига интензитетът да не надвишава 400 cd(*) и с включена габаритна светлина отзад.

Чл. 75. отпада поради чл. 70.
Чл. 76. Забранено е използването на други светлини, освен предвидените в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 6. (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) По смисъла на този закон:
55. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Намалена видимост" е налице при здрач, мъгла, валеж, запрашеност, задименост и други подобни.
56. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Ограничена видимост" е налице при стръмнини, завои и други препятствия, които пречат на видимостта.
59. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Дневни светлини" са светлини, предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му.
59. "Дневни светлини" са светлини с интензитет до 400 cd(*), предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му и невъзпрепятстващи възприемането и видимостта на останалите участници в движението.

59 отпада.
(*) 400 cd (candela) - интензитетът светлина, който излъчват 400 свещи върху площ от 50 см2
Първоначално законодателството в Скандинавия допуска използването на 21-ватови крушки с максимален интензитет между 400 и 600 cd, като по-късно се спират на точно 450 cd. Съпоставим е с този на крушките на стоповете. 
По-късно в Европа се спират на 800 cd, докато в Канада вдигат границата на 1500 cd и по настояване на автомобилната промишленост с цел по-малко разходи се легализира DRL ползващи крушките за дълги светлини с интензитет до 7000 cd!

 

Убити при ПТП в България (1990-2009)




яну

фев

мар

апр

май

юни

юли

авг

сеп

окт

ное

дек

ОБЩО
1990 84 90 101 134 152 146 171 177 167 129 105 111 1567
1991 48 46 70 68 74 86 116 112 128 125 130 111 1114
1992 88 76 73 69 85 109 127 150 139 149 113 121 1299
1993 91 69 55 115 104 116 141 137 135 134 99 111 1307
1994 106 91 116 93 120 99 110 153 148 125 117 112 1390
1995 58 65 77 90 97 114 124 149 132 152 103 103 1264
1996 83 41 62 70 79 84 108 103 121 99 85 79 1014
1997 71 47 47 38 73 82 100 90 110 90 83 84 915
1998 72 60 52 66 96 84 108 142 74 95 68 86 1003
1999 60 59 76 66 103 89 125 114 86 83 88 98 1047
2000 39 62 59 83 77 76 90 96 114 112 101 103 1012
2001 72 56 69 70 86 96 105 115 80 98 102 62 1011
2002 44 53 63 82 82 77 87 99 77 116 91 88 959
2003 63 38 67 64 68 84 99 109 103 110 74 81 960
2004 57 61 57 61 80 88 104 96 73 93 94 79 943
2005 70 51 73 62 65 81 90 106 87 113 80 79 957
2006 48 65 52 78 89 91 109 106 116 95 96
дневни къси
98
дневни къси
1043
дневни къси
2007 90
дневни къси
55
дневни къси
63 77 92 86 87 85 135 101 80
дневни къси
55
дневни къси
1006
дневни къси
2008 56
дневни къси
71
дневни къси
78 77 79 96 115 110 83 96 104
дневни къси
96
дневни къси
1061
дневни къси
2009 46
дневни къси
56
дневни къси
55 75 93 66 100 97 78 106 71
дневни къси
58
дневни къси
901
дневни къси

Понеже КАТ използват тези цифри за мерило на ефективността на работата си, нека да отбележим, че преди да ни накарат да държим фаровете включени загиналите на година бяха 960, 943 и 957, а след това скочиха на 1043, 1006 и 1061. 
Лобистите, които прокараха идеята "с фарове да предотвратим 15% от инцидентите и смъртните случаи" и законодателите, които го гласуваха след това постигнаха увеличение от 8.1%.

Кой какво печели след 2006 година?

  • Osram - по-добър бизнес при среден живот на крушка едва 500-600 часа.
  • Лукойл - за четири месеца продават 11 милиона литра гориво повече.
  • Бюджета - върху преразходените литри гориво се начисляват около 53% акциз и ДДС.
  • Пътна полиция (КАТ) - наложени глоби и рушвети на място за невключени светлини.
  • Общините - прибират постъпленията от глобите.
  • Търговците - повече оборот от части и допълнителни аксесоари.
  • Правителството - отчита дейност пред Европейския съюз.

 

Кой въведе дневните светлини в България?

Долу изброените лица са пряко отговорни за легализирането на дневните светлини у нас, както и за всички видове вреди и щети, настъпили следствие свойството им да скриват напълно детайли от пътната обстановка, като например: деца на пътя, колоездачи, пешеходци, мотоциклетисти, крака под превозното средство, пътни знаци, светофари, хлъзгава повърхност, топка на пътя, преминаващо животно, отворена врата на спряло превозно средство, подаден сигнал за завиване, превозни средства в огледалото за задно виждане, невнимание към стоп светлините.

Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата 2006 г.:

  • Председател:
    • Румен Петков – министър на вътрешните работи
  • Заместник-председатели:
    • Камен Пенков - зам.-министър на вътрешните работи
    • Георги Петърнейчев - зам.-министър на транспорта
    • Димчо Михалевски - зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството
  • Членове:
    • д-р Атанас Додов - зам.-министър на здравеопазването
    • Иван Иванов - зам.-министър на отбраната
    • Нахит Зия - зам.-министър на финансите
    • Мукаддес Налбант - зам.-министър на образованието и науката
    • Воислав Бубев - Национално сдружение на общините в Република България
    • Надя Василева - Държавна агенция за закрила на детето
    • комисар Алекси Стратиев - Национална служба "Полиция” (на снимката)
    • Георги Янакиев - директор на Съюза на българските автомобилисти
    • Даниела Конова - председател на Асоциацията на българските застрахователи
    • Георги Петров - председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища
    • Христо Григоров - председател на Българския червен кръст
    • Стоян Желев - председател на Съюза на вносителите на автомобили в България
    • Васил Атанасов - Научно-технически съюз по транспорта
  • Секретар:
    • Алекси Кесяков

Законодателна недомислица

Регламентирането на задължителни светлини у нас (изм. доп. ДВ бр. 61/2006 г.) съдържа следните законодателни недомислици:

  • Никъде не се посочва какво са и какво не са дневни светлини, а само за какво служат. Оставено е изцяло на субективния произвол на контролното лице да прецени дали водачът подлежи на санкция, понеже е включил светлини, които не са къси.

  • Няма регламент за минимални, нито максимални нива на интензитет на светене. Следователно, всеки водач, който не ползва пълната мощност на късите светлини, подлежи на санкция, а всички, които заслепяват - не. Законодателното кредо в случая е "достатъчно ярко за да се вижда, но не по-слабо от къси светлини" и "колкото по-дразнещо, толкова по-безопасно".

  • Не са предвидени санкции за неправилно регулирани фарове. Излиза, че по закон участниците с неизправни светлини са длъжни да причиняват дискомфорт на другите през определена част на годината и е препоръчително да го правят през останалата.

  • Така формулирана санкцията за неизправни светлини представлява наказателен данък. Санкционират се водачи, чиито крушки са изгорели в движение, дори това да е станало туко що. През деня водачите нямат начин да констатират в движение неизправност на светлините, поради заобикалящата ги естествената светлина.

  • Освен тунелите, не се посочва нито едно място или пътна отсечка, която да предполага движение с включени светлини. След като целта на законодателят е била да улесни водачите при "разпознаване предната част на превозното средство" от по-голямо разстояние и при висока скорост, остава загадка защо са задължителни в градовете, където движението е интензивно, скоростите са пределно ниски и през по-голямата част от времето участниците престояват на място.

  • Като критерии за необходимост от светлини е използван слепешката календарът. Не се конкретизира какви пътни условия предполагат използване на къси светлини. Логиката е, че ако 1-ви март е ясен слънчев ден, се налага всички да ги включат, но ако на 2-ри вали сняг, не е наложително.

Колко пари ни струват дневните светлини?

Нека направим оценка на преразхода на една средна бензинова кола.

  • Разход: 6 литра на 100 километра
  • КПД на двигателя: 25%
  • КПД на алтернатора: 50%
  • Калоричност на бензина: 42,7 MJ/kg
  • Плътност на бензина: 750 kg/m3
  • Консумация при включени къси светлини: 
    200 W (2x55 W къси, 2x15 W габарити, 2x10 W осветление на номера, 40 W разни осветления в салона)

За улеснение ще търсим консумацията за 1 час, т.е. нужни са ни 200 Wh. Знаем че 1 Wh = 3600 J, значи 200х3600 = 720 kJ. За да произведе тази енергия, алтернаторът трябва да черпи два пъти повече енергия от двигателя понеже има КПД 50%, следователно ни трябват 1,44 MJ от двигателя. Но той пък има КПД 25% и трябва да почерпи 4 пъти повече енергия под формата на гориво, следователно са му нужни 5,76 MJ. Тази енергия се съдържа в 135 грама бензин, което е 180 ml като обем.

Ние искаме да видим какво представляват тези 180 ml за пробег от 100 км. Ако автомобилът сe движи със средна скорост 50 km/h, му трябват 2 часа за да измине 100 км, следователно ще консумира 360 ml бензин за светнатите светлини, което е 6% повече от разхода 6 литра на 100 км.

При различни скорости и характеристики на автомобила разходът може да е от 3% до 8% в повече. При малка кола с разход 4 л/100, скорост 50 km/h и пробег 2 часа преразхода става даже 9%.

Тъй като има превозни средства, които са денонощно в движение, а има и такива, които почти не излизат от гаражите, то в името на опростенското онагледяване на разходите ще направим условни допускания относно средно-годишния пробег. Нека той е 12,000 км. От 1 ноември до 1 март изминава 1/3 от тях или 4,000 км, от които 2,000 през светлата част на денонощието с включени къси светлини. Според Osram това повишава разхода на гориво с 0,2 литра на всеки 100 км, което означава 4 литра в повече. Броят на регистрираните моторни превозни средства у нас е 2,800,000. Общо те изгарят допълнително 11,200,000 литра гориво, на които правителството начислява около 53% акциз и ДДС.

  • От 1 ноември до 1 март на къси светлини
  • 2,800,000 регистрирани превозни средства
  • 2,000 км пробег през светлата част на денонощието всяко
  • 11 милиона литра преразход на гориво общо
  • (33 милиона литра при целогодишно ползване)

Нека всяко моторно превозно средство е в движение средно по 1 час в денонощие, половината от който през деня. От 1 ноември до 1 март са 121 календарни дни или 169,400,000 часа на светло с включени светлини. Крушките на късите, габаритите и на стоповете консумират общо 150W електроенергия. За това време се изразходват в повече 25,410,000,000 W/h електроенергия, толкова колкото произвежда 1000 MW блок на АЕЦ "Козлодуй" за едно денонощие! Тъй като в 1 литър бензин се съдържат 15.85 KW/h химическа енергия, а двигателят превръща 25% от нея в механична и останалото в топлинна, а алтернаторът използва до 70% от механичната енергия за превръщането й в електрическа, то за 1 час от литър гориво се генерират 2774 W/h електроенергия. За 25,410,000,000 W/h трябват 9,160,056 литра, на които правителството начислава около 53% акциз и ДДС.

  • от 1 ноември до 1 март на къси светлини
  • 2,800,000 регистрирани превозни средства
  • 30 минути през светлата част на денонощието всяко
  • 9 милиона литра преразход на гориво общо
  • (27 милиона литра при целогодишно ползване

Освен тези разходи водачите плащат допълнително за нови крушки, тъй като увеличеният работен режим на късите светлини налага по-честата им замяна. Оригинални маркови крушки тип H1 и H4 (Osram, General Electric, Philips) имат живот между 300 и 500 часа. От 1 ноември до 1 март по 30 минути дневно всички крушки светят общо 338,800,000 часа. При 400 часа среден живот на всяка, то се налага да подменим 847,000 броя.

  • от 1 ноември до 1 март на къси светлини
  • 2,800,000 регистрирани превозни средства
  • 30 минути през светлата част на денонощието всяко
  • 847,000 изгорели крушки

Постоянно включените къси водят до системно недозареждане на акумулатора, по-трудно палене сутрин, а в крайна сметка - нов. Към оценката на този разход следва да добавим и учестени ремонти на алтернатора, както и неизбежни глоби за туко що изгоряла крушка на светлините.

 

Какво НЕ са дневни светлини?

На теория дневните светлини са предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му. По подразбиране те не трябва да имат негативен страничен ефект, разстройващ възприятията и следователно застрашаващ сигурността на всички участници в движението.

Единствената приемлива нискоемисионна и недразнеща зрението реализация на дневни светлини засега са "Ангелските очи" на BMW. При новите серии на Audi въпреки, че са използвани LED DRL, те насочени право в очите на водачите и са прекалено ярки и дразнещи. Според AutoBild (4-17/10/2007): "светодиодите подчертават нападателната външност на автомобила и придават на предницата толкова злобен поглед, че всички отстъпват най-лявата лента на магистралата. Официално, двете LED ленти са светлини за движение през деня и ролята им е да повишават сигурността."

Следните светлини не са или не могат да играят ролята на дневни: фарове за мъгла, къси светлини, дълги светлини (на 30%, 50% или 80% мощност), задни светлини, светещи пръскалки на чистачките, подово осветление и т.н.

Колата от следните две снимки е оборудвана с гаражно производство модул за автоматично включване на фаровете, използващ крушките на дългите светлини. В случая дългите са ограничени по мощност наполовина, но дразнят повече, отколкото обикновените къси на цяла мощност, тъй като са насочени в очите на насрещните водачи и са прекалено ярки. За собственика обаче е била по-важна "яката гъзарийка" от това "намалените дълги да изкарват кръглата форма на рефлектора".

50% дълги

100% къси

Още подобни примери можете да откриете в галерията на споменатия модул, който в интерес на истината при избор на минимална мощност от 10% не дразни зрението и е подходящ за камуфлаж пред контролните органи по времето на задължително шофиране с включени светлини.

Медицината срещу дневните светлини

Изпратено от Drivers Agains Daytime Running Lights - UK до всички членове на Европейската комисия

За да онеправдае от медицинска гледна точка дневните светлини, Европейската комисия обръща вниманието на учените към мнението на посочен от тях експерт по очни болести, който се произнася относно въздействието на продължителното осветяване и заслепяване върху зрението на водачите. Проблемът е още по-сериозен, тъй като светлините на повечето превозни не са пригодени за дневна употреба и използват класически крушки с висок интензитет на осветеност.

Най-новите изследвания в областта на офталмологията включват ретината, сетивната- и електро-физиология. Свързани с това явления са така наречената слепота, породена от движещи се предмети и неволна (подсъзнателна) слепота - и двете резултат от физиологията на човека и начина по който работи мозъкът. Именно изследванията над тези явления категорично доказват, че шофирането със запалени светлини денем води до катастрофи!

Д-р Петер Хайлих, световно признат професор по офталмология към Виенския университет, продължава активно да прави изследвания върху тези негативни ефекти. Терминът, който той най-често използва е „краткотрайна визуална памет” и се отнася до факта, че хората не сме еднакво внимателни към всички обекти в полезрението си, по начина по който интуитивно считаме или го имаме за даденост.

Дразнители, като светлини на фарове, изострят това явление и правят по-възможно обекти в зрителното поле да изчезнат напълно за кратък период от време. Както д-р Хайлих отбелязва, това е най-вероятната причина участници в инциденти след това да казват, че не са видели другия – не понеже като цяло са били невнимателни, а заради физиологичния ефект на „кратковременна визуална памет”.

Следната страница е отлична илюстрация на този факт: www.michaelbach.de/ot/mot_mib/index.html

Необходимо е да се загледате за кратко в центъра и ще забележите, че едно по едно жълтите петна престават да се виждат, а всъщност са си там! (Фиксираните предмети се губят и за да ги видим отново трябва да премигнем отново или се втренчим в тези, които се движат).
Достатъчни са само няколко източника на дневни светлини, за да изчезне от погледа на водач пресичащо пътя дете.

Подобно изобилие от светлина ще доведе до състояние, наричано различно като: слепота, породена от движещи се предмети; неволна слепота и неволна визуална амнезия. Съгласно д-р Хайлих, опитвайки се да привлечем вниманието на хората към конкретен обект или превозно средство, с помощта на дневните светлини, ще предизвикаме непреднамерения ефект други участници в движението да станат „невидими” за период от време кратък, но достатъчно продължителен да предизвика катастрофа. Това е практически доказано от увеличеният брой инциденти с мотоциклетисти в Щатите, с велосипедисти в Обединеното кралство и с пешеходци в Австрия.

По времето преди 30 години, когато движение с дневни светлини стартира, не са съществували подобни научни изследвания, касаещи възприятията на човека и ефектите от светлината върху ретината. Както и да е, в наши дни имаме предостатъчни медицински доказателства, че движението с дневни светлини води до съществено увеличение на рисковете по време на шофиране, по механизмите на показаните по-горе смущения в човешката сетивна физиология.

Датските изследвания показват недвусмислено негативния ефект на дневните светлини. върху пешеходците, които са най-уязвимата категория участници в движението. Неприемливо е да увеличаваме рискът при пешеходците, колоездачите и мотористите, които нямат никаква защита при сблъсък с друго превозно средство.

Това е ясна причина да не се въвежда задължително движение с дневни светлини, и в смисъла на Хипократовата клетва „Преди всичко, да не наранявам другите”.

Дори няма нужда от наука и статистика: включените през деня светлини привличат вниманието, вкарвайки всички и всичко останало в риск.

Препоръчвайки официално да се въведат задължително дневните светлини, Европейската комисия нарушава съществуващите законови и етични ЗАДЪЛЖЕНИЯ ДА ПРЕДПАЗВА.

Скала на deBoer относно яркостта на светлините и нивото на дискомфорт при водачите

Яркост на дневните светлини = 1500 cd
Заобикаляща светлина(cd/m2)
Разстояние(m)Ъгъл на светене(minarc)Eяркост
(lux)
15010050010005000
20 536 7.50 2.27 3.84 4.13 4.82 5.12 5.81
40 270 1.88 3.20 4.76 5.06 5.75 6.05 6.74
60 189 0.84 3.76 5.32 5.62 6.30 6.60 7.30
80 135 0.46 4.14 5.71 6.00 6.69 6.99 7.69
100 108 0.30 4.43 5.99 6.29 6.98 7.27 7.97

 

Оценка на дразнението по deBore
9 Едва забележимо
7 Достатъчно
5 По-скоро приемливо
4 По-скоро неприемливо
3 Дразнещо
1 Непоносимо
Заобикаляща светлина (cd/m2)
1 Нощем
50 Късен здрач/ранен изгрев
100 Среден здрач/среден изгрев
500 Ранен здрач/късен изгрев
1000 Облачен ден
5000 Ясен слънчев ден

 

Как се налагат дневни светлини?

Привържениците на вкючените светлини заявяват, че това е мярка за сигурност, без да го доказват. Те оставят на опонентите да се мъчат да направят обратното, през което време пускат в действие пропагандната машина.

Различните автомобилни списания и предавания създават и внушават модна естетика, която задължава превозното средство да е с включени светлини, дори да се намира насред пустинята.

Страховете на хората и чувството им за самосъхранение стават специален предмет на манипулация. 
Osram рекламирайки крушки за през деня light@day твърди, че "71.7% от всички инциденти се случват през деня", а рекламирайки крушки за през нощта Night Breaker, че "50% от всички катастрофи с фатален изход стават през нощта"
Пропагандата не спори и не използва езика на логиката: "радвам се, че те виждам""движението с включени светлини осигурява безопасност" и следните две зле експонирани снимки, чрез които насажда чувство за вина и страх, че няма да бъдеш забелязан навреме:

Последната крачка е законодателната принуда. Тя е специалитет на правителстото. Ако то има право да те накара да включиш светлините без причина, то същото има право да ти каже какво да обличаш, какво да ядеш, кога да си лягаш да спиш, колко да спиш, накратко да ти отнеме всички права на пълнолетен индивид. Правителството казва, че сме некомпетентни колкото децата и то е нашият родител. Това е кошмарът, който Джордж Оруел описва в своя роман "1984".

Под циничния и фалшив претекст, че са загрижени единствено за нашето добруване, подобни закони се използват като повод полицията да те спира, притеснява и ограбва. Те просто отварят по-широко вратата към полицейската държава.

 


Методи Лепоев



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.



Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...