Гласуваме всички! Стимули за всеобщо гласуване в Изборния кодекс

 

Това е Петиция за всеобщо гласуване чрез въвеждане на пакет от стимули в Изборния кодекс


До Народното събрание на Република България


Убедени, че демокрацията в нашата страна е в пряка зависимост от провеждането на честни и свободни избори, които осигуряват обективно представителство на обществото в управленските органи, заставаме зад искането новият Изборен кодекс да съдържа специален пакет от стимули за всеобщо гласуване.

Започваме национална подписка за набиране на широка подкрепа под мотото „Гласуваме всички” и ще окажем силен обществен натиск върху Народното събрание да се въведат комплекс от стумули за гражданите, които упражняват правото си да избират органите на управление у нас. Събраните подписи от цялата страна чрез нашите организации ще внесем в Народното събрание. Смятаме, че да се насърчава изборната активност е демократично и справедливо. Нашето искане към Народното събрание ще е тест за депутатите и декларираните от тях демократични ценности.

Убедени сме, че единственият справедлив начин за избор на легитимни управляващи органи в България, който разбива задкулисието и удря силно по търговията с гласове, е всеобщото гласуване. Само то неутрализира изкуствено високата стойност на гласовете, събирани в някои специфични групи на обществото. Ние сятаме, че не наказанията, а стимулите са по-убедителни за постигане на всеобщо гласуване.

Дошло е време да спрем посегателството на олигархичните кръгове върху сувереното право на хората да избират, да спрем срамната търговия с гласове, да предотвратим лъжите и манипулирането на гражданския вот. Време е да променим мисленето си и да бъдем всички активни по време на избори, за да променим статуквото. Сега е моментът да засвидетелстваме воля и отговорност за развитието на демокрацията в страната ни.

Подкрепете ни да върнем конституционното право на глас на суверена.

Гласуваме всички!

 

 

 

НДСВ

Национален форум „Обединение”

„Граждански експертен център” – група в Общинския съвет във Варна