Петиция за оползотворяване на отпадъците от строителството

construction-waste-roof-house-under-outdoors-101316281.jpeg

 

На вниманието на министър Асен Личев, Министерство на околната среда и водите.

В национални стратегии и програмни документи (като третата версия на Оперативна програма „Околна сред 2021-2027) продължаваме да виждаме мерки за управление на отпадъци разписани пожелателно и без конкретика.

Покрай строителството на нови сгради, покрай огромните програми за обновяване на сгради в страната се депонират безусловно хиляди тонове бетон, мазилки, плоско стъкло и раздробени изолации, за повечето от които може да се осигури нов живот. С огорчение констатираме, че темата за строителните отпадъци, за която сме отправяли въпроси към госпожа Малина Крумова още при предходното програмиране, не е разпозната и не е мръднала и на йота към намиране на решение. Към момента процентът на оползотворяване на отпадъците от строителството и разрушаването на сгради у нас е пренебрежимо малък, по данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Те се насочват предимно към депата за битови отпадъци, към депа за строителни отпадъци или се изхвърлят незаконно.

В момента 100% от инертните строителни материали се добиват от кариери и от реките. В националното законодателство заложената крайна цел за рециклиране и друго оползотворяване на материали от неопасни отпадъци от строителство и разрушаване до 1 януари 2020 г. от най-малко 70 на сто от общото тегло на отпадъците също не е изпълнена и се запазва и за периода на новия Национален план за управление на отпадъци (НПУО) 2021-2028 г.  

Както се посочва в НПУО, строителните отпадъци и отпадъците от разрушаване на сгради се характеризират с висок потенциал за рециклиране и повторна употреба, като някои от техните компоненти имат висока ресурсна стойност.  

Близо 80 на сто от строителните отпадъци имат висок потенциал за рециклиране и оползотворяване, има достъпни технологии, но няма достатъчен капацитет. Това е записано в проект на Национален план за управление на отпадъците 2021-2028 година. Най-големият дял се пада на бетона и стоманобетона, а след това на земните маси и скални материали.  В една кръгова икономика строителните отпадъци имат много по-сериозна роля от само използването на рециклирани строителни материали в обратни насипи, ландшафтно оформление, запълване на кариери, проектиране и изграждане и рекултивация на депа.

Строителни материали могат да се добиват при разрушаване на сгради, с цел повторното им използване. Един добър пример са качествено положените и защитени по време на употребата си изолационни материали. 

В заключение, съществена част от Плана за възстановяване е насочена към сектор строителство, който спешно трябва да поеме по пътя на устойчивостта и да допринесе за трансформацията към нисковъглеродна и кръгова икономика.  

Затова настояваме за:

  1. Задължителни Зелени и Кръгови обществени поръчки за публичните органи
  2. Стимули за повторна употреба на материали от строителството
  3. Стимули за влагане на рециклирани строителни материали от частни инвеститори, а за инвестиционни проекти, финансирани с публични средства - задължителен минимален процент, нарастващ пропорционално до 2028 г.
  4. Стимули за използване на естествени изолационни материали и тяхното последващо компостиране
  5. Стимули за частни инвеститори, а за инвестиционни проекти, финансирани с публични средства - задължителен минимален процент, нарастващ пропорционално до 2028 г.
  6. Високи (възпиращи) такси за депониране на строителни материали, а още по-солидни глоби за нерегламентираното им изхвърляне 
  7. Изграждане и широко използване на национална информационна система за образувани, рециклирани, компостирани, оползотворени и депонирани строителни отпадъци (в момента таква липсва и данните за отпадъците от строителство и разрушаване от наличните източници са непълни) 
  8. Изграждане из страната на системи, съоръжения и инсталации за селективно разрушаване, подготовка, рециклиране и оползотворяване на строителни отпадъци и за производство на рециклирани строителни материали 
  9. Изграждане и популяризиране на интернет портал за предлагане на строителни материали, втора употреба 
  10. Информационна кампания за правата и задълженията на гражданите при извършването на индивидуални ремонти, както и за сигнализиране при забелязани нередности  
  11. Залагане на 100% покритие на общините за разделно събиране на всички потоци отпадъци, включително строителните

unnamed25.png


Екологично сдружение "За Земята"    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Екологично сдружение "За Земята" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...