Настояваме Странджа да бъде спасена!

До Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов

До Министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова

До кметовете на Царево, Граматиково и Малко Търново

 

Уважаеми г-н Министър-председател, уважаема г-жо Павлова, уважаеми кметове!

Създадохме тази петиция за да ви напомним за обещаният от вас точно преди една година ремонт на пътя Царево-Малко Търново. Надявахме се това лято ремонтните работи да започнат, но за съжаление това не се случи. Сигурни сме, че няма нужда да ви разказваме за Странджа и все по-драматичната й съдба на планина, която явно става за сеч и ловуване, но не и за грижа към нея. Най-лесно е да се взима, а взетото от нея е унищожаване на вековна история и природа, както и на нейните потомци - жителите на Странджа. Това трябва да спре незабавно.

За всеки посетил я българин или чужденец е ясно, че тази планина е истински парк и резерват, пълен с уникални растения, редки животински видове, както и древни останки от светилища на траките - най-старата световна цивилизация. Ако има нормален път от морето до Малко Търново, чужденците биха прекарвали част от ваканцията си на красивите южни плажове, а другата част би могла да се случи в Странджа. Там може да бъде наблюдавана миграцията на изключително редки птици. Други биха идвали за тъй наречения "Царски лов" на бекаси, трети за да се докоснат до мистичната история на планината, четвърти биха били запленени от фолклорните фестивали, нестинарките и прекрасните странджански песни, и всички биха яли ненаситно най-вкусните и чисти от химикали странджански зеленчуци и плодове.

Селата са обезлюдени и отсечени от цивилизацията от жестоката ръка на политиката. Тя не се интересува от малките населени места, защото там избирателите са малко. Обаче това не е оправдание. Странджанските села са в предсмъртно състояние. Всички в България имаме много грехове към природата ни, а от там и към нас самите.

Грях е камионите с отсечени дъбове свободно да напускат планината, пълни не с трупи, а с трупове, защото всяко едно от тези дървета е живот, който ние не можем да възстановим. И горската мафия трябва да бъде спряна!

Грях е да бъдат избивани животните и правени на суджуци и вкусни ястия, и нищо да не бъде давано обратно на тази планина и хората й.

Грях е хората на Странджа да бъдат гонени от там, защото са лишени от възможността да водят достоен живот, и да се прехранват от планината си така, както са го правили стотици години. 

Тези грехове могат да бъдат ако не изтрити, то поне малко изкупени с ремонта на ужасния път между Царево и Малко Търново. Асфалтът му е като развълнувано море, а връзката между морето и Странджа е уникална и безценна за туризма на България. Странно е как досега никой не е видял потенциала на тази близост. Разбира се, най-лесно е да си на първа линия до плажовете, но вече все повече българи и чужденци бягат от презастрояването на крайбрежието. Всички искаме чист въздух, чиста храна, и уюта на една чиста природа, освен море.  

Настояваме г-н Борисов и г-жа Павлова да спазят обещанието си от юли 2015 г.! Вярваме в добрата воля на правителството този прекрасен район на България и хората му да бъдат спасени, а от там Странджа да се превърне в уникално място в Европа за исторически и еко-туризъм, което ще бъде посещавано от хора от цял свят. 

Очакваме отговор на петицията ни в най-скоро време!

От всички подписали я, с уважение!

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Милена Фучеджиева да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.








Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...